Öyle zannediyorum ki ülkemiz altıncı (6.) nesil uçak yapmak isteyen diğer ülkelerden belki de daha önce bu uçağı yapacaktır. Fazla bir şeyler yazmak istemiyorum. Ancak ülkemiz, her ne kadar 1950 lerde uçak yapımından vazgeçmişse de özellikle insansız uçak imalatından sonra dünyanın sayılı savaş uçağı üretimi yapabilecek veya yapan ülkeleri arasında sayılmaktadır.

Türkiye’nin yeni nesil uçak olarak F35 uçaklarını ABD ve müttefikleri ile birlikte imal etmek üzere çalıştığını, epey bir nakit para (milyar doların üstünde) verdiğini, bitmiş olan F35 lerin ise bize verilmediği gibi, ortaklıktan da çıkarıldığımızı hemen hemen bütün Türk halkı bilmektedir.

Önce bir bakalım, en modern uçaklar  ve bunlarla ilgili bilgiler:

ABD hava kuvvetleri, kimseye vermediği şu andaki dünyanın en modern savaş uçağı F22 Raptordur. İnternette çeşitli sitelerden aldığım bilgiye göre : ABD Hava Kuvvetleri'nin bu yıl, 2030'larda F-22 Raptor jetlerinin yerini alacak Yeni Nesil Hava Hakimliği (NGAD) altıncı nesil gizli savaş uçağı inşa etmek için Boeing veya Lockheed-Martin ile sözleşme imzalaması gerekiyordu .

Ancak uzun yıllar süren Ar-Ge ve milyarlarca dolar yatırımı yaptıktan ve NGAD'nin duyarsız olduğunu tekrar tekrar söyledikten sonra, Hava kuvvetleri yetkilileri, Haziran ayında NGAD'nin hiçbir zaman gökyüzüne çıkmayabileceğini aniden belirttiler. Bunun, hizmetin aynı anda yeni Sentinel silo tabanlı nükleer füzeleri ve B-21 Raider gizli bombardıman uçağını sahaya sürmek için taahhüt ettiği yüzlerce milyar doların neden olduğu bütçe sıkıntısından kaynaklandığını iddia ediyorlar .

Ancak, 28 Haziran'da Hava kuvvetleri yetkilileri, Defense News'e servisin NGAD'ye daha ucuz, muhtemelen kapsamı daraltılmış bir versiyonunu sahaya sürebileceğini söyledi . Şu anda her NGAD'nin üç F-35A gizli savaş uçağı kadar (yani uçak başına 255-300 milyon dolar) mal olacağını belirtti.

Şu F 22 Raptor’u görelim ve biraz bilgi verelim.

Lockheed Martin F-22 Raptor (Yırtıcı Kuş), Lockheed Martin kuruluşu tarafından, hava üstünlüğü odaklı, düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağıdır.

F22 den sonraki en iyi uçak olduğu iddia edilen F35 ile ilgili bilgilere bakalım.

Lockheed Martin F-35 Lightning II (Türkçe: F-35 Şimşek II) (JSF, Joint Strike Fighter; Müşterek Saldırı Uçağı), hem hava üstünlük hem de saldırı görevlerini yerine getirmek ve savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve üretilen, 5. nesil, tek kişilik ve tek motorlu, tüm hava koşullarına uygun çok görevli bir Amerikan savaş uçağı ailesidir.

Amerika'nın Hava Kuvvetleri'nin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) programı kapsamında geliştirilen yeni gizli savaş uçağı aslında çok gizli bir X-Plane çalışması olarak başladı ve sonunda birden fazla prototip üretti. Bu gizli uçakların üretimi yaklaşık bir milyar dolara mal oldu ve Hava Kuvvetleri'ni hava üstünlüğüne odaklanan F-22 Raptor'ın yerine geçecek bir uçağı sahaya sürmeyi amaçlayan programı başlatmaya iten daha önce hiç görülmemiş muharebe yetenekleri gösterdi.

Yeni nesil uçağa ( NGAD  ) ait resim ve bilgileri de yazımıza ekleyelim. Bu uçak 6 ıncı nesil uçak olarak anılmaktadır. Tasarlanmış resmi aşağıdadır.

Bu uçaklarla ilgili teknik bilgiler vermiyeceğim, ancak, Türkiye Cumhuriyeti yani ülkemiz de boş durmamaktadır. 6. Incı nesil bu uçağı yapmak üzere ülkemiz de çalışmaktadır.

            Öyle zannediyorum ki ülkemiz altıncı (6.) nesil uçak yapmak isteyen diğer ülkelerden belki de daha önce bu uçağı yapacaktır. Fazla bir şeyler yazmak istemiyorum. Ancak ülkemiz, her ne kadar 1950 lerde uçak yapımından vazgeçmişse de özellikle insansız uçak imalatından sonra dünyanın sayılı savaş uçağı üretimi yapabilecek veya yapan ülkeleri arasında sayılmaktadır.

            Bir başka yazımızda da 1950 yılına kadar bu ülkenin yaptığı savaş uçağı ve sivil uçaklardan da bahsetmek üzere .

  Bursa, 19.Temmuz.2024

                                                                                   Cevdet Akçakoca