Bu hızlı değişim ve gelişim, finans alanında da kendini gösterirken, bunun en somut örneği de, dijital devrim olarak nitelendirilen kripto paraların, altın, döviz, fon ve hisse senedi gibi reel birer yatırım aracı olarak kabul görmesi ve geniş kitleler tarafından kullanılır hale gelmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemiz, dijital varlık işlem hacminde dünyada dördüncü, Mena bölgesinde ise birinci sırada yer almaktadır. Yakın zamanda yürürlüğe girmesi beklenilen kripto para düzenlemesi ile bu ilginin artması öngörülmektedir.
Bu artış ve kullanım yaygınlığı, sektörde faaliyet gösteren firmalara, finansal okuryazarlık alanında faaliyet gösteren kurumlara ve eğitimcilere, "kripto para okuryazarlığı" konusunda öncülük etmeleri ve yatırımcıları doğru bilgilerle donatarak yol gösterme misyonunu getiriyor.
Kripto paraların finansal piyasalara etkisi, geleneksel para birimleri, yeni finansal varlıklar ve yatırım ürünlerine alternatif oluşturmalarıdır. Kripto paralar, alternatifleriyle kıyaslandığında daha hızlı ve düşük maliyetli küresel işlemlere olanak tanımaktadır.
Fakat kripto paraların, geleneksel piyasalara tam anlamıyla bir alternatif oluşturup hayata geçirilmesi konusunda hala yolun çok başındayız. Henüz olgunlaşmamış piyasa yapısı ve düzenleme gereksinimleri gibi nedenlerle kripto para piyasasında yüksek volatilite dönemleri oluşabilmektedir. Bu noktada finansal okuryazarlık eğitimleri, bireyleri yeni finansal dünyada güvende tutma konusunda kritik önem taşımaktadır.
Finansal okuryazarlık, teknik karmaşıklıkları anlamlandırma ve dijital varlıkları güvenli bir şekilde yönetme kabiliyetine yönelik içerikler olarak karşımıza çıkmakta. Finansal eğitim, temel para yönetimi vizyonuyla başlayarak, kazanç, harcama, tasarruf ve yatırım gibi temel finans prensiplerini kapsamalıdır.
Finansal okuryazarlık bilinci yatırımcıların, zamanın önemi, risk çeşitlendirmesi, enflasyonun etkisi ve birikim gibi önemli finansal konularda doğru kararlar alabilmelerinde yönlendirici olacaktır. Peki bu okuryazarlık nasıl tesis edilebilir? Kullanıcılar açısından birinci adım, yanlış kaynağa yönlendiren linklerden ve dezenformasyon yaratabilecek bilgi kaynaklarından uzak durmak olmalıdır.
Sosyal medyada paylaşılan manipülatif içeriklere itibar etmek yerine, ilgilenilen projenin içeriği ve geçmiş performansı incelenmeli, kripto para sektörüne ait temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Dünya genelinde, özellikle de pandemi sonrasında gelişen enflasyonist dönemde, yatırımcılar paralarını korumak ve artırmak için alternatif yatırım araçlarına yönelmiştir.
Bu yönelim, 2023 yılında makro ekonomik gelişmelere direnen Bitcoin'i, yılın en çok kazandıran yatırım aracı haline getirmiştir. 2024 yılının başında, Bitcoin spot ETF'lerinin kabulü ve büyük kurumsal portföylerin de oyuna dahil olmasının önü açılmasıyla birlikte, piyasada Bitcoin'e yönelik uzun vadeli bir yükseliş beklentisi oluşmuştur.
Bu beklenti öncesinde riskli hamlelerden kaçınıp, kazancı maksimize etmek ancak kripto okuryazarlığı ile sağlanabilir. Her geçen gün biraz daha önem kazanan dijital varlıkları hayatımıza katabilmek, bu varlıkların alt yapısını oluşturan blok zinciri ve Web3'ü tanımak, kripto paraları kaynağından öğrenerek olabilir. Ancak böylece güvenli kazanç sağlanıp, oluşabilecek riskler bertaraf edilebilir.
Sonuç olarak, finansal okuryazarlık, kripto para çağında yatırımcıları finansal tehditlere karşı koruyan bir kalkan olarak hizmet edip, bireylerin güvenli ve bilinçli finansal kararlar almalarına olanak tanırken, aynı zamanda modern finansal dünyanın sunduğu fırsatları değerlendirmelerine de yardımcı olur.
Kripto para çağında finansal okuryazarlığa destek konusundaki taahhüdümüz, teknolojinin getirdiği değişikliklere ayak uydurarak güçlü, bilgili ve donanımlı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.