➡️ Öncelikle bu hususun dayanağının KVK'nın 13'üncü maddesinde yer alan transfer fiyatlandırmasından kaynaklandığını belirtmekte fayda var.

➡️ Bu tarz işlemlerde iç emsal önceliklendirilmelidir. Yani, ilişkisiz kişilere böyle bir hizmet verilmesi halinde uygulanan faiz oranı ne ise ilişkili kişiler arasında gerçekleşen benzer işlemlerde de bu oran uygulanmalıdır.

➡️İlişkisiz kişiler arasında gerçekleşen bir işlem (iç emsal) bulunmadığı takdirde dış emsale bakılmalıdır.

➡️VDK, 2021/DK-1/1 sayılı Danışma Komisyonu Kararında dış emsal olarak TVMB tarafından açıklanan [Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan)(Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)] bu oranın dikkate alınması gerektiğini ifade etmektedir.

➡️Yargı kanadında ise dış emsal faiz oranı olarak TCMB tarafından reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranı esas alınmaktadır. Bu oran, Danıştay kararlarında müstekar hale gelmiştir.

➡️Bakınız en son Danıştay kararı: "...Vergi Mahkemesince, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımında bulunulduğunun kabulü için gerekli şartların oluşup oluşmadığı değerlendirilmeksizin salt mevzuat hükümleri ve vergi inceleme raporundaki tespitlere yer verilmek suretiyle soyut bir yargıyla davanın reddi yolundaki karara yöneltilen istinaf başvurusunun sonuçlandırılması yargılama hukukuna uygun düşmemiştir.

Öte yandan, yeniden verilecek kararda, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımında bulunulduğu neticesine varılması halinde, Danıştay kararlarıyla öteden beri istikrar kazandığı üzere matrahın belirlenmesine ilişkin adat hesaplarında uygulanması gereken faiz oranın T.C Merkez Bankasınca reeskont işlemlerinde uygulanan faiz oranı olduğu hususunun da gözönünde bulundurulması gerektiği açıktır."

Kaynak: Şaban Atuçuran YMM | Tax Associate Partner At KPMG; Sworn in CPA, YMM; (E. Hesap Uzmanı)