Beyan dönemi geldiğinde bir telaş başlardı . Zarar ettim ama yine vergi vereceğim. Göstergeler açıklandı mı ? Keşke evlerden birini veya atlardan birini veya arabayı kaynanamın üstüne yapsaydım diye düşünülürdü.
Bilenler bilir hatırlar ama bilmeyenler için söyleyelim .
Uygulamanın ismi ; Hayat Standardı esasına göre vergilendirmesiydi.
Ticari ve Mesleki Kazanç sahibi (Doktor-muhasebeci-Avukat vb serbest meslek sahipleri ile manav-kasap-bakkal- ticari kazanç sahipleri) mükelleflerin; 01.01.1990- 31.12.1999 tarihleri arasında hayat standardı esasına göre vergilendirilmesi uygulaması vardı ve uygulama 4369 sayılı Kanun ile uygulamadan kaldırıldı. 2001 Yılın da bir ara uygulamaya tekrar geldi ve tekrar kaldırıldı. Anayasa ya aykırılığı tartışıldı. Vergi güvenlik müessesesi olması sebebi ile mali idarenin önem verdiği uygulamalar arasında oldu.
Vergilendirme esasları ;
- İştigal konularına göre vergi tarifesi
- Sahip olduğu mesken/meskenler
- Kira Gelirleri
- Evindeki hizmetçisi
- Binek otomobilleri
- Deniz ve hava taşıtları
- Atları
- Üye olduğu dernekler
- Turistik amaçlı yurt dışı seyahatleri gibi verilere bakılırdı.
Aile’sinin geçimini sağlaması yanı sıra yukarıda sayılanların elde edilmesi için belli bir düzeyde gelirin şart olduğu gerektiği görüşü üzerine kurulu bir vergi sistemiydi.
Hayat standardı esasında Mükellefler ticari ve mesleki faaliyetleri sonucu Zarar etse dahi belirlenen temel ve ilave göstergeler üzerinden hesaplanan miktara göre vergi vermek zorundaydılar. Vergiden kaçınmak için şirketleşme yoluna giden mükellefler oldu.
Bütçe Gelirlerinin arttırılması için çeşitli uygulamalar hayata geçirilmekte olup Kim bilir bir gün yeniden gündeme gelip tartışılabilir. 05.03.2021
Saygılarımla,
Memduh ÖZCAN
SMMM
Bağımsız Denetçi
Kaynakça
Türmob .org.tr
Gelir Vergisi Kanunu
Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)