Yeni kalite yönetim standartları ve hatta bu konudaki uygulama rehberleri de yayımlandı. KGK, internet sitesinde Kalite Yönetimi Standartlarına ilişkin uygulama rehberlerinin yayımlanması hakkında bir de duyuruda bulundu.
3Mart 2022 tarihli bir yazımda yeni kalite yönetim standartları mı geliyor başlığı ile yeni kalite yönetim standartları geldiğinden bahsederek özellikle 15 Aralık 2022 tarihine kadar ülkemizde de yapılması gereken düzenleme ve değişikliklerden bahsettik.
Sayılı günler çabuk geçti ve sonunda yeni kalite yönetim standartları ve hatta bu konudaki uygulama rehberleri de yayımlandı. KGK, (Kamu Gözetimi Kurumu) internet sitesinde Kalite Yönetimi Standartlarına ilişkin uygulama rehberlerinin yayımlanması hakkında bir de duyuruda bulundu.
Duyurunun başlangıcı şöyledir.
“Bilindiği üzere Temmuz 2022’de Kurumumuz tarafından, denetim şirketlerinin kalite yönetimi yaklaşımını güçlendiren iki yeni ve bir revize Kalite Yönetim Standardı taslağı yayımlanmıştır:
İlk Uygulama Rehberleri, paydaşların söz konusu standartlarda yer alan yükümlülükleri daha iyi anlamaları ve Standartlarda yer alan hükümlerin amaçlanan şekilde uygulanması konusunda yardımcı olmak üzere tüm ilgililerin istifadesine sunulmaktadır. Rehberler, standartların ikâmesi mahiyetinde olmayıp, uyulması zorunlu olan düzenlemeler değildir. Rehberler yeni standartlara uyum için gerekli açıklamaları içermektedir. “
Gelelim KYS 1-KYS2 ve BDS 220 Revize standartlarına ait rehberlerin konusu ve amaçları ile yürürlük tarihlerine:
I• KYS 1 Finansal Tabloların Bağımsız Denetim veya Sınırlı Bağımsız Denetimleri ile Diğer Güvence Denetimleri ya da İlgili Hizmetleri Yürüten Bağımsız Denetim Şirketleri için Kalite Yönetimi konusundaki rehber 99 sahifedir.
Bu standardın uygulanması konusunda bilgi vermektedir.
KYS 1 nedir dendiğinde bilmemiz gereken şudur.
Denetim şirketleri, Türkiye Denetim Standartları kapsamında, aşağıdaki gibi farklı türde denetim veya hizmetler gerçekleştirebilirler:
• BDS1 ve SBDS2’ler kapsamında yürütülen finansal tabloların bağımsız denetimleri veya sınırlı bağımsız denetimleri,
• GDS3’ler kapsamında yürütülen tarihi finansal bilgilerin bağımsız denetimleri veya sınırlı bağımsız denetimleri dışındaki güvence denetimleri (örneğin, genişletilmiş dış raporlama güvencesi veya hizmet kuruluşlarındaki kontrollere ilişkin güvence) veya
• İHS4’ler kapsamında yürütülen ilgili hizmetler (diğer bir ifadeyle, üzerinde mutabık kalınan prosedürler ve derleme işleri).