■ Ben özel sektöre ait bir fabrikada çalışıyordum. Fazla mesai yapmadığım için işten çıkartıldım. Bu olay normal mi, ne yapmalıyım?
İş Kanunu'na göre işçi mesai yapmak zorunda değildir. Fazla çalışma durumunda işveren işçinin yıllık onayını almak zorundadır. Zorla fazla çalışma yaptırılamaz. Bu nedenle yapılan işten çıkartma haksız çıkartmadır.
İhbar ve kıdem tazminatı hakkınız vardır. Yargı sürecini başlatabilir veya Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunabilirsiniz.
Böylece tazminatlarınızı alabilirsiniz.
■ İşten ayrılmayı ve başka firmaya geçmeyi düşünüyorum. İş yerime ne kadar zaman öncesinden ayrılacağımı bildirmem gerekir? İşten ayrılırken sıkıntı çıkar mı? G.M.
İş Kanunu'na göre, işçi ve işverenlerin iş sözleşmesini fesh ederken karşı tarafa önceden bildirimde bulunma yükümlüğü bulunmaktadır.
İş yerindeki kıdemi 6 aya kadar olanlar 2 hafta, 6 ay ile 1.5 yıl arasında olanlar 4 hafta, 1.5 yıl ile 3 yıl arasında olanlar 6 hafta, 3 yıldan fazla olanlar 8 hafta önceden yazılı olarak sözleşmeyi sona erdireceğini karşı tarafa bildirmekle yükümlüdür.
Eğer bu sürelere uyulmadan taraflardan biri iş sözleşmesini sona erdirirse karşı taraf bu süreler kadarki ücretleri talep edebilir. Bu nedenle işverenin sizden ihbar tazminatı talep etme hakkı vardır.
Fazla mesai zorunlu mu?
İş Kanunu'na göre işçi mesai yapmak zorunda değildir. Fazla çalışma durumunda işveren işçinin yıllık onayını almak zorundadır.
Kaynak: Akşam | Ali ŞERBETÇİ
Yorumlar
Trend Haberler
2024 III. Geçici Vergi Dönemi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süresi Uzatıldı...
Yeni Nesil ÖKC Pos İşlemleri Süresi 10.01.2025 Tarihine Uzatıldı !
“Ulusal taşıt tanıma sistemi”ne geçişte süre kısalıyor!
BİLANÇO DEFTER TUTAN MÜKELLEFLERE 1 OCAK 2025 TARİHİNDEN İTİBAREN E-DEFTER UYGULAMASINA GEÇME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ...
435 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi
Enflasyon Düzeltme Karının Dikkate Alınmasıyla Birlikte İhracat Kaynaklı Kurumlar Vergisi Hesaplanması