Ancak bunun bazı şartları var. İşte, üniversitelerin açılacağı bu dönemde gençlerin bilmesi gerekenler...

Sigortalı anne ya da babanın ölümü halinde geride kalan eş ve çocuklara ölüm aylığı bağlanıyor. Geride kalan çocuklara aylık bağlanmasında çalışmamak ve emekli olmamak ana şart. Ayrıca kız çocuklarda evli olmamak aylık almaya yeterli iken erkek çocuklarda ise durum biraz farklı. Erkek çocuk 18 yaşını geçtiğinde ölüm aylığının kesilmesi gerekiyor. Ancak erkek çocuk liseye devam ediyorsa 20, üniversiteye devam ediyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar ölüm aylığı almayı sürdürüyor. Diğer yandan erkek çocuk 25 yaşını geçtiğinde, üniversiteye devam ediyor olsa bile aylığı kesilir. Yani 25 yaş bir sınır. Yüksek lisans veya doktora yapan erken çocuk, 25 yaşını geçtiğinde aylık almaya devam edemez.

HAZIRLIK SINIFINA DİKKAT!

Erkek çocukların 25 yaşını geçinceye kadar ölüm aylığını almaya devam etmeleri için, azami öğrenim süresini geçmemeleri gerekiyor. Hazırlık sınıfı için azami öğrenim süresi 2 yılken, ön lisans da 4, lisans da ise 7 yıl. Dolayısıyla üniversiteyi kazanan ancak kazandığı bölümde hazırlık zorunluluğu bulunan bir erkek öğrenci, hazırlık sınıfını 2 yılda geçemezse, 25 yaşını aşmasa dahi ölüm aylığını kaybeder. Aynı şekilde üniversite eğitimini 7 yıl içerisinde tamamlayamayan bir erkek çocuk, 25 yaşını geçmese dahi ölüm aylığı almaya devam edemez. Dolayısıyla ölüm aylığı alan erkek öğrencilerin azami öğrenim sürelerini aşmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi taktirde yaş sınırını geçmemiş olsalar bile azami öğrenim süresi geçildiği için ölüm aylıkları kesilir.

KAYIT DONDURMA

Kazandığı üniversitede herhangi bir nedenle kaydını dondurmak zorunda kalan erkek öğrencilerin, bir dönem kayıt dondurmaları ve bir sonraki dönemde yeniden kayıt yaptırmaları halinde, kayıt dondurdukları dönem içerisinde de ölüm aylığını almaları mümkün. Ancak bir dönemden uzun kayıt dondurmalarda ölüm aylığı kesilecek. Dolayısıyla öğrencilerin bir dönemden daha fazla kayıt dondurma yapmayacak şekilde eğitimlerini planlamaları gerekiyor.

DİSİPLİN CEZASI

Ölüm aylığı alan erkek çocukları, bir dönemi geçen ceza (uzaklaştırma, yükseköğrenimden çıkartma) alırsa, bu süre içerisinde öğrenci sayılmayacağından ölüm aylığını kaybeder. Diğer yandan eğer öğrencinin cezası bir dönemden daha az ise bu durumda cezalı olduğu sürede de ölüm aylığı alabilir.

ÜNİVERSİTEDE ÇALIŞANIN AYLIĞI DEVAM EDER

Geride kalan çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için genel şart, çocukların çalışmaması ve emekli olmamasıdır. Diğer yandan bu konuda yapılan değişiklik ile öğrenciyken çalışan çocuklar, hem çalışıp, hem ölüm aylığı alabiliyor. Dolayısıyla liseye devam ettiği için 20 yaşına kadar, üniversiteye devam ettiği için 25 yaşına kadar ölüm aylığı almakta olan bir genç, bu süreler içerisinde çalışırsa, ölüm aylığı kesilmez. Yani öğrenciyken üniversite bünyesindeki geçici işlerde veya part–time olarak çalışan bir öğrencinin ölüm aylığı kesilmiyor.

KYK BURSUNU ENGELLEMEZ

Öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) burs ve kredileri ile ölüm aylıklarını birlikte almalarının önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Bu nedenle ölüm aylığı almakta olan öğrenciler, kredi ve burs başvurusunda bulunabilir.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL