Hayat birçoğumuz için zor ve mücadeleli geçiyor.

Kendi isteklerimiz ile çevremizin bizden beklentileri arasında bocalıyoruz. Ne istediğimizi, neden istediğimizi düşünmeye zaman bulamadan kalabalığın içerisinde (çoğu zaman) kendimizi yalnız hissediyor ve gün geçtikçe içimize konuşmaktan kendi sesimizi duyuramaz oluyoruz.

Belki de işte tam o anda durabilmek kendi iç sesimize kulak verip ve biraz da olsa yavaşlamak gerekiyor.

Türkçeye “bilinçli farkındalık” olarak tercüme edilen “Mindfulness” kavramı kısaca akılların doldurulması değil de, zihnin boşaltılması gerektiğine odaklanma, şu an’ a motive olma yani şu an’ ın farkına varma halidir. Ancak bunu yargılayıcı olmayan bir tavırla yapmak, (eğer gerekiyorsa) belli bir amaca bağlı olarak kabullenici olmak demektir.

Aslında her birimiz hayatı nasıl yaşamamız gerektiğinin biliyoruz ama ya geçmişe takılıp kaldığımızdan ya da sürekli olarak daha iyi bir gelecek hayali kurduğumuzdan an’ ı kaçırıyor ve sonunda çuvallıyoruz.

Son zamanlarda farkındalık, fark etmek, farkındalığı yüksek tutmak gibi kavramları herkesin dilinde dolaşıyor. Oysa ki;

Farkındalıklı olmak artık günümüzde yeterli değil. Önemli olan dikkatli ve derin bir farkındalık halinde olmak, koşup giden hayata ve daha yapılacak bir sürü şeye rağmen uyanık kalabilmeyi becerebilme, (bilinçli farkındalık) halidir.

İçinde bulunduğumuz an’ a dikkati yoğunlaşmayı esas alan, çoğunlukla kaynağı dinsel, felsefik ve Budizm’ deki spiritüel öğretilerden esinlenen  (meditasyon vb.) yaklaşımlar günümüzde bilimi de arkasına alarak bir terapi ekolü olmuştur. Çünkü her şeyden öte bilinçli farkındalık (Mindfulness); hayatın akışı, koşuşturması içerisinde gerçeği arama ve özgür kalma bilincidir.

Bu nedenle bilinçli farkındalığa; herkesin dilinde olan kavramsal farkındalık gibi bakmamak bunun hayata uyarlanması gereken bir deneyimsel bir farkındalık olarak bakmak gerekmektedir.

Bilinçli farkındalığın faydaları nelerdir?

  • Her zaman an’ da yani şimdi de oluruz.
  • Olumlu duygular kadar olumsuz duyguların da size vermek istediği mesajları daha iyi analiz eder onları deneyim olarak kabul ederiz.
  • Korkularımıza karşı farkındalığımızı artar ve onlarla daha kolay yüzleşir.
  • Çevremizle daha çok temasa geçeriz,
  • Yaşadığımız olaylara karşı olumsuz değer yargılarımızı azaltırız,
  • Benlik bilincini oluşur, kendimizin farkına varırız,
  • Kendimizde ve etrafımızda olup bitenleri daha dikkatli, oldukları gibi gözlemler ve fark ederiz.
  • Düşüncelerimiz arasında boğulmak yerine, harekete geçeriz,
  • Yaşam dengemizi daha rahat kurar, duygu değişikliklerine daha az maruz kalırız.
  • Keşke ve acaba ile boğuşmak yerine daha olaylara karşı daha güvenli yaşarız.

      Unutmayın ki; akıl bir şekilde özgür kaldığında genellikle faydalı olarak kullanılmaz ve dikkatimiz yararlı şeylere yönelmez ve sürekli yargılama halinde bulunur. Genelde de sağlığımız tehdit eden olumsuz anıları ve olaylara kayar gider. Çünkü beynimiz genetik olarak yaşamı sürdürmeye kodludur ve sürekli tehditlere karşı koruma halindedir. İşte bilinçli farkındalık (Mindfulness); süreç içerisinde olumsuz, tehlikeli düşünme alışkanlıklarının, kalıplarını kırarak daha spontone, daha dengeli, daha sakin, mantıklı ve akılcı hayat sürmemizi sağlar.

Küçük bir anektod ; Meksika’da İnka tapınaklarına çıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog, birkaç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden uzun yolu, kısa bir sürede yarılıyorlar. Aynı hızla tempoyla biraz daha yol aldıktan sonra, yerliler kendi aralarında konuşup birden yere oturuyor ve böylece beklemeye başlıyorlar. Tabii Avrupalı arkeologlar buna bir anlam veremiyorlar. Saatler sonra, yerliler kendi aralarında konuşup tekrar yola çıkıyorlar ve sonunda tepenin üstündeki görkemli İnka tapınaklarına geliyorlar. Arkeologlardan biri, yaşlı rehbere soruyor, hiç anlayamadım, niye yolun ortasına oturup saatlerce yok yere bekledik? Yaşlı rehber çok anlamlı bir cevap veriyor: “Çok kısa sürede çok hızlı yol aldık, ruhlarımız bizden çok uzakta kaldı. Oturup ruhlarımızın bize yetişmesini bekledik...”

Faydalı olması ümidiyle…
 

Özkan ÇİNAR                                                                                                      
Mali Müşavir/SPK Denetçisi

Kaynak: www.bdTurkey.com

(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)