Herkes için güzel ve önemli bir düzenleme. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
Karar Çıkar Çıkmaz Tartışmalar da Başladı!
Ancak, bu güzel ve önemli düzenleme de, diğer düzenlemelerle aynı kaderi yaşadı. Karar yayınlanır yayınlanmaz, yapılan bu oran indiriminin uygulaması ile ilgili tartışmalarda hemen başladı! Oran indirimi nedeniyle velilere KDV iadesi yapılıp yapılmayacağı, iade yapılacaksa bunun prosedürünün ne olacağı, bu oranın yemek, servis ve yurt hizmetlerine de uygulanıp uygulanmayacağı vb. konular, yapılan düzenlemenin önüne geçti!
Maliye, bu konuda kendisine yapılan başvuruları değerlendirerek, tereddüt edilen konulara 10 Eylül 2020 tarihli ve 101262 sayılı Yazısı ile açıklık getirdi!
Yapılan Düzenleme Neydi?
Hatırlayacağınız üzere, 30 Ağustos 2020 tarihli ve 31229 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 1 Eylül 2020 ila 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetlerinde KDV oranı geçici olarak yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.
KDV Oran İndirimi Kapsamına Hangi Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Giriyor?
Vakıf üniversite ve yüksekokulları, 5580 ve 2828 sayılı Kanunlar ile 573 sayılı KHK kapsamında özel okullar, özel eğitim okulları, uzaktan öğretim yapan kurumlar, özel öğretim kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, mesleki eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, sosyal etkinlik merkezleri, sürücü kursları ve benzeri öğretim kurumlarında 1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilecek eğitim ve öğretim hizmetleri yüzde 1 KDV’ye tabi olacak.
Yani, eğitim ve öğretim hizmetleri 5580 ve 2828 sayılı Kanunlar ile 573 sayılı KHK kapsamına giriyorsa yüzde 1, girmiyorsa yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.
Yüzde 1 KDV, Hangi Tarihler Arasında Verilen Eğitim – Öğretim Hizmetleri İçin Geçerli?
Bu konu Kararda çok açık bir şekilde yer alıyor. Kapsama giren ve 1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetleri yüzde 1 KDV’ye tabi olacak.
Peki, bu tarihler öncesinde verilen veya bu tarihlerden sonra verilecek olan eğitim - öğretim hizmetlerinde hangi oranda KDV uygulanacak? Cevabı oldukça basit, yüzde 8. Çünkü, yüzde 1 KDV oranı, 1 Eylül 2020 - 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için geçerli.
1 Eylül 2020 Tarihinden Önce Fatura Düzenlenmiş ve Yüzde 8 KDV Hesaplanmışsa, Bu Nasıl Düzeltilecek?
Maliye, 10 Eylül 2020 tarihli ve 101262 sayılı Yazısı’nda; 1 Eylül 2020 – 30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilecek eğitim ve öğretim hizmetleri için 1 Eylül 2020 tarihinden önce düzenlenmiş faturalarda yüzde 8 oranında KDV hesaplanarak beyan edilmiş olması halinde, aradaki yüzde 7’lik KDV farkının, alıcılara iadesinin gider pusulası düzenlenmek suretiyle yapılacağını, eğitim ve öğretim hizmeti veren mükelleflerin, düzenledikleri gider pusulalarındaki KDV’yi, velilere iadeyi yaptıkları dönemde indirim konusu yapabileceklerini açıkladı.
Velilere nakit iade, ücret ödemesinin peşin olarak yapıldığı durumlar için geçerli. Peki, ücretin peşin ödendiği ve faturanın peşin düzenlendiği durum sizce yüzde kaç? Sıkı durun, cevap veriyorum, yüzde 2. Yani, yapılan tartışma, son derece gereksiz.
Özel Okullarda (Üniversiteler ve Yüksekokullar Dahil) Verilen Yemek, Servis ve Yurt Hizmetlerine Hangi Oranda KDV Uygulanacak?
Bu konuda bir karar verilebilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 53 ve 54. Maddelerinin incelenmesi gerekiyor.
Yönetmeliğin;
- "Ücret tespiti" başlıklı 53. maddesinin 5. fıkrasında, kurumların, öğrenci veya kursiyerlerden, yemek, kahvaltı, servis, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri Mayıs ayını sonuna kadar ayrıca tespit edecekleri, bu fıkrada yer alan hizmetlerden talep eden velilerin faydalanacağı,
- "Ücretlerin ilanı" başlıklı 54. maddesinin (1/a) bendinde; yemek, kahvaltı, servis, pansiyon/yatakhane, kitap-kırtasiye, kıyafet, etüt ye benzeri hizmetlerden yararlanmak isteyen öğrenci ve kursiyerlerden alınacak ücretlerin ayrı ayrı belirlenerek mayıs ayının sonuna kadar ilan edileceği
belirtiliyor.
Maliye, 10 Eylül 2020 tarihli ve 101262 sayılı Yazısı’nda konuyu bu çerçevede değerlendirerek,
- Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliği uyarınca velilerin talebi üzerine eğitim ve öğretim hizmetlerinin yanında bedeli mukabili verilen yemek hizmetlerinde 2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 1, sonrasında ise yüzde 8,
- Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetlerde ise, önceden olduğu gibi yüzde 8 (2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin (B/15) sırası)
KDV hesaplanması gerektiğini açıkladı.
Özel Okullara Müjde: Maliye, Özel Okulların Yemek Kaynaklı Yüksek KDV Riskini Ortadan Kaldırdı!
Özel okullar, yemekleri ya kendi mutfaklarında pişirerek ya da dışarıdan catering firmalarından satın alarak öğrencilere bedel karşılığı satıyorlar. Ancak, okulların tamamına yakın kısmının lokanta, kafeterya veya catering ruhsatı yok. Yüzde 8 (yıl sonuna kadar yüzde 1’e indirildi) KDV oranı, bu ruhsatlara sahip yerlerde verilen yemek hizmetleri için geçerli. Ancak özel okullar şimdiye kadar öğrencilerine bu şekilde verdikleri yemek hizmetleri için yüzde 8 KDV hesapladılar. Oysa, yukarıda belirtilen ruhsatlardan birisi yoksa, yüzde 8 değil, yüzde 18 KDV hesaplamaları gerekiyordu. Bu nedenle, büyük risk altındaydılar.
Ancak, Maliye, söz konusu yazısında, lokanta, kafeterya veya catering ruhsatı olmamasına rağmen özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında öğrencilere sundukları yemek hizmetlerini, 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin (B/24). sırası kapsamında değerlendirdi. Yani, özel okulları, lokanta, kafeterya veya catering firması gibi değerlendirdi. Bu şekilde, özel okulların öğrencilere verdikleri yemekten kaynaklanan büyük KDV riski de ortadan kalkmış oldu. Bize göre, bu geçmiş yıllar için de geçerli.
Peki, Maliye’nin bu şekilde bir tanımlama yetkisi var mı? Tabi ki var, Kararname kapsamına giren mal ve hizmetleri tanımlamaya Maliye yetkili!
OgünHaber | Abdullah TOLU