Sabah sabah tüm sosyal medya hesaplarından yağmur gibi bildirimler geldi. Değerli meslektaşlarım ardı ardına gönderiyor. “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği” yayınlandı ve akabinde kısa kısa bilgi notları hepsinin ellerine sağlık. Bizde geldik oturduk bilgisayarın başına bakalım detaylarda neler var. Dilimiz döndüğünce artık sizlerle paylaşalım.

4 Nisan 2019 Perşembe tarih ve 30735 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği, konuyu daha iyi anlamak adına küçük küçük sorulara başlayalım.

Geri Kazanım Katılım Payı Nedir? Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Mükellefi Kimlerdir? Beyannameyi Kimler Hangi Aralıklarla Ne Zamana Kadar Nereye Verir ve Öder? Elektronik Ortamda Beyannameleri Kimler Verebilir? Beyanname Zamanında Verilmezse Ne Olur? Olmazsa olmazımız Ceza Hükümleri Var mıdır?

  • GERİ KAZANIM KATILIM PAYI NEDİR?

Kısaca Yurtiçinde piyasaya sürülen 2872 sayılı Çevre Kanunu’na ekli (1) sayılı listede bulunan ve kullanıldıktan sonra çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra tekrar hammadde olarak kullanılmasına ve üretim sürecine tekrar dahil edilmesine geri kazanım denir.

Çevre Kanunu’na ekli (1) sayılı listede neler var? Tabi ki en popüler olan Plastik Poşet ile başlayan uzun bir liste işte ana başlıklar halinde bazıları Araç Lastikleri, Çeşitli Piller, Akümülatörler, Yağlar, Beyaz Eşyalar, Plastik-Metal-Kompozit-Cam-Ahşap Ambalajlar tabi bunların alt başlıkları mevcut.

Bizlerde bu ürünleri kullandığımız için çeşitli aşamalarda ödediğimiz geri kazanım katılım payları ile devletimize destek sağlamaya çalışıyoruz.

Plastik Poşetlere ilişkin katılım payları satış noktaları üzerinden toplanacağı için daha geniş kitleyi ilgilendirir hale gelmiş ve kamuoyunda çokça ses getirmiştir.

  • GERİ KAZANIM KATILIM PAYI BEYANNAMESİ MÜKELLEFİ KİMLERDİR?

Çevre Kanununun Ek11 maddesine göre; Geri Kazanım Katılım Payını satış noktalarından toplanacağı açıkça ifade edilmiştir. Buradan hareketle tebliğe göre Satış Noktası: Tüketicilere/kullanıcılara verilmek üzere plastik poşet temin ederek toptan ve/veya perakende olarak mal veya ürün satışını yapan mağaza, market ve benzeri satış yerleri olarak tanımlanmıştır.

  • BEYANNAMEYİ KİMLER HANGİ ARALIKLARLA NE ZAMANA KADAR NEREYE VERİR ve ÖDER?

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın tüm satış noktaları Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermek zorundadır.

Peki bu beyanname hangi aralıklarla ve ne zamana kadar verilir.

Kurumlar Vergisi mükellefleri için aylık diğerleri için üç aylık dönemler halinde poşetin satışının yapıldığı ayı takip eden ayın 24’üncü günü 23:59’a kadar verilir. Ayın sonuna kadar ödenir. Beyan edilmesine rağmen katılım payı ödenmez ise 6183 sayılı kanunun  55 maddesi uyarınca alacağa ilişkin ödeme emrinin tebliği ile alacağa vade tarihinden itibaren aynı kanunun 51 maddesine göre gecikme zammı tatbik edilmek suretiyle takip işlemlerine başlanır.

Üç aylık dönemler halinde verilecek Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinde aylık dönemlere ilişkin bilgiler ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir.

Ayrıca beyan dönemi içerisinde plastik poşet satışı yoksa “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneğinin işaretlenmesi gerekir. (Aman bu çok önemli unutmayalım.)

Bu arada Geçiş dönemine ilişkin hükmü hatırlatalım Mükellefler Ocak ve Şubat 2019 dönemine ilişkin Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini de 24.04.2019 tarihine kadar beyan etmek zorundadır. Bu tarihe kadar beyan edilecek olan Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesinde Ocak-Şubat-Mart 2019 dönemini geri kazanım katılım paylarının ayrı ayrı bildirilmesi gerekir.

Katılım Payına ilişkin beyanname hangi vergi dairesine verilir. Bu hususu yine Tebliğin sayfalarında bulalım; Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyseniz gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyetinizin bulunduğu vergi dairesine; gelir veya kurumlar vergisinden dolayı mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiler için yerleşim yeri adresinin bulunduğu, gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni/işyerinin bulunduğu vergi dairesine verilir.

  • ELEKTRONİK ORTAMDA BEYANNAMELERİ KİMLER VEREBİLİR?

Gerekli şartları sağlayan mükellefler; Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan düzenlemelere göre beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderme şartlarını taşıyan mükellefler; Gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan ama geri kazanım katılım payı beyan etmek zorunluluğu olanlar beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebileceklerdir.

Aracılık yetkisi bulunan meslek mensupları; 340 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslar doğrultusunda vergi beyannameleri, bildirim ve eklerini elektronik ortamda göndermek üzere aracılık yetkisi bulunan 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu uyarınca yetkisi bulunan meslek mensupları müşterilerine ait geri kazanım katılım payı beyannamelerini elektronik ortamda gönderebileceklerdir

Defter Beyan Sistemi’ni kullanma yetkisi bulunan meslek odaları; 486 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslar doğrultusunda vergi beyannameleri, bildirim ve eklerini elektronik ortamda göndermek üzere Defter Beyan Sistemi’ni kullanma yetkisi bulunan meslek odaları üyelerine ait geri kazanım katılım payı beyannamelerini elektronik ortamda gönderebileceklerdir

  • BEYANNAME ZAMANINDA VERİLMEZSE NE OLUR?

  1. İlgili beyannamenin kanuni süresinden sonra ödeme süresinden önce verilmesi halinde; Vade tarihi beyan edildiği ayın son günü kabul edilerek, geri kazanım katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı kanunun 51 maddesine göre hesaplanacak faizi ile birlikte yatırılır.
  2. İlgili beyannamenin beyan edilmesi gereken aydan sonra beyan edilmesi halinde; Katılım payının beyannamenin verildiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Ancak katılım payının beyan edilmesi gereken son günden ödendiği tarihe kadar 6183 sayılı kanunun 51 maddesine göre hesaplanacak faizi ile birlikte yatırılır.

  • OLMAZSA OLMAZIMIZ CEZA HÜKÜMLERİ VAR MIDIR?
  1. Geri kazanım ve katılım payı beyannamesine ilişkin; bildirim ve beyan yükümlülüğünü zamanında yerine getirmediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20. Maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi hükmüne göre 6.000.-Türk Lirasi idari para cezası verilir.

  1. Geri kazanım ve katılım payını ödemediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanunun 20. Maddesinin birinci fıkrasının (z) bendi hükmüne göre katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası olarak verilir.

  1. Bu tebliğ kapsamında yapılacak bildirim ve beyanlarda yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2872 sayılı Kanunun 26. Maddesi doğrultusunda işlem yapılacaktır.

2872 sayılı Kanun Madde 26 – (Değişik: 26/4/2006-5491/18 md.)

“ Bu Kanunun 12  nci maddesinde öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğüne aykırı olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi verenler, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

Bu Kanunun uygulanmasında yanlış ve yanıltıcı belge düzenleyenler ve kullananlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümleri uygulanır.

Bu maddeye göre yargıya intikal eden çevresel etki değerlendirmesine ilişkin ihtilaflarda çevresel etki değerlendirmesi süreci yargılama sonuna kadar durur.” 



Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)