Son dakika! Kıdem tazminatında flaş değişiklik.
Resmen yürürlüğe girdi, iade alabilirsiniz!
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girdi. Değişiklikle birlikte kıdem tazminatındaki Gelir Vergisi kesintisi iade edilecek……
Gelir Vergisi Kanunu'na ilişkin bazı değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yapılan değişiklikle birlikte kıdem tazminatından Gelir Vergisi kesilen işçiler mahkemeye gitmezse vergi kesintisini iade alabilecekler.
Geçtiğimiz günlerde (30.01.2019) gazetelere bir baktık yukarıdaki haberler hemen her gazetede yayımlandı. Peşinden de eş dosttan telefonlar ve mesajlar gelmeye başladı.
Bizde kıdem tazminatından kesilen Gelir Vergisini alabilecek miyiz? Hatta bir adım ileriye gidip “bizim bir arkadaşın arkadaşı gitmiş vergi dairesine maaşından kesilen gelir vergisini istemiş iade almış.”a kadar gitti konu, peki tüm bunların nedeni neydi?
30.01.2019 Tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanununun 4. Maddesi ile Gelir Vergisine eklenen Geçici Madde 89.
Peki eklenen geçici madde ne diyor?
“GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.
Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez.
Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Konunun detaylarına bakmadan önce; Kıdem tazminatı nedir? Hangi kanunda düzenlenmiştir? Hangi vergiler kesilir? bunlara değinmekte fayda var.
Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem tazminatı bir iş yerinde bir yıldan uzun süre çalışan işçilerin uzun süre aynı iş yerinde çalışmaları nedeniyle işten ayrılırken (işveren tarafından çıkartılmak şartıyla (ahlak ve iyi niyet kuralları hariç)) işçiye ödenen bir tazminattır.
Kıdem Tazminatı Hangi Kanunda Düzenlenmiştir? Kıdem tazminatına ilişkin düzenleme 1475 sayılı İş Kanununun 14. Maddesinde bulunmaktadır. “işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında hesap yapılır. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden hesaplama yapılır.” İşçinin brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Brüt ücretin Kıdem Tazminat tavan sınırını aşması halinde Kıdem Tazminat Tavanından hesaplanır. 2019 yılı için bu sınır 6.017,60.-TL dir.
Kıdem Tazminatından Hangi Vergiler Kesilir? Kıdem Tazminatı hesaplanırken kanunun belirttiği sınırlar dahilinde ödenen kıdem tazminatından Gelir Vergisi Kanununun 25/7 Maddesine göre gelir vergisi kesintisi yapılmaz. Kıdem Tazminatlarından sadece Damga Vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Kıdem Tazminatı ile ilgili kısa hatırlatmadan sonra konumuza tekrar dönelim.
Üstadımız Sn. Abdullah TOLU’nun söylediği gibi “Kimse ne yazıldığını okumuyor, Herkes anlamak istediği gibi anlıyor.”
İncelenmesinden de fark edileceği üzere, Geçici Madde 89, 27.03.2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatı gibi her ne ad adı altında olursa olsun yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek vergi dairesine yatırılan gelir vergilerinin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla red ve iade edilmesine ilişkindir.
27.03.2018 Tarihinde Ne Oldu? Bu Tarih Neden Bu Kadar Önemli?
27.03.2018 tarih ve 30373 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile, Gelir Vergisi Kanununun 61 nci maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen (7) numaralı bent ile “ Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra; karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar” ücret tanımının içerisine dahil edilmiş ve bu tarihten sonra belirtilen ödemelerden Gelir Vergisi kesintisi yapılmasına yönelik kanunî düzenleme yapılmıştır.
27.03.2018 tarihinde gerçekleştirilen düzenlemeden önce idare; hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra yapılan karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan Gelir Vergisi kesintisi yapılarak bağlı bulunulan Vergi Dairesine yatırılması gerektiği yönünde görüş beyan etmekte ve işlemlerde bu kesintiyi aramaktaydı.
İşleme taraf olan vergi sorumlusu ya ihtirazı kayıtla beyan ederek ödeyip iadesini talep etmekte ya da kendisine tebliğ edilen ihbarnameyi yargıya taşıyarak ihtilafı dava konusu yapmaktaydı.
7162 sayılı kanun ile gerçekleştirilen düzenlemeyle “….. tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla……. red ve iade edilir.” Denilerek, İdare ile vatandaşlar arasındaki ihtilaflar sonlandırılmış, idarenin ve yargının iş yükü azaltılmış ve idare aleyhine verilen kararlar neticesinde bütçeye yük oluşturan faiz, yargılama giderleri ve vekalet ücreti ödemelerinden kurtulunmuştur.
7103 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun 61/7. Maddesinde gerçekleştirilen düzenleme nedeniyle 27.03.2018 tarihinden sonra ise; hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra yapılan karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan işverenlerce Gelir Vergisi kesintisi yapılacak ve bağlı bulunulan Vergi Dairesine beyan edilerek ödenecektir.
Ahmet AKÖN
SMMM
Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)