Bilindiği üzere, KDV Kanununun 28. Maddesine göre, mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.
Bu kapsamda, 31 Temmuz 2020 tarihli ve 31202 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 2007/13033 sayılı BKK'ya eklenen geçici 6. Maddede yer alan mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarında 31 Aralık 2020 tarihine kadar indirime gidilmiş, 23 Aralık 2020 tarihli ve 3318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile de, bu süre 31 Mayıs 2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılmıştı.
Bu defa, 2 Haziran 2021 tarih ve 31499 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4062 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 31 Mayıs 2021 tarihinde sona eren bu indirimli KDV oranı uygulamasının süresi, 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31 Temmuz 2021 tarihine kadar yani iki ay süre ile tekrar uzatıldı.
Yapılan bu süre uzatımı, yaşadığımız süreç dikkate alındığında son derece yerinde ve bir o kadar da isabetli. Ancak, söz konusu uzatmanın tek olumsuz tarafı var, o da, Kararın 1 günlük gecikme ile çıkarılması! Çünkü, 1 Haziran 2021 tarihinde KDV oran indirimleri yürürlükten kalktığından, vergi mükellefleri indirimsiz KDV oranları üzerinden fatura veya benzeri belgeleri düzenlediler, alıcılardan bu şekilde KDV tahsilatları yaptılar. Ancak, uzatma Kararı 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere 2 Haziran’da yayınlandı. Dolayısıyla, söz konusu oran indirimlerinin süresi 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe girdiğinden, yüksek KDV oranı üzerinden düzenlenen faturaların düzeltilmesi gerekiyor. Örneğin, iş yeri kiralamaları.
Peki, bu durumda ne yapılacak? Yüksek KDV oranı üzerinden düzenlenen faturalar düzeltilecek mi?
Evet, düzeltilecek. Ancak, düzeltme işlemi alıcıların vergi mükellefi olup olmamasına bağlı olarak aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecek:
1) Fatura düzenlenmesine konu işlemin her iki tarafı da gerçek usulde vergi mükellefi ise, Haziran ayı KDV beyan dönemi de henüz geçmediğinden, yüksek oran üzerinden düzenlenen faturaların alıcılar tarafından iade faturası düzenlenerek satıcılara iade edilmesi, satıcıların da yeni fatura düzenleyerek, indirimli KDV oranı üzerinden KDV hesaplaması gerekiyor.
2) Alıcıların vergi mükellefi olmadığı durumlarda ise, satıcıların bu faturaları iptal ederek, indirimli KDV oranı üzerinden yeni fatura düzenlemeleri gerekiyor. Fatura iptalinin söz konusu olmadığı durumlarda ise, yüksek KDV oranı üzerinden düzenlenen faturanın gider pusulası ekinde geri alınarak satış işleminin düzeltilmesi ve indirimli KDV oranı üzerinden yeni fatura düzenlenmesi gerekiyor.
Öte yandan, söz konusu geçici 6. Maddede sayılan ve 31 Temmuz 2021 tarihine kadar % 8 KDV oranı uygulanacak mal ve hizmetler aşağıdadır:
- İşyeri kiralama hizmeti,
- Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri,
- Düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri,
- Berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler,
- Terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı,
- Ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri,
- Kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri,
- Halı ve kilim yıkama hizmetleri,
- Bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi vb.) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Müzik aletlerinin bakım ve onarımı,
- Çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri,
- Motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),
- Hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri (malzemeler hariç),
- Yolcu taşımacılığı hizmetleri,
- Ekli II sayılı listenin "A) GIDA MADDELERİ" bölümünün 4 üncü sırasında yer alan mallar hariç olmak üzere, 30/12/2019 tarihli ve 1951 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 6 no.lu faslında yer alan süs bitkileri ile çiçek teslimleri.
Yine, söz konusu geçici 6. Maddede sayılan ve 31 Temmuz 2021 tarihine kadar % 1 KDV oranı uygulanacak mal ve hizmetler ise aşağıdadır:
- Sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş̧ ücretleri,
- Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç) verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),
Diğer taraftan, geceleme hizmetlerinde geçici olarak % 1 olarak uygulanan KDV oranı, 3931 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmıştı. Bu nedenle de, 4062 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, geçici 6. maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi (geceleme hizmetleri) gereksiz hale geldiği için kaldırılmıştır.
Söz konusu kararın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210602-21.pdf
Saygılarımla.
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir