2018 yılında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda taşeron işçi kadrosunda çalışan işçilerin sürekli işçi kadroya geçirilmesi söz konusu olmuştu. Taşeron işçi statüsündeki işçiler kadroya geçirilirken işçilerden feragatname ve sulh imzalanması da istenmişti. Taşeron firmada çalıştıkları döneme ilişkin hak ve alacaklarından feragat ettiklerine dair işçilerden alınan bu belgelerin geçerliliğine dair Yargıtay 9. Hukuk Dairesi çok önemli bir karar verdi ve mahkemelerin farklı kararları arasındaki uyuşmazlığı giderdi. Konunun Yargıtay'a taşınmasına kadar olan süreç Bursa ve Gaziantep'teki iki taşeron işçinin geçmişe yönelik haklarını almak için açtıkları dava üzerine ortaya çıkıyor.
İKİ İŞÇİ DAVA AÇIYOR
Bursa ve Gaziantep'teki Bölge Adliye Mahkemelerinin kararlarında, sürekli işçi kadrosuna geçiş esnasında düzenlenen sulh sözleşmesi ve feragat beyanlarının geçerliliğine dair uyuşmazlık ortaya çıkıyor. Bu uyuşmazlığın ortadan kaldırılması için Yargıtay'ın konuyla ilgili karar vermesi gerekiyor. Yargıtay işçinin, sürekli işçi kadrosuna geçişi sırasında verdiği feragat ve sulh beyanının, sürekli işçi kadrosuna geçiş anına kadar doğmuş haklar bakımından geçerli olduğuna karar veriyor. Bu kararın sonucu olarak taşerondan kadroya geçirilen işçiler, çalışmaları sona ererken aynı kamu kurumuna bağlı taşeron şirkette çalıştıkları sürenin tamamı için kıdem tazminatı talep edebileceği gibi kullanmadıkları izinlere dair ücretleri de talep edebilirler.
FESİH YOK, HAK DOĞMAMIŞ
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2024/972 Esas Nolu kararında, 375 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler bakımından alt işveren ile asıl işveren arasında kanun hükmüne dayalı bir devir işlemi olduğuna karar vermiş. Bu durumda ortada fesih bulunmadığından işçinin feshe bağlı alacaklar olan kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ücreti hakkı da doğmamıştır. Doğmamış haktan feragat edilemeyeceği ilkesi gereğince kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin alacakları bakımından geçerli olmadığına karar vermiştir.