• DOLAR 34,43 %0.27
  • EURO 36,46 %0.53
  • ALTIN 2.845,31 %0.39
  • BİST100 9.402 %-0.19
  • BITCOIN 90.495 %-0.77
  • ETHERIUM 3.124 %-1.58
12°

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacaklarından haberi yok!

Nedim TÜRKMEN

Yayınlanma

Sayıştay’ın Sosyal Güvenlik Kurumu 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı. Bugün sizlere; Türkiye’de en önemli kurumlardan biri olan ve sosyal güvenliğe ilişkin bütün iş ve işlemleri yürüten kurumun alacaklarını doğru bir şekilde takip ve tahsil edemediğini Sayıştay raporundaki tespitlerden yararlanarak ortaya koymaya çalışacağım.

Köşemde, 26.08.2024 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun “Tahsil edemediği prim alacağı 800 milyar TL mi?” başlıklı yazımı okumuştunuz. O yazımda, SGK’nın tahsil edemediği prim alacaklarının gizlenip gizlenmediğini, gerçeği yansıtıp yansıtmadığını irdelemiş ve bazı sonuçlara ulaşmıştım. Yazımda ifade ve tespit ettiğim konuya ilişkin olarak Sayıştay’ın Sosyal Güvenlik Kurumu 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu yayımlandı. Bugün sizlere; Türkiye’de en önemli kurumlardan biri olan ve sosyal güvenliğe ilişkin bütün iş ve işlemleri yürüten kurumun alacaklarını doğru bir şekilde takip ve tahsil edemediğini Sayıştay raporundaki tespitlerden yararlanarak ortaya koymaya çalışacağım.

TAHAKKUK ESASI NEDEN UYGULANMIYOR?

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilen muhasebe işlemlerinin tahakkuk esaslı muhasebe sisteminin mantığına uygun olmadığı ve mali tablolarda yer alan tutarların cari ve geçmiş dönemde Kurum alacağına dönüşmüş tutarları tam olarak yansıtmadığı sonucuna aşağıdaki gerekçelerle ulaşmıştır.

“5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 49’uncu maddesinde; muhasebe sisteminin; mali raporların düzenlenmesi ve kesin hesabın çıkarılmasına temel olacak ve karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çalışmasını sağlayacak şekilde kurulup yürütüleceği, kamu hesaplarının; kamu idarelerinin gelir, gider ve varlıkları ile mali sonuç doğuran ve öz kaynağın artmasına veya azalmasına neden olan her türlü işlemler ile garantilerin ve yükümlülüklerin belirlenmiş bir düzen içinde hesaplara kaydedilerek yönetim ve denetim yetkilileriyle kamuoyuna gerekli bilgilerin sağlanması amacıyla tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı kanunun 51’inci maddesinde ise kamu gelir ve giderlerinin tahakkuk ettirildikleri mali yılın hesaplarında gösterileceği, bütçe gelirlerinin tahsil edildiği yılda kaydedileceği, bütçe giderlerinin ödendiği yılda muhasebeleştirileceği, kamu hesaplarının mali yıl esasına göre tutulacağı belirtilerek muhasebe sisteminin temel ilkeleri ortaya konulmuştur.

Kurum muhasebe hizmetleri, Mali Otomasyon Sistemi Projesi (MOSİP) adı verilen bir sistem üzerinden yürütülmektedir. Kurum gelirleri arasında önemli bir yer tutan genel sağlık sigortası (GSS) primleri, kamu hizmetlerinde çalışanlardan prim gelirleri (memurlar) ile ek karşılık primlerinin tahakkuk işlemleri MOSİP Sistemi’nde kayıt altına alınmaktadır. 5510 sayılı Kanun’un 4/1-b maddesi kapsamındaki primlerin, süresinde ödenmeyen 4/1-a kapsamındaki primlerin, gecikme cezası ve zamların ve sosyal güvenlik destek primi (SGDP) gelirlerinin tahakkuk işlemleri ise MOSİP dışındaki bilgi sistemlerinde (Güvence ve İşveren Sistemleri) gerçekleştirilmektedir.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nden alınan veriye göre; Kurumun 2023 yılı sonu itibarıyla 4/1-a kapsamında 412.471.503.673,00 TL, 4/1-b kapsamında 191.849.648.739,00 TL, 4/1-a kapsamında yapılandırılan alacağın aslı 41.823.941.033,00 TL, 4/1-b kapsamında yapılandırılan alacağın aslı 4.067.164.639,00 TL tutarında Kurum alacağı bulunmaktadır. Kurum alacağına dönüşen bu tutarlar tam ve doğru olarak mali tablolara yansıtılamamaktadır.

Hizmet akdine dayalı prim gelirleri (4/1-a kapsamında olanların prim gelirleri) 2023 yılında tahakkuku tahsiline bağlı bir gelir gibi tahsilat yapıldığında prim gelirinin hem tahakkuku hem de tahsilatı aynı muhasebe işlem fişinde yapılmaya başlanılmıştır. Ayrıca, 2023 yılında 4/1-a kapsamındaki Kurum alacaklarının cari dönemdeki tahakkuk kayıtları yapılmaya başlanılmış olsa da tahakkuk kayıtlarının mükerrer yer alması nedeniyle tahakkuk eden ve tahsil edilemeyen hizmet akdine dayalı prim gelirlerinin gerçeği yansıtmadığı tespit edilmiştir. Mükerrer olarak yıl içinde kaydedilen prim tahakkukları dönem sonu itibarıyla ters kayıt yapılarak muhasebe kayıtlarından çıkarılmıştır.”

SORUMLU KİM?

Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarına ilişkin mali işlemlerin 5018 sayılı Kanun’da öngörülen tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmediği ve ilgili oldukları dönem mali tablolarında tam ve doğru olarak raporlanmadığını tespit ederek, bu hususun ortadan kaldırılması gerektiğini belirtmiştir.

Biz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geçmiş ve cari dönem alacaklarını doğru bir şekilde takip etmediğini, sürekli farklı açıklanan rakamlardan zaten biliyorduk. Bu kadar önemli bir kurumun teknoloji çağında ve Türkiye yüzyılı olarak adlandırılan bir dönemde prim alacaklarını doğru bir şekilde kayıtlarına alamamasının nedenini neye bağlayalım?

Sosyal güvenlik sisteminin sürekli açık verdiği, EYT uygulamasının sistemi çökerttiği o yüzden emeklilere zam yapılamadığı savunmasını yapanlar daha alacaklarının tutarını bilmiyor.

Adı en çok dolandırılan kurumlar arasında geçen ve mahkemelerde binlerce SGK’yı dolandırma fiillerine ait dosyaların olduğu ülkemizde bu kuruma profesyonel ve liyakatli bir yönetim yapısının kurulamamasının sorumlusu kimdir?

Yorumlar

Trend Haberler

2024 III. Geçici Vergi Dönemi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süresi Uzatıldı...
2024 III. Geçici Vergi Dönemi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süresi Uzatıldı...
1
Yeni Nesil ÖKC Pos İşlemleri Süresi 10.01.2025 Tarihine Uzatıldı !
Yeni Nesil ÖKC Pos İşlemleri Süresi 10.01.2025 Tarihine Uzatıldı !
2
“Ulusal taşıt tanıma sistemi”ne geçişte süre kısalıyor!
“Ulusal taşıt tanıma sistemi”ne geçişte süre kısalıyor!
3
E-Defter ve Berat Yükleme Tarihleri Değişti
E-Defter ve Berat Yükleme Tarihleri Değişti
4
BİLANÇO DEFTER TUTAN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2025 TARİHİNDEN İTİBAREN E-DEFTER UYGULAMASINA GEÇME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ...
BİLANÇO DEFTER TUTAN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2025 TARİHİNDEN İTİBAREN E-DEFTER UYGULAMASINA GEÇME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ...
5
435 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi
435 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi
6