1- Giriş :
Hiç istemeseniz de, bazen de gitmekten kaçındığınız, SİTE / İŞHANI / APARTMAN kat malikleri toplantısının zamanı geldi. Ocak ayların da yapılan bu sıkıcı toplantıya, bir şekil de katılmak gerekir.

Toplu yaşam yerleri ile İşhanı gibi ticari alanların ortak ihtiyaçlarının giderilmesi, sorunlarına çözüm bulunması, kat malikleri kurulu toplantısın da alınan kararların takibi ve yerine getirilmesi için, birilerinin bu görevi üstlenmesi gerekmektedir. Çoğu zaman gönüllü olmadan, komşularınızın ısrarlarını kırmamak , biraz da işten anladığınız için, sizin de başınıza, yönetici seçilme gibi bir durum gelebilir.

Başa gelen çekilir. Ancak bu görevi yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar, bilmediğiniz işler olduğun da profosyonellerin yardımına başvurmanız sizin için hayati önem taşımaktadır. Çünkü site / İşhanı gibi yerlerde çekişme ve yapılan işi beğenmeme tenkitleri ile karşılaşmanız an meselesidir. Bazen de konu yargıya taşınırsa vay halinize.

Aslında en iyi yöntem, son zamanlar da çok yaygınlaşan profosyonel yönetime geçmektir. Belirttiğimiz üzere, çok bilen olduğu ve para harcanmasına karşı çıkanlar olacağı için, nasıl olsa bedava veya belli bir ücret ile kat maliklerinden birine yaptıralım fikri hakimdir.
İşte bu aşamada, Huzur hakkı ödemeleri varsa dikkat etmeniz gereken kurallar olduğunu da bilmeniz ve ona göre bir Mali müşavir ile anlaşmanız sizin menfaatinize olacaktır.

Şimdi biraz daha konuyu açalım.

2-KAT MALİKLERİ

Bilindiği üzere, site / İşhanının nasıl yönetileceği ve uyulması gereken kuralların yer aldığı kanun 634 sayılı Kat malikleri kanunudur. Kanunda yer almayan hükümler olması durumunda diğer Kanunlar geçerlidir. Özellikle Borçlar Kanunu ve vergi kanunlarıdır.
Kat maliki ise Kanunun 2. maddesinin a bendinde tanımlandığı üzere;
Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına (Kat mülkiyeti) ve bu hakka sahip olanlara (Kat maliki)"
Aynı Kanunun 34. Maddesinde yönetici tarif edildikten sonra, 35-38. maddelerinde bunların görevleri ve sorumlulukları belirtilmiş;

40. maddesinde ise

Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir.
Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz hükmü vardır.


3- HUZUR HAKKI :

Gelir Vergisi Kanununda yer alan tanımdan anlaşılacağı üzere (193/61)

"Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmişbulunması onun mahiyetini değiştirmez."

hükmü yer almış olup, aynı maddenin 4. bendinde ise; Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatlerin de ücret olarak vergilendirileceği hüküm altına alınmıştır


4- VERGİ KESİNTİSİ (STOPAJ)

3946 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişen madde. Yürürlük; 1.1.1994)
Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre,gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hüküm altına alınmıştır

5- SONUÇ :

Huzur hakkı ödemelerinin , Gelir Vergisi tevkifat uygulamasında (94/1) "sair kurum" tarafından yapılan ödemeler kapsamında olduğu na ilişkin Ankara Vergi dairesi başkanlığının , 08.09.2011 tarih ve B.07.1.GIB.4.06.16.01-.2011-GVK-94-15-706 Sayılı özelgesin de belirtilmiş olup,

Ödemelerin ise ,

1- Yönetim giderlerine katılmama (aidat vermeme) payı kadar olması durumun da;
kat malikleri arasından seçilen yönetici ve denetçilere (sitenizde yönetim ve denetim kurulu üyesi olarak görev yapan ancak oturdukları daireleri eşlerinin adına kayıtlı bulunan kişiler de kat maliki sayılacağından bu kişiler ile kendisi veya eşi kat maliki olup farklı sitede ikamet edenlere yapılan ödemeler de dahil) yönetim giderlerine katılmama oranında yapılan ödemeler, gerçek ücret olarak kabul edilmemekte ve gelir vergisi tevkifatı na tabi tutulmamaktadır.

2- Yönetim giderlerine katılma (aidat tan fazla) tutarda olması durumun da ise; Bu kişilere yönetim giderlerinin üzerinde bir ödeme yapılması durumunda ise fazla kısmın ücret olarak vergilendirilmesi gerektiğinden bu tutar üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabiidir.

3- Yönetim ve denetim kurulunun, kat malikleri dışından seçilmesi halinde ise, bu kişilere yapılan ödemelerden GVK.nun 61, 94, 103 ve 104. maddelerine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Yaygın olan bir görüşü hatırlatarak yazımı sonlandırmak istedim.

Apartman / site yönetmek devlet yönetmekten zor derler.

Aman dikkat edelim ve Mali müşavirlerden destek alalım