1 - Davalı işyerine girmeden önce yapılmış olan sosyal medya paylaşımları nedeniyle işçinin iş akdinin feshi haksızdır. Ayrıca işyerinde çalıştığı sürezarfında düşünce özgürlüğü içinde kalan ve işyerinde olumsuzluklara neden olduğu işverence ispatlanamayan sosyal medya paylaşımları nedeniyle işveren tarafından yapılan fesih geçersizdir.

Davacının, davalıya ait iş yerinde işe girişinden önceki sosyal paylaşım sitelerindeki paylaşımlarının fesih nedeni olarak kabulü ile sonuca gidilmesi hatalıdır.

Davacının iş sözleşmesi kapsamında çalıştığı süre içerisinde mevcut üç ayrı sosyal medya paylaşımı ise tamamen düşünce özgürlüğü kapsamında olup, sözü edilen paylaşımların işyerinde olumsuzluklara neden olduğu da ispatlanamamıştır.

Davacının sözleşmesinin geçerli nedene dayanmayan fesih nedeniyle davanın kabulüne karar vermek gerekirken eksik inceleme ile davanın reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2018/2116, Karar Numarası: 2018/21381, Karar Tarihi: 26.11.2018


2 - Raporlu olduğu tarihlerde sosyal medya hesabından tur ile şehir dışına gezmeye gittiği anlaşılan işçinin akdinin işverence haklı fesih hakkı bulunmaktadır. İşçi bu davranışı ile işverenin güvenini kötüye kullanmış, doğruluk ve bağlılık ile bağdaşmayacak şekilde hareket etmiştir.

...Somut uyuşmazlıkta; davacı 09-12/07/2015 tarihleri arası için 2’şer gün şeklinde ardışık tarihlerde istirahat raporu almış, aynı işyerinde çalışan bir diğer işçi ...de aynı tarihlerde aynı hastane ve aynı doktordan aynı teşhis ile istirahat raporu almıştır. Davacının raporlu olduğu tarihte sosyal medyada diğer şirket çalışanı Melih, sosyal medya hesabında; "... turu başlasın, biz yaşayalım siz dedikodusunu yaparsınız" yazısını paylaşmış, paylaşımın altına da “... ile (davacı) birlikte ... yolunda” notunu düşmüştür. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; davacının ve iş arkadaşının aynı tarihte aynı doktordan ve aynı sebeple rapor aldıkları, arkadaşının sosyal medya hesabından raporlu olduğu gün davacı ile birlikte ... turuna çıktıklarını yazdığı, davacının işbu davranışı ile işverenin güvenini kötüye kullandığı, eyleminin yasada öngörülen doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olduğu, davacının seyahatinin turizm amaçlı olduğu açıkça ortadadır. Davacı savunmasında da bu durumu kabul etmiştir. Bu delil durumu karşısında, davalı işveren tarafından gerçekleştirilen fesih haklı sebebe dayandığından kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi yerine, kabulü hatalıdır.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2018/5003, Karar Numarası: 2021/159, Karar Tarihi: 11.01.2021


3 - İşçi tarafından eleştiri sınırını aşan, şirketin kurumsal itibarını aşağılayan ifadelerin sosyal medyada paylaşılması nedeniyle işveren tarafından yapılan fesih haklıdır.

... Somut olayda davacının iş sözleşmesi bir sosyal medya sitesinde “F.. adalet dağıtma bankası değildir çünkü sadece torpillilerin, yalakaların bankası olmuş” şeklinde ifadede bulunarak çalıştığı bankayı aşağılayıcı ve kurumsal kimliğine yakışmayan ifadelerde bulunduğu gerekçesiyle haklı nedenle feshedilmiştir. Taraflar arasında davacının yazdığı konusunda çekişme olmayan ifadeler dikkate alındığında, eleştiri sınırını aştığı, işvereni olan bankanın kurumsal itibarını zedeleyici nitelikte olduğundan doğruluk ve bağlılığa aykırıdır. Fesih haklı nedene dayanmaktadır. Davanın reddi yerine yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olmuştur.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2014/11621, Karar Numarası: 2014/28293, Karar Tarihi: 25.09.2014


4 - İşçinin mazeretsiz olarak devamsızlık yaptığı ve sonrasında sıhhi rapor aldığı, rapor aldığı günlerde arkadaşının düğüne katıldığı ve sosyal medyada yer alan düğün fotoğrafının altına yaptığı yorum nedeniyle sağlık raporunun gerçeği yansıtmadığı kanaati oluşması nedeniyle işveren tarafından yapılan fesih haklı olup işçikıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamaz.

Dosya içerisinde davacının sosyal medya paylaşımlarında; 04.04.2015 tarihinde arkadaşının düğününe katıldığına ilişkin görsellerin altında davacı ... arkadaşı arasında geçen konuşmada; davacıya hitaben "sana izin vermediler ki hoş senin izne ihtiyacın yok" , dendiği davacının ise " ben o işi hallettim" dediği, "doktor amcan halletti" sorusu üzerine davacının " yok abi bende amcam var, Ankara’da savcı" şeklinde yazışmalar olduğu anlaşılmaktadır. Söz konusu sosyal medya yazışmaları ve davacının işvereni verdiği savunmanın birlikte değerlendirilmesi neticesinde 07.04.2015 tarihli alınan raporun sıhhatli olmadığı, geçerli kabul edilemeyeceği sonucuna varılmıştır.

Yukarıdaki açıklamalar neticesinde mahkemece hatalı değerlendirme ile verilen kıdem ve ihbar tazminatı reddi yerine kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2016/9899, Karar Numarası: 2019/21877, Karar Tarihi: 09.12.2019



5 - İş sözleşmesinde başka işte çalışamayacağı ve ek iş yapamayacağı yasağı bulunmasında rağmen sosyal medya platformu Facebook üzerinden dövmecilik yaptığı anlaşılan işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından geçerli nedenle feshedilebilir.

Davacı fesih işleminin geçersizliğinin tespitini ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece, davacının facebook hesabındaki beyanlarının feshi gerektirecek ağırlıkta bir eylem olmayıp, feshin davacının eylemi karşısında çok ağır bir yaptırım olduğu kabul edilmiştir. Dosyada yer alan davacının olduğu anlaşılan sosyal medya hesabına ait fotoğraf ve paylaşımlardan davacının 21.04.2011 düzenleme tarihli iş sözleşmesinin “Özel Şartlar” başlıklı 7. maddesinin j bendinde düzenlenen; işçinin işverenin yazılı izni olmaksızın başka bir işte çalışamayacağı ve ek iş yapamayacağı” hükmüne aykırı davranışta bulunduğu, davalı işverenin 20.10.2015 tarihli fesih bildiriminde bu hususu da fesih nedeni olarak belirttiği, davacının iş sözleşmesine aykırı davranışta bulunması nedeniyle iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği, bu nedenle davalı işverenin feshinin geçerli nedene dayandığı anlaşıldığından, davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2016/14956, Karar Numarası: 2017/9595, Karar Tarihi: 05.06.2017

 


6 - Aynı şirketler grubuna ait ve çalışmadığı bir işyeri hakkında “sosyal medyada platformunda yapılan bir yorumu beğenen” işçinin sözleşmesinin feshinin geçerli nedenle olduğu kabul edilmiştir. Geçerli nedenle yapılan fesih olmasına rağmen BAM gerekçesinde işçinin savunmasının alınmasının gerekli olmadığı belirtilmiştir.

...Davalı işverence sözleşmenin, 18/08/2016 tarihli "02/01/2013 tarihinden beri çalışmakta olduğunuz şirketimizdeki Süpervizör Hemşerilik görevinizi yürütürken, gerek iş mevzuatına gerekse şirketimiz yönetmelik ve prosedürlerine uymak gerekse sosyal platformlarda grup şirketleri ve şirketimiz hakkında iş ahlakına ve kurum kültürüne uygun hareket etmek bu doğrultuda yorumlar ve paylaşımlar yapmak, işverene karşı sadakat ilkesi çerçevesinde hareket etmek asli görev ve sorumluluklarınız arasındadır. Ancak 18/08/2016 tarihinde sosyal medyada (instagram ortamında) yapılan paylaşımında grup şirketlerimizden olan … marketleri ve yönetimi hakkında küçük düşürücü, eleştiriyi aşan beyan ve paylaşımların içinde yer aldığınız tespit edilmiştir. İş akdiniz yukarıda belirtilen nedenle 4857 Sayılı İş Kanunun 25 Md. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri başlıklı II. Bendi çerçevesinde bu bildirim tarihi itibariyle iş akdinin derhal fesih edildiği tarafınıza bildiririz." içerikli bildirim ile sona erdirildiği,

Sosyal medya paylaşımında "Fetöcü olduklarını bilseydim daha önce çalışmazdım Allah Devletimizi ve halkımızı ihanet edenlerden korusun" denildiği, davacı işçinin arkadaşı tarafından yapılan bu paylaşımı beğendiği uyuşmazlık konusu değildir.

Uyuşmazlık sosyal medyada davacının yaptığı beğeni nedeniyle feshin geçerli olup olmadığı noktasında toplanmaktadır. Sosyal medya paylaşım/ beğeni içeriğine göre haklı neden ağırlığında olmamakla birlikte işyerinde olumsuzluklara yol açacağı, işveren açısından iş ilişkisinin devamının beklenemeyeceği, geçerli neden olduğu ve davacının savunmasının alınmasının gerekmediği anlaşılmaktadır. Davalı vekilinin istinaf başvurusu haklı olmakla kabulüne dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.

Ankara BAM 7. HD, Esas Numarası: 2017/1928, Karar Numarası: 2017/1617, Karar Tarihi: 05.07.2017


7 - Sosyal Medyada cumhurbaşkanına yönelik yapılan resimli ve sözlü hakarete varan paylaşımlar nedeniyle işveren tarafından işçinin iş akdi geçerli nedenle feshedilebilir.

Somut uyuşmazlıkta, dosya içeriğine göre davacının iş sözleşmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren resim ve sözlü paylaşımları nedeniyle feshedildiği sabit olup, mahkemenin de kabulünde olduğu üzere davacının sosyal paylaşım sitelerindeki resimli ve sözlü paylaşımlarının eleştiri sınırlarını aştığı, hakaret boyutunda olduğu anlaşılmaktadır. Davacının bu davranışlarının işyerinde olumsuzluklara yol açtığı sabittir. Buna göre, feshin geçerli nedene dayandığının kabulü ile davanın reddi gerekirken Mahkemece yazılı gerekçe ile reddi hatalıdır.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2018/10551, Karar Numarası: 2019/9177, Karar Tarihi: 18.04.2019


8 - İşçiye ait olduğu kesin olarak tespit edilemese de Twitter (X) isimli sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımların ülkenin bölünmez bütünlüğüne aykırı, terörü ve terör örgütünü övücü olması nedeniyle şüpheye düşen işveren tarafından yapılan fesih geçerli nedene dayanır.

Sonuç itibariyle, feshe konu edilen sosyal medya paylaşımlarına ilişkin twitter hesabının davacıya ait olduğu, bu paylaşımların davacı tarafından yapıldığı kesin olarak ortaya konulamamakla birlikte, yukarıda yer verilen dava dilekçesinde ki açıklamalar hep birlikte değerlendirildiğinde işverenin söz konusu paylaşımların davacıya ait olduğu hususunda şüphe duyup kaygılanması da makuldür. Taraflar arasındaki güven ilişkisinin bozulduğu, sarsıldığı açıktır. Bu durumda davalı işverence yapılan feshin haklı değil ancak geçerli nedene dayandığı kabul edilerek davanın reddi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile kabulü hatalıdır.

Yargıtay 9. HD, Esas Numarası: 2019/8231, Karar Numarası: 2020/532, Karar Tarihi: 16.01.2020

 

Kaynak: İş Başmüfettişi, Bilirkişi Özgür DEMİR'in Linkedin Paylaşımdan Alıntılanmıştır.