Sermaye şirketlerinin nakit olarak artırdıkları sermaye tutarları üzerinden TCMB tarafından açıklanan ticari kredi faiz oranının dikkate alınmak suretiyle (2023 yılı için belirlenen %52,73 faiz oranı) hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan faiz tutarının %50'si Nakdi sermaye artışlarının, (yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için bu oran %75) kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.

Sermaye şirketleri, yetkili organlarının kısmen veya tamamen nakdi sermaye artışına ilişkin kararının ticaret siciline tescil edildiği hesap döneminden itibaren, bu indirim uygulamasından yararlanmaya başlayabileceklerdir. İndirim hesaplamasına konu edilebilecek sermaye artışı tutarı, artırılan sermayenin ortaklarca şirketin banka hesabına nakit olarak fiilen yatırılan kısmı ile sınırlı olup taahhüt edilen sermayenin, ortaklar tarafından nakit olarak şirketin banka hesabına fiilen yatırılmayan kısmı indirim tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.
 

Nakden taahhüt edilen sermayenin;

- Sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil edildiği tarihten önce şirketin banka hesabına yatırılan kısmı için tescil tarihi,

- Tescil tarihinden sonra şirketin banka hesabına yatırılan tutarlar için ise şirketin banka hesabına yatırılma tarihi, esas alınarak bu indirimden yararlanılabilecektir.
 

Sermaye artırımından kaynaklanan sermaye taahhüdünün yerine getirilmesinde kullanılmak amacıyla, sermaye artırımına ilişkin karardan önce ortaklar tarafından sermaye avansı olarak şirketin banka hesabına yatırılan tutarın;

- Banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren şirketin bilançosunda yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabından izlenmesi,

- Banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminin sonuna kadar bu tutarlarla ilgili sermaye artırımına ilişkin kararın ticaret siciline tescil ettirilmesi şartıyla, söz konusu kararın ticaret siciline tescil ettirildiği tarih esas alınarak indirim uygulamasında dikkate alınması mümkündür.

Şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihin içinde bulunduğu hesap döneminde sermaye artırımına konu edilmeyen sermaye avansı niteliğindeki tutarların, indirim uygulamasında dikkate alınması mümkün olamayacaktır.

Ayrıca, şirketin banka hesabına yatırıldığı tarihten itibaren bilançoda öz sermaye kalemleri arasında yer alan “Diğer Sermaye Yedekleri” hesabında izlenmeyen tutarlar için, ilgili hesap döneminde bu tutarlara ilişkin sermaye artırımı gerçekleştirilse dahi indirim uygulamasından faydalanması mümkün olamayacağını hatırlatmak isteriz.

Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili 10 Seri No’lu Genel Tebliğin 10.6.1. numaralı bölümünde, “İndirme konu edilecek tutarın hesaplanmasında; mevcut sermaye şirketlerinde ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları, yeni kurulan sermaye şirketlerinde ise ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı dikkate alınacak olup sermayenin nakit olarak karşılanmayan kısmı için indirim uygulamasından yararlanılamayacağı tabiidir.”

“Bilanço içi kalemlerin birbiri içinde mahsubu şeklinde gerçekleştirilen sermaye artışları, indirim tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.” Açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, 331 Ortaklara Borçlar Hesabında yer alan tutarların virman yapılarak sermaye taahhüdünün gerçekleşmesi durumunda yapılan sermaye artırımının bu teşvikten yararlanması mümkün değildir. Ortaklara Borçlar Hesabında kayıtlı tutarın sermayeye eklenmesi yeni bir nakit girdisi sağlamamaktadır. Kanunun amacı yeni nakit sermaye artışını teşvik etmektir.

Bilgilerinize sunarız.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş