Son zamanlarda yağmur gibi kanunlar, kararlar, tebliğler, sirkülerler vs. vs. çıkıyor. Benim mesleğimdeki yani muhasebe mesleğindeki SMMM, YMM’ler ve diğer uygulayıcılar ne yapacağını şaşırmış durumda.
Uzun bir müddet sonra, yeni hükümet faiz artırımı ile bana göre olumlu bir adım atmış oldu. İnşallah bu adımlar devam eder. Sanayi, ticaret, ihracat rahatlar, ithalat da biraz azalır inşallah. Maalesef inşallah, maşallah gibi kelimeleri kullanıyoruz. Bir başka inşallah da bilerek veya bilmeyerek ülkenin durumunu daha da kötü gösteren zevatın artık aklına başına toplaması gerekir. İnşallah diyorum.
Şimdi gelelim esas konumuza:
Son zamanlarda yağmur gibi kanunlar, kararlar, tebliğler, sirkülerler vs. vs. çıkıyor. Benim mesleğimdeki yani muhasebe mesleğindeki SMMM, YMM’ler ve diğer uygulayıcılar ne yapacağını şaşırmış durumda. Özellikle torba yasalarla birçok kararlar çıkıyor ve meslek mensupları zaten günlük muhasebe işlerini yetiştiremezken bir de torba yasaları anlamaya çalışıyor. Böylece bir de yasaları anlama sanatı doğdu. Ama hazırlanan yasa, tebliğ, kararname ve sirkülerler o kadar karmaşık ki meslek mensupları ne yapacağını şaşırmış vaziyette. Meslek meczupları haline gelmiş durumdalar.
Çıkarılan ve yayınlanan düzenlemeler öyle bir şekilde yazılıyor ki, anlaşılması çok zor. Bilindiği gibi Türkçe lisanı lastik gibi nereye çekerseniz o anlam çıkabiliyor. Tabii böylece yayımlanan yasa, kararname, tebliğ ve sirkülerler de ne tarafa çekerseniz, anlamı da o şekilde lastik gibi ne tarafa çekerseniz o anlamı taşıyor. Tabii ki masanın arkasındakinin hazırladıkları piyasada çalışanların anladıkları ile bir olmuyor.
Ondan sonra bir de bakıyorsunuz ki, çok güzel dediğiniz bir düzenlemenin arkasından bir tuzak çıkabiliyor.
Bunları görünce, “Acaba ben mi çok yaşlandım? Artık anlayamıyorum galiba” diyorum.
Bana göre teşvik mevzuatı gittikçe karmaşıklaştı. Eski yıllarda yatırım indirimi, gümrük muafiyeti, yatırım kredisi, KDV istisnası kolayca anlaşılabilecek şekilde düzenlenmişti.
Bugün bakıyorsunuz, yatırım teşvikleri var, bölgelere göre değişen oranlar var, istihdam teşvikleri var, SGK teşvikleri var, Ar-Ge desteği var, saymadığım birçok destek var, var da varoğlu var. Ama bunlarda öyle ince noktalar var ki, en ufak bir hatanız bütün destekleri ve teşvikleri kaybetmenize sebep olabiliyor.
İndirimli kurumlar vergisi. İlk etapta düz yatırım indirimi teşvikinden çok daha fazla teşvik içeriyor gibi görünüyor, ama yaptığınız en ufak bir hata işletmenizin bütün teşvik programını, finansman programını ve de yatırımları etkiliyor. Ceza görebiliyorsunuz.
Daha fazla uzun uzun yazmayacağım, birileri teşvik mevzuatını yeniden ele almalı ve basitleştirmeli, uygulaması kolay hale gelmeli, bizim meslek mensuplarının çoğunun iddia ettiği gibi tuzaklardan arındırılmalıdır. Basitleştirilmelidir.
Bugün meslek mensupları zaten işlerini zor yetiştiriyorlar, bir de anlayamadıkları tuzaklarla karşılaşmasınlar. Sistem lütfen basitleştirilsin.