En çok da buna biz seviniyoruz. Çünkü, benim yetiştiğim, çalışma hayatımın büyük bir kısmının geçtiği, duygusal olarak bağlı olduğum bu teşkilatın her alanda gelişmesinden, diğer kurumların önünde olmasından gurur ve onur duyuyorum. İnşallah hep böyle devam eder. Benim çalıştığım dönemlerle kıyasladığımda, oldukça ciddi ve önemli farklar olduğunu görüyorum. Yeni Maliye, mükelleflerin yaşadığı sorunlara hızlı bir şekilde çözüm buluyor, vatandaşlara ciddi anlamda kolaylıklar sağlıyor, çağdaş vergiciliğin güzel örneklerini yaşatıyor.
Tüm bu olumlu çalışmalara rağmen, yine de "EVET, AMA YETMEZ!" diyoruz. Çünkü beklentilerimiz bundan daha fazla.
Son Yıllarda Engellilere Yönelik Ciddi ve Önemli Düzenlemeler Yapıldı!
Anayasamızın 61. Maddesinde engellilerle ilgili özel bir düzenleme yer alıyor. Madde hükmünde; engellilerin hayat standartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi anayasal güvence altına alınarak; Devletin, engellilerin korunmaları ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirler alacağı ve bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisler kuracağı veya kurulmasını sağlayacağı hüküm altına alınmış̧.
Devletimiz de;
- Engelli vatandaşların içinde bulunduğu zor koşulların giderilmesine katkıda bulunmak,
- Sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak,
- Ve engelliler ile engelli olmayanlar arasındaki rekabet eşitsizliğini gidermek
amacıyla vergi mevzuatında çeşitli düzenlemeler yaptı ve yapmaya da devam ediyor.
Engellilere Yönelik Olarak Vergi Uygulamalarında Yapılan Düzenlemeler
Engellilere yönelik olarak Vergi Kanunlarında yer alan düzenlemeleri başlıklar halinde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
1) Gelir Vergisinde Engellilik İndirimi (GVK Mad. 31),
2) Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası ( MTV Kanunu Mad. 4/c ),
3) Yurt İçinden Alınan Taşıtlarda Özel Tüketim Vergisi İstisnası (ÖTV Kanunun Mad.7/2)
4) Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş̧ her türlü̈ araç̧-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimlerinde KDV İstisnası (KDV Kanunu Mad. 17/4-s),
5) Engellilerin kullanımına mahsus eşyaya Gümrük Vergisi Muafiyeti (Gümrük Kanunu Mad. 167/1-12/a)
6) Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engellilere sıfır oranlı emlak vergisi (bina vergisi) uygulaması (Emlak Vergisi Kanunu Mad. 8).
Bu istisna ve avantajlara ilişkin ayrıntılı açıklamaları Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Engelliler İçin Vergi Rehberi” adlı çalışmada bulabilirsiniz. Son derece güzel bir üslupla kaleme alınan bu çalışma için emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu güzel ve örnek rehbere GİB’in web sayfasından bu adresten ulaşabilirsiniz.
Maliye’nin Son Son Düzenlemesi Görme Engellilere Yönelik: Görme Engellilere E-Tebligat Jesti!
Maliye, engellilere dönük kolaylaştırıcı yeni düzenlemelerine devam ediyor. Bu konuda yaptığı en son düzenleme görme engellilere yönelik.
Gelir İdaresi Başkanlığı, 19 Ekim 2019 tarihli (bugün) Resmi Gazete’de yayınladığı 511 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; gerçek kişilerde muhatabın, tüzel kişilerde şirketin tek kanuni temsilcisi olması durumunda ilgili kanuni temsilcinin, birden çok kanuni temsilcisi olması durumunda tüm kanuni temsilcilerin görme engelli olduğu durumda, tebligat işlemi elektronik tebligat sistemi kullanılmadan posta veya memur eliyle yapılmasını uygun gördü.
Görme engellilere sağlanan tebligat kolaylığı düzenlemesi son derece olumlu ve yapıcı. Bu ve benzeri düzenlemelerin devam edeceğini düşünüyor ve bekliyoruz.
OGÜNHABER | ABDULLAH TOLU