Küçük büyük fark etmeksizin bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu öngören İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu işyerlerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre takvime yayılmıştı. 30 Aralık 2012'de 50'den fazla çalışanı olan bütün işyerleri için, 1 Ocak 2014'te ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den az çalışanı bulunan işyerleri için zorunluluk başlamıştı. 50'den az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerleri ile kamu kurumlarında ise zorunluluk bir erteleme olmazsa 31 Aralık 2024 itibarıyla başlayacak.

GÖREVLENDİRME YOLLARI

Kanun bütün işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesini zorunlu tutuyor. Bu görevlendirmelerin yapılabilmesi için bazı yöntemler var. Eğer işveren iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi belgesine sahipse iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendisi yürütebiliyor. Çalışanları arasında iş güvenliği uzmanı ya da işyeri hekimi belgesine sahip olanlar varsa bu çalışanları da iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi için görevlendirebiliyor. Üçüncü bir yol ise Ortak Sağlık ve Güvenliği Birimlerinden hizmet almak. Dördüncü ve son yöntem ise kısmi zamanlı uzman ya da hekim istihdam etmek.

ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ HİZMET VERİYOR

Ortak sağlık güvenlik birimi, işyerlerine kanunun öngördüğü iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere kurulan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen özel kuruluşlar. İşyerleri iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimini kendi bordrolarında çalıştırmak yerine OSGB'lerden sözleşme ile hizmet alarak, OSGB'nin kendi bünyesinde bulunan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alabiliyor. Dolayısıyla OSGB'ler kendi bünyelerinde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli çalıştırarak, iş güvenliği uzmanları için istihdam imkanı oluşturuyorlar. Kasım 2024 itibarıyla 2531 yetkilendirilmiş OSGB bulunuyor. İşverenler bu OSGB'lerden hizmet alarak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirebiliyorlar.

ÇALIŞAN SAYISI VE TEHLİKE SINIFI ÖNEMLİ

Uzman ve hekimlerin görevlendirilme süresini işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı belirliyor. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10, tehlikeli sınıfta 20 ve çok tehlikeli sınıfta 40 dakika iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla 10 çalışanın bulunduğu bir muhasebe bürosunda ayda en az 100 dakika iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi şart. İşyeri hekimlerinin ise az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan başına ayda en az 5, tehlikeli sınıfta 10 ve çok tehlikeli sınıfta 15 dakika görevlendirilmesi gerekiyor.

KAPICISI OLAN İÇİN DE ZORUNLU

Sigortalı kapıcı çalıştıran apartmanlarda da, sekreter çalıştırılan avukatlık bürolarında da, çalışan istihdam edilen bakkal, manav, terzi gibi küçük işyerlerinde de uzman ve hekim görevlendirilmesi 31 Aralık 2024 itibarıyla zorunlu olacak.