Kurumlar Vergisi mükellef sayısı yaklaşık 1 milyon 145 bin civarında olup kurumlar Vergisinin toplam vergi tahsilatı içindeki payı yaklaşık %19’dur.
Vergi kanunlarımızda son yıllarda önemli değişiklikler yapıldı. Gelir İdaresi Başkanlığına verilecek beyanların yapılan değişikler dikkate alınarak doğru bir şekilde verilmesi son derece önemli. Vergi beyanları ve yapılan son değişiklerin de yer aldığı ayrıntılı açıklamalar gerek GİB’nca gerekse TÜRMOB tarafından ayrıntılı bir şekilde açıklanmakta. Konunun çok kapsamlı olması nedeniyle bu yazımızda ayrıntılara girilmeyecek sadece bilinmesi gereken önemli gördüğümüz hususlara değinilecektir.
GENEL BİLGİ
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıklarının kazançlarını kurumlar vergisine tabi kılmıştır.
Kurumlar Vergisi Kanununun (KVK) 32/1 inci maddesi gereğince, kurumlar vergisi mükellefleri, kurum kazancı üzerinden %25 oranında kurumlar vergisi öderler. Ancak bankalar, sigorta şirketleri ve diğer bazı finansal kurumlar için kurumlar vergisi oranı %30 olarak (yani artırımlı oranda) uygulanır. Ayrıca bazı mükellefler için indirimli oranda kurumlar vergisi uygulama imkânı bulunmaktadır.
Mali tablolarda yer alan kazanç (ticari kâr) vergiye tabi kurum kazancından muhtelif sebeplerle farklı olabileceği için matraha ulaşırken,
• İndirimi kabul edilmeyen giderlerin eklenmesi,
• Vergiye tabi olmayan gelirler ile bazı indirimlerin ve istisnaların ise düşülmesi,
İle matraha ulaşılacaktır.
ÖZELLİKLİ DURUMLAR
Beyanname Verme Süresi, ÖdemeVe Oran
2024 yılı kazançlarına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin 30 Nisan 2025 Çarşamba gününe kadar verilmesi gerekmektedir.
Beyan üzerinden tarh edilen verginin son ödeme günü 30 Nisan 2025’dir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32’nci maddesine göre kurumlar vergisi oranı %25’tir.
2024 yılında elde edilen kazançlar için bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamında- ki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinde kurumlar vergisi oranı %30’dur.
Enflasyon Düzeltmesi
2024 hesap döneminin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmamış olan mükellefler dahil olmak üzere kapsama giren tüm mükelleflerce 2024 hesap dönemi sonuna ait bilançolarda (özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2025 takvim yılı içinde sona eren hesap dönemi sonuna ait bilançolarda) ) enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.
2025 hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde kapsam dâhilindeki mükellefler, enflasyon düzeltmesi yapmayacaklardır. Münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler, enflasyon düzeltmesi yapma zorunlulukları bulunduğundan, 2025 hesap döneminin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri dâhil enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edeceklerdir
Asgari Kurumlar Vergisi
Asgari kurumlar vergisi 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara; özel hesap dönemine tabi olan kurumların ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanacaktır.
Yapılandırma Kanunları Kapsamında Yapılandırılan Dönemlere ilişkin Geçmiş Yıl Zararlarının Mahsubu
7143, 7326 ve 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hükümlerinden yararlanan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, matrah artırımında bulundukları 2019, 2020 ve 2021 yıllarına ait zararların %50’sini ve 2022 yılı için matrah artırımında bulunuldu ise bu yıl zararının tamamını izleyen yıllar kârlarından mahsup edemeyecekleri dikkate alınmalıdır.
İhracat Yapan Kurumlarda 5 Puanlık İndirim
İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 5 puan indirimli uygulanır. Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak imalatçı veya tedarikçi kurumların, dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançla- rına da bu indirim uygulanır.
Sanayi Sicil Belgesine Sahip Kurumlarda 1 Puanlık İndirim
Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münha- sıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır. Bu kazançların ihracata isabet eden kısmı için indirimden faydalananlara ayrıca indirim uygulanmaz.
Elektronik Defter Uygulaması
Defterlerini elektronik ortamında tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin 2024 yılının son ayına ait elektronik defterlerini, 14 Mayıs 2025 Çarşamba gününe kadar kendilerine ait mali mühür ile onaylamaları imzalı veya mühürlü defterler için berat dos- yaları oluşturmaları ve bu dosyaları Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının onayına sunmaları gerekmektedir.
Defter Ve Belgelerin Saklanma Süresi
Kurumlar vergisi mükelleflerinin istisnai haller dışında beyannamelerine dayanak teşkil eden 2024 yılı defter ve belgelerini, Vergi Usul Kanunu uyarınca 31 Aralık 2029 tarihine kadar saklamaları ve istenmesi halinde vergi idaresine ibraz etmele- ri gerekmektedir.
YMM Ve SMMM’Ler Yönünden
2023 yılı faaliyet döneminde kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden aktif toplamı 63.786.000 TL ve net satışlar toplamı 127.540.000 TL’yi aşmayanların 2024 yılı beyannamelerini 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarına imzalatmaları zorunludur.
YMM ile tam tasdik sözleşmesi bulunan mükelleflerin tasdik raporlarının süresi içerisinde verilmesi gerekmektedir. 24 ve 41 seri No’lu SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğlerine göre tasdik raporlarının kurumlar vergisi beyannamesi ile birlikte veya beyannamenin verildiği takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekmektedir. Buna göre 2024 yılına ilişkin tam tasdik raporlarının son verilme tarihi 30 Haziran 2025 Pazartesi günüdür.
YMM ile tam tasdik sözleşmesi bulunmayan mükelleflerin, beyannamelerinde yer alan bazı istisnalardan yararlanabilmeleri için istisnaya ilişkin yeminli mali müşavir tasdik raporu ibraz etmeleri gerekmektedir.
2024 yılı için kurumlar vergisi beyannamesinden doğan nakden iade talebinin 3.400.000 Türk Lirasına kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilir.