Hepsi de vergi mükelleflerinin ve vergi mükellefi olmayan vatandaşların vergi dairesine yönelik beyan ve bildirimlerini kolayca yapabilmelerine yönelik. İnanıyoruz ki, kısa bir zaman sonra kimsenin vergi dairesine gitmesine gerek kalmayacak. Ödemeden sonra bildirim ve beyannameler de dijital ortama taşındı. Vergi mükellefi olsun olmasın hemen herkes İnteraktif Vergi Dairesine girerek, kendi ile ilgili iş ve işlemlerini yapabiliyor. Buradaki sıkıntı, sağlanan bu imkandan, vatandaş ve vergi mükelleflerinin büyük bir kısmının haberi yok. Bunun yanında, sistemi kullananlar ise son derece memnun.
İnteraktif Vergi Dairesi Nedir?
İnteraktif Vergi Dairesi Uygulaması; vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve geri bildirimde bulunabilmesi amacıyla mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortamda sunulan vergisel işlemlerini zaman ve yer koşulu aranmaksızın kolay, hızlı ve etkin bir şekilde yapabilmesine imkan sağlayan güvenilir, etkileşimli bir sistem. İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına ivd.gib.gov.tr adresinden erişiliyor. Sistemden; hâlihazırda kullanıcı kodu ve şifresi bulunan, e-Devlet şifresi bulunan, ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden şifre edinen gerçek ve tüzel kişiler yararlanabiliyor. Bu sistem, GİB tarafından mükelleflere kolaylık sağlamak amacı ile oluşturuldu. Sistemin kullanılması zorunlu değil.
İnteraktif Vergi Dairesinden Neler Yapabiliyorsunuz?
İnteraktif Vergi Dairesinden; sicil bilgilerinize erişebiliyorsunuz, borç detayı ve ödemelerinizi görebiliyorsunuz, beyanname, bildirim ve tahakkuklarınızı görüntüleyebiliyorsunuz, vergi/ceza ihbarnamelerinize erişebiliyorsunuz, e-(yoklama, tebligat ve haciz)lerinizi görebiliyorsunuz Ayrıca; iş yeri kira kontratı damga vergisi beyannamesi verilmesi, harç ve değerli dağıt bedeli iade talebinde bulunulması, eczane bilgi formu talebinde bulunulması, bilanço-gelir tablosu veya işletme hesabı özetinin onayı talebinde bulunulması, malul ve engelliler adına kayıt ve tescilli taşıtlarda motorlu taşıt vergisi istisna talebinde bulunulması, hisse devrine ilişkin dilekçe verilmesi, unvan değişikliğine ilişkin dilekçe verilmesi, yönetici değişikliğine ilişkin dilekçe verilmesi, ek faaliyete başladığına ilişkin dilekçe verilmesi, faaliyet konusu değişikliğine ilişkin dilekçe verilmesi, muhtasar beyanname dönem değişikliğine ilişkin dilekçe verilmesi, kesinti bulunmayan cari dönem için muhtasar beyanname verilmeyeceğine dair dilekçe verilmesi, meslek mensupları ile imzalanan ve geçerli olan e-beyanname sözleşme listelerinin görüntülenmesi ve iptali, ödeme emri sorgulaması yapılması ve mal bildiriminde bulunulması, emanette yer alan tutarlar için iade/mahsup talebinde bulunulması, yönetici ve ortaklık bilgilerinin görüntülenmesi, belge basım bilgilerinin sorgulanması, hazır beyan sistemine erişim, vergi türü değişikliğine ilişkin dilekçe verilmesi, kasko değerine göre MTV düzeltme talebinde bulunulması, iletişim bilgilerinin güncellenmesi, sermaye artırımına ilişkin dilekçe verilmesi, engelli vergi indirimi başvurusunda bulunulması, mukimlik belgesi talebinde bulunulması, mahkeme kararına istinaden trafik para cezası tahakkukunun kaldırılması talebinde bulunulması, gayrimenkul sermaye iradına konu malın elden çıkarılması ile gelirin son bulmasına ilişkin dilekçe verilmesi, vergi ceza ihbarnamesinin düzeltilmesi/kaldırılması talebinde bulunulması, adınıza düzenlenen e-Arşiv faturalarının sorgulanması, veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmesi, defter beyan sistemine erişim, şirketlerdeki ortaklık ve yöneticilik bilgilerinin sorgulanması, araç bilgilerinin sorgulanması, plastik poşet beyan sistemine erişim vs. uzayıp gidiyor.
Çok İlginç ve Güzel Bir Uygulama: Adınıza Düzenlenen E-Arşiv Faturalarını Sorgulayabilirsiniz
Hani bazen kendi kendimize adımıza düzenlenen faturaları merak ederiz ya, arar arar bulamayız. Çünkü, faturaların saklanması ve muhafaza edilmesi ayrı bir sorun. İşte Maliye bu sorunu çözdü, adımıza düzenlenen e-Arşiv faturalarını İnteraktif Vergi Dairesinden sorgulayabiliyoruz. İsterseniz siz de bir deneyin. Çok güzel bir uygulama.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Ve Nereye Ödeniyor? Yaşanan Sorun Neydi?
Yurt dışı çıkış harcı, vizeli veya vizesiz yurt dışı seyahat yapabilmek için Türkiye’den çıkış öncesinde ödenmesi gereken bir harç. Bazı istisnalar hariç yurt dışına çıkış yapan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu harcı ödemekle yükümlü. 2013 yılından bu yana 15 TL olan yurt dışı çıkış harcı (pulu), 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 50 TL'ye yükseltildi. Yurtdışı çıkış harcından alınan 50 TL'nin 15 TL'si TOKİ’ye, 35 TL'si ise Hazine’ye gidiyor. Yurt dışına çıkış yapacak kişiler hava yolu ile seyahat edecekler ise hava alanlarının dış hat terminallerinden; kara yolu veya deniz yolu ile çıkış yapılacaksa gümrük kapılarından çıkış pullarını alabiliyorlar. Ayrıca yurt dışı çıkış harç pulu ödeme dekontu bankalar veya vergi dairelerinden de temin edilebiliniyor. Son dönemde, havalimanlarında konulan otomatik makinelerden de harç pulu alınabiliyor.
Pasaport kontrolü sırasında harç pulunuzu veya banka dekontunuzu göstermeniz gerekiyor. Ülkeden çıkış esnasında pasaport kontrolünden geçerken görevli polis yurt dışı çıkış harç pulu olmayan kişilerin gümrükten geçişine izin vermiyor. Yurtdışı harç pulunu kaybetme korkusu yaşayanlar pulu uçak biletine veya pasaportuna yapıştırıyor. Ayrıca havalimanında bagaj işlemleri, güvenlik kontrolleri, bilet alma sırası derken uğraşacağınız pek çok işin içine bir de pul sırası ekleniyor. Nerden bakarsan bak, sıkıntı ve problem had safhada.
Maliye, Yurt Dışına Çıkanların İşini Kolaylaştırdı: Yurt Dışı Çıkış Harcını İnteraktif Vergi Dairesi’den Öde, Çıkış Kapısında Makbuz, Dekont Veya Pul Gösterme!
Maliye, yurt dışı çıkış harcında yaşanan ödeme problemini ve çıkış harç pulu saklamada yaşanan sorunu kökten çözdü. İnteraktif Vergi Dairesi WEB ve MOBİL (Android ve IOS) uygulamaları aracılığı ile Yurtdışı Çıkış Harcı ödenebilmesine ilişkin gerekli geliştirmeleri yaparak 7 EKİM 2019 tarihi itibariyle tüm vatandaşların hizmetine sundu.
Vatandaşlar, İnteraktif Vergi Dairesi WEB uygulamasına https://ivd.gib.gov.tr adresinden erişerek ve ana sayfada yer alan "Hızlı Ödeme" bölümünde "Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödeme" menüsü aracılığıyla yurt dışına çıkış harcını elektronik ortamda ödeyebilecekleri gibi, bu işlemleri Android veya IOS işletimine sahip cep telefonu veya tabletler üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi veya GİB Mobil aracılığı ile de yapabilecekler. İnteraktif Vergi Dairesinden yapılan yurt dışı çıkış harcı ödemeleri anında elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarılacak, ödeme bilgisi doğrudan pasaporta işlenecek. Yurt dışına çıkış harcı ödemelerinin bu şekilde yapılması halinde, vatandaşlar çıkış kapılarında görevli memurlara artık makbuz, dekont veya pul göstermeyecekler. Harç pulu bedelini gider olarak yazmak isteyenler elektronik ortamda dekont oluşturabilecekler. Yurt dışına çıkış harcı ödeme bilgisinin Emniyet Bilgi İşlem Sistemine aktarılıp aktarılmadığını https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden sisteme T.C. kimlik no ve şifreniz (şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir veya e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.) ile giriş yaparak "Bilgilerim" menüsü altında yer alan "Yurt Dışı Çıkış Harcı Sorgulama" sayfasından kontrol edebilirsiniz.
ÖNEMLİ UYARI: Bankalarla yapılan mutabakat nedeniyle 22:00 ile 02:00 saatleri arasında İnteraktif Vergi Dairesi uygulamaları üzerinden ödeme yapılamadığından, harç ödemesinde bulunacakların sadece bu hususa dikkat etmelerinde yarar var! gerekmektedir.
Bu üretken ve faydalı çalışmaları nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nı ve onun değerli çalışanlarını özellikle Veri Yönetimi Ve Uygulama bölümünde görev yapan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.
OGÜNHABER | ABDULLAH TOLU