Kira bedelinin yüksek olması sebebi ile bazı işyerlerinin kiraya verilmesi zor olmaktadır. Kurumsal ve teminat/kefil verebilecek kiracı bulmak çok önemli olduğundan, uygun bir kiracı talip olduğun da kaçırılmak istenmemektedir.
Karşılıklı olarak kira şartları konuşulmaya başlandığın da ise, kiracıda kendine göre şartlar ileri sürebilmektedir.
Kiracı tarafından öne sürülen şartların başında
1.Kiralanan işyerine yapılacak bakım, onarım masraflarının kiradan düşülmesi
2.Uzun kiralama şartı ile (örn.10 yıl) 2 yıl bedelsiz (ödemesiz) olması gibi.
2 yıl bedelsiz olmasının Stopaj yönünden değerlendirilmesi.
Gelir Vergisinde Kanunu
Madde 70 – Gayrimenkul Sermaye İradının Tarifi
Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesinin 4. bendinde sayılan Gayrimenkul olarak tescil edilen hakların; kiraya verilmesi Gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri) olarak tanımlanmış olup, İşyerinin kiraya verilmesi de bir Gayrimenkul sermaye iradı geliri unsurudur.
Madde 72 Gayrisafi İrat
Gayrimenkul sermaye iratlarında, gayrisafi hasılat, 70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarıdır.
Ayın olarak tahsil edilen kiralar, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli ile paraya çevrilir. Kiracı tarafından gayrimenkulü genişletecek veya iktisadi değerini devamlı suretle artıracak şekilde gayrimenkule ilave edilen kıymetler, kira müddetinin hitamında bedelsiz (Kıymetlerin emsal bedelinden düşük değerle devri halinde, aradaki fark bedelsiz devir sayılır.) olarak kiralayana devrolunduğu takdirde, mezkûr kıymetler kiralayan bakımından, bu tarihte aynen tahsil olunmuş addolunur. Gelecek yıllara ait olup peşin tahsil olunan kiralar, ilgili bulundukları yılların hasılatı sayılır.
Gelir Vergisi Kanunu Tevkifat
Kanunun 94/5. maddesinde,
a) 70’inci maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden,
tevkifat (stopaj) yapılması hükmü bulunmaktadır. İşyerleri bu madde gereğince ödemelerinden stopaj yapmaktadırlar.
iki yılı bedelsiz olarak(işyerinin değerini artıracak harcama yapılması şartı ile) Kiralanan işyeri için yapılan harcamalar yapıldığı tarih itibari ile net tutarlarının brüt tutarları bulunarak Stopaj hesaplanacaktır.
Oran, 01.01.2007 tarihinden itibaren % 20 olarak uygulanmaktadır.
Sonuç :
İlk 2 yılı bedelsiz olarak 10 yıllığına kiralanan işyerlerine yapılan ve değerini artırıcı harcamalar olan bakım, onarım, tadilat, dekorasyon vb harcamalar KİRA bedeli yerine geçen AYIN ödemelerdir. GVK 72 maddesinde Gayrisafi irat tanımında Nakden, hesaben, ayın olarak yapılan ödemeler tahsil hükmünde olduğundan harcamaların net tutarının Brüt tutarı bulunarak stopaj hesaplanmalı ve ilgili dönem (harcamaların şirket kayıtlarına girdiği tarih) muhtasar beyannamesine dahil edilerek beyan edilip ödemesinin yapılması gerekmektedir.. 27.09.2018
Saygılarımla,
Kaynakça:
GİB-Mevzuat
Kaynak: www.bdturkey.com