UBS’in 2024 Küresel Servet Raporu’nun Türkiye’ye ilişkin bölümünü sizler için özetlemiştim...

Cuma günü köşemde “Bireysel Servet Artışında Dünya Birincisi, Gelir Dağılımı Adaletinde Avrupa Sonuncusuyuz!” başlıklı yazımı okumuştunuz. UBS’in 2024 Küresel Servet Raporu’nun Türkiye’ye ilişkin bölümünü sizler için özetlemiştim.

UBS’nin 2024 Küresel Servet Raporu; servet dağılımı ve gelir adaletsizliği konularında küresel ölçekte önemli bir referans noktasıdır. Raporda sunulan veriler, bu kritik konulara dair stratejiler geliştirmeye yardımcı olacak niteliktedir. Servetin daha adil bir şekilde dağıtılması ve gelir adaletsizliğinin azaltılması yönünde atılacak adımlar, sürdürülebilir bir gelecek için hayati önem taşımaktadır.

Bugün sizlerle; Küresel Servet Raporu’nun gelecek için tahmin ve öngörülerini paylaşmak istiyorum.

SERVETLER KATLANACAK, YOKSULLUK ARTACAK

Rapora göre; bir milyon dolar veya daha fazla servete sahip yetişkinlerin sayısının, 2023 ile 2028 yılları arasında incelenen 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonominin 52’sinde artması bekleniyor. Bu artışa, milyoner sayısının mikroçip endüstrisinin patlaması ve zengin yabancıların göçünün artmasıyla %47 oranında artması beklenen teknoloji devi Tayvan öncülük edecek. Bu büyümeyi %43 ile Türkiye, %37 ile Kazakistan, %32 ile Endonezya ve %28 ile Japonya takip ediyor. En çok küresel milyonerin bulunduğu iki merkez olan ABD ve Çin anakarasında bu rakamların sırasıyla %16 ve %8 oranında artması bekleniyor.

Batı Avrupa’da servet artışı kıta genelinde önemli ölçüde değişiklik göstermektedir. Bölge, olgun ekonomilere sahip olmasına ve çoğunlukla aynı ticaret bloğunun parçası olmasına rağmen, bireysel servet artışlarında farklı sonuçlar görmüştür. Egemen borç krizi, farklı servet yollarına katkıda bulunmuştur​.

Önümüzdeki beş yıl içinde milyoner sayısında sürekli bir artış öngörülmekle birlikte Birleşik Krallık’ta milyoner sayısının %17 oranında düşmesi öngörülüyor.

Çoğu pazarda yetişkin başına düşen ortalama servet, medyan servetten önemli ölçüde yüksektir. Örneğin, İsviçre’de ortalama servet, medyan servetin dört katıdır; Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve BAE’de ise beş katıdır​​.

2008’den bu yana, Çin anakarasında yetişkin başına ortalama servet artışı %365’in üzerindedir, medyan servet artışı ise %245’in üzerindedir. Singapur’da ortalama servet artışı %116’dır, ancak medyan servet %2 azalmıştır. Almanya’da, medyan servet artışı ortalama artışın iki katından fazladır​.

Servetten aslan payını kadınlar alacak

Küresel Servet Raporu 2024’ün yirmi sekizinci bölümü de ilgi çekicidir. Geleceğin neler getireceğine dair ipuçları bu bölümde kaleme alınmıştır.

Rapor, yatay ve dikey servetlerden bahsederken; yaşlı nüfusun dünya üzerindeki servet dağılımı etkisine dikkat çekmektedir. 75 yaşın üzerindeki bireyler, dünya genelindeki toplam servetin beşte birine sahiptir ve ortalama yaşam beklentileri 82 ile 86 yıl arasında değişmektedir. Yani bu yaş grubundaki büyük bir varlık dilimi, önümüzdeki on yıl içinde transfer edilecektir. Asya-Pasifik bölgesi, 75 yaşın üzerindeki nüfus açısından Amerika kıtasının üç katından fazladır ve EMEA bölgesinin iki katından fazladır. Ancak, bu bölgedeki kişi başına düşen ortalama servet daha düşük olduğundan, transfer edilecek servetin miktarı diğer bölgelerden daha az olacaktır.

Önümüzdeki yıllarda, dünya genelinde servet dağılımında önemli değişiklikler beklenmektedir. Mevcut verilere ve tahminlere dayanarak, birçok ülkede milyon dolarlık servete sahip bireylerin sayısında önemli artışlar öngörülmektedir. Özellikle Tayvan ve Güney Kore gibi ülkelerde bu artış oranları dikkat çekici olacaktır. Tayvan’da mikroçip endüstrisinin yapay zeka patlamasından büyük fayda sağlaması beklenirken, varlıklı yabancıların göçü de servet artışında önemli bir rol oynayacaktır.

Servet devri, dünya genelinde ekonomik dinamikler üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak ve bölgesel farklılıklar da bu süreçte belirleyici rol oynayacaktır. Bu bilgiler ışığında; servet yönetimi ve planlaması konusunda dikkatli adımlar atılması gerektiği açıktır.

Gelecek yıllarda servet yönetimi, bireyler ve aileler için daha da önemli hale gelecektir. Önümüzdeki 20 ile 25 yıl içinde devredilmesi beklenen yaklaşık 83 trilyon doların yaklaşık 9 trilyon doları, “kuşak içi” veya “yatay” olarak eşlere aktarılacak. Rapordaki en çarpıcı tespit ise “Ortalama yaşam süresi ve çiftler arasındaki yaş farkları nedeniyle, büyük servet transferinin %10′undan fazlası kadınlara gidecek” oldu. Büyük servet transferinin büyük bir kısmının kadınlara geçmesi bekleniyor.

Gelir adaletsizliği konusunda 2022 yılında Avrupa’nın en adaletsiz gelir dağılımına sahip olan Türkiye, servet eşitsizliği konusunda da dünyaya parmak ısırtıyor. En zengin %10’luk kesimin toplam servetin %67’sini elinde bulundurduğu ülkemizde, en fakir %50’lik kesim servetin sadece %4’ünü alıyor. En zengin %10’luk dilimin ortalama serveti 263.800 Euro’ya ulaşırken, en fakir %50’lik kesimin ortalama serveti sadece 2.900 Euro olarak hesaplanmış.

Görüldüğü üzere; yoksullar açısından tünelin ucunda görünen ışık, kamyon farı...