2020 Yılındaki Covid 19 krizi ile birlikte dikkatimizi çeken yeni bir gelişme oldu. Gerek borsa şirketlerinde ve gerekse borsa dışı şirketlerde, şirketlerin kendi hisselerini satınalma kararları ve bunlara ait ilanlarda dikkati çeken bir artış oldu. 

Biz de şirketlerin kendi hisselerini satın alma kararları konusundaki yazılarımızı hatırladık.  Yaptığımız incelemede gördük ki, özellikle Tek düzen hesap planı açısından şirketlerin hisse satınalımı muhasebesi konusunda benim yazdığım yazılardan başkasına rastlamadım.  

Şirketlerin kendi hisselerini satınalması ile ilgili yazılarıma aşağıdaki internet adreslerinden  ulaşabilirsiniz. 

http://www.bdturkey.com/ttk-na-gore-anonim-sirketin-kendi-hissesini-satin-almasi-makale,778.html

http://www.bdturkey.com/tms-acisindan-as-nin-kendi-hisselerini-satinalmasi-makale,785.html

http://www.bdturkey.com/anonim-sirketin-kendi-hisselerini-satinalma-muhasebesi-makale,776.html

Görüldüğü gibi, konuyu Türk Ticaret Kanununa göre, Türkiye Muhasebe Standartları açısından ve Tek düzen hesap planı açısından inceleyerek bu yazıları yazmıştım. 

Özellikle hisselerin satınalma muhasebesinde şu ifadeleri kullanmıştım. 

Tekdüzen muhasebe sisteminde anonim şirketlerin kendi hisselerini satınalması halinde hangi hesapların kullanılacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmamıştır veya bugüne kadar ben böyle bir açıklamaya rastlayamadım., 

Bu sebeple muhtelif çalışmaları inceledim, araştırdım ve bu yazıyı hazırladım. Bu yazımız, Çankırı Karatekin Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisinin 2014/4/1 sayısının 283-298 inci sayısındaki Sayın Fikret Otlu, İsmail Bekçi ve Özlem Nilüfer Karataş’ın çalışmalarından yararlanarak hazırlanmıştır. Bu konuda yaptığım araştırmalarda benim muhasebe düşünceme en uygun yazı ve çalışma olduğu için bu makaleden yararlandım. 

1.. İktisap Edilen Payların Muhasebeleştirilmesi 

Tekdüzen hesap planında bir düzenleme yapılmadığından Çankırı Üniversitesinde yapılan çalışmada olduğu gibi 51 no.lu Geri Alınan Hisse Senetleri hesabı kullanılmıştır. Paylar satınalma bedeli üzerinden yani maliyet bedeli üzerinden kaydedilecektir. 

1.00.000 TL. sermayeli bir A.Ş. 1 TL. nominal değerindeki 5.000 payını tanesi 4 TL.dan 20.000 TL. na satınalmıştır. (Bunlar için yılsonunda bu kadar tutarda yedek akçe ayrılmalıdır.) Bunun muhasebe kaydı: 

________________ / / 2015________________________ 

514 Geri Satın Alınan Paylar                                             20.000 
102 Bankalar 20.000 
Payların Geri satın Alınması 

__________________ / / 2015_________________________ 

590 Dönem Net Karı 20.000 
540 Yasal Yedekler   20.000 
Geri alınan paylar için yıl sonunda yedek akçe ayrılması 

________________ __________________________