Hafta başında İstanbul'da yaşanan sarsıntı, depreme karşı hazırlıkların gözden geçirilmesine neden oldu. Deprem sonrasında pek çok evde deprem çantaları hazırlandı. Peki depreme karşı işyerlerinde nasıl önlem alınmalı, depreme yakalanacak çalışanlar neler yapmalı, işyerinde yaşanacak bir deprem ve sonrasında ne yönde davranışlarda bulunulmalı.
İŞE GÖRE DEĞİŞİYOR
İşverenlerin, işyerlerinde işyerinin niteliğine göre acil durumları belirlemesi ve bu acil durumlara ilişkin olarak önleyici tedbir alması zorunlu. Eğer işyeri bir akaryakıt istasyonu ise yangın – patlamaya karşı önlemlerin alınması ve böyle bir acil durum gerçekleştiğinde alınacak önlemlerin planlanması gerekiyor. İşyerine özgü tehlikelerin doğurabileceği acil durumlar dışında, deprem, sel, fırtına gibi doğal afet durumları için de acil durum eylem planlarının hazırlanması gerekiyor. Ayrıca hazırlanan acil durum eylem planları hakkında çalışanların bilgilendirilmesi de şart.
TEDBİR ALINMALI
İşyerlerinde acil durumlarda mücadele için uygun donanıma sahip destek elemanının görevlendirilmesi gerekiyor. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde her 50 çalışan için bir, tehlikeli sınıftaki işyerlerinde her 40 çalışan için bir, çok tehlikeli işyerlerinde her 30 çalışan için bir destek elemanı görevlendirilmesi gerekli. İşverenler işyerlerinde hazırlanacak acil durum eylem planında depreme karşı alınacak önlemleri, deprem anı ve sonrasındaki hareket biçimini planlamalılar. Bu planlamalar iş güvenliği uzmanı, destek elemanları, işveren ve çalışan temsilcisinden oluşan bir ekip tarafından yapılmalı. Bunun dışında deprem anında tahliye koridorlarının ve kapılarının görünür şekilde işaretlenmesi, koridor ve kapıların sürekli kullanılabilir durumda tutulması sağlanmalıdır.
ÖNCESİ VE SONRASI PLANLANMALI
İşverenler işyerlerinde hazırlanacak acil durum eylem planında deprem anı ve sonrasındaki hareket biçimini planlamalılar. Örneğin bir büroda kütüphane, raf gibi akşamların mutlaka duvara montajı yapılmalı, doğalgaz – elektrik gibi enerji kaynaklarına ilişkin açma – kapama vanalarının acil durumda nasıl kullanılacağı konusunda çalışanlar bilgilendirilmeli.
Çalışanlar bilgilendirilmeli
İşyerinde hazırlanan acil durum eylem planı çerçevesinde, yılda en az bir kez tatbikat düzenlenmeli. Tatbikatta acil durum eylem planında belirlenmiş önlemlerin ne ölçüde koruyucu olduğu, çalışanların yeterince bilgilendirilip bilgilendirilmediği, acil durum anında belirlenen tahliye planlarına ne ölçüde uyulduğu gözlenmelidir. Eksiklikler belirlendikten sonra acil durum eylem planı yeniden gözden geçirilmelidir.
PLAZA VE AVM'LER HAZIRLANMALI
Özellikle yüksek plazalarda, binlerce kişinin bir arada çalıştığı gökdelenlerde deprem sonrasında yaşanacak kargaşa en az deprem kadar tehlikeli olabilir. Bu nedenle bu tip binalarda, çalışanların yoğun bulunduğu saatlerde bir tatbikat yapılması ve eksikliklerin gözlenmesi yerinde olacak.