Bu serzenişler nihayet karşılığını buldu, 2017 yılı içerisinde çıkarılan 6824 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanununun mülga mükerrer 121. Maddesi, “vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığıyla yeniden düzenlenmek suretiyle, vergisini düzenli ödeyen uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulaması yürürlüğe konuldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulamasının usul ve esaslarını 23 Aralık 2017 tarihli ve 30279 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı 301 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirledi.
Ve ilk vergi indirimi uygulaması, 2017 yılına ilişkin olmak üzere 2018 yılı Mart ve Nisan aylarında verilen yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleriyle ilgili olarak yapıldı.
Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Uygulaması Hangi Vergiler İçin Geçerli?
Vergi indirimi uygulaması sadece yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine göre hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi için geçerli. KDV, damga vergisi, MTV, ÖTV, veraset ve intikal vergisi vb. vergilerde vergi indirimi söz konusu değil.
Vergi İndirimi Nasıl Uygulanıyor?
Uyumlu mükellefe vergi indirimi, kapsama giren ve gerekli şartları taşıyan mükelleflerin yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin % 5'inin, vergi dairesine ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilmesi (düşülmesi) şeklinde uygulanıyor.
Vergi İndirimi, 2019 Yılı Mart ve Nisan Aylarında Verilecek Olan 2018 Yılı Yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri İçin de Uygulanacak Mı?
Evet, uygulanacak. Çünkü, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121. Maddesinde düzenlenen vergi indirimi uygulaması, vergisini zamanında ödeyen ve belirtilen diğer şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bir defalık getirilmiş bir uygulama değil. Yani, vergi indirimi süreklilik özelliği olan bir uygulama.
Dolayısıyla, % 5 vergi indiriminden; 2018 yılında elde edilen ticari, zirai ve mesleki kazançları nedeniyle 1-25 Mart 2019 beyan döneminde Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ve yine 2018 hesap döneminde elde ettiği kurum kazançları nedeniyle 1-25 Nisan 2019 beyan döneminde Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek olan mükelleflerden aranılan şartları taşıyanlar yararlanabilecekler.
Vergi İndiriminden Hangi Mükellefler Yararlanabiliyor?
Vergi indiriminden aşağıda sayılan şartları taşıyan;
- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefleri,
- Kurumlar vergisi mükellefleri (Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç) yararlanabiliyor.
Ayrıca, basit usule tabi gelir vergisi mükelleflerinin de % 5’lik vergi indiriminden yararlanma hakları bulunuyor.
Vergi İndiriminden Yararlanma Şartları Neler?
- 2016, 2017 ve 2018 yıllarına ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süreleri içerisinde ödenmiş olması,
- 2016, 2017 ve 2018 yılları içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması,
- 2018 Yılı/Hesap Dönemi Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi/Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
- 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde sayılan kaçakçılık suçu fiillerinin işlenmemiş olması.
Vergi İndirimi İle İlgili Olarak Bilinmesi Gereken Başka Hususlar Var Mı?
Evet, var.
- Vergi indiriminden yararlanılabilmesi için sadece gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin değil, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken KDV, muhtasar, damga vergisi gibi tüm beyannamelerin yasal süresinde verilmesi ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden bütün vergilerin de yasal süresinde ödenmesi gerekiyor. Ayrıca, her bir beyanname itibarıyla 250 Türk lirası’na kadar yapılan eksik ödemeler, söz konusu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması şartının ihlali anlamına gelmiyor.
- Kanuni süresi içinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil etmiyor.
- 2016, 2017 ve 2018 yılları içerisinde ikmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatların indirimin hesaplanacağı 2018 yılı gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği süreden önce kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması ve diğer şartların da sağlanması kaydıyla vergi indiriminden yararlanılması mümkün olabiliyor. Ancak, yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararları, uzlaşma veya düzeltme hükümleri ile kısmen ortadan kaldırılması durumunda ise indirimden yararlanılamıyor.
Yararlanılacak Vergi İndirimi Tutarında Bir Üst Sınır Var Mı? Yoksa, Sınırsız Mı?
Evet, vergi indirimi uygulamasından yararlanmada bir üst sınır var, yani sınırsız değil.
Hesaplanan indirim tutarı, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 1.200.000 Türk lirasından fazla olamayacak (305 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği).
Hesaplanan vergi indirimi tutarı, öncelikle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilebilecek. Vergi indirimi tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde ise kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecek. Bu süre içerisinde mahsup edilemeyen tutarlar mükelleflere iade edilmeyecek.
Vergi İndiriminden Yararlanan Mükelleflerin, Şartları Taşımadığının Sonradan Tespiti Halinde Ne İşlem Yapılıyor?
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim nedeniyle alınmayan vergiler bu kez vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükelleflerden istenilecek.
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda herhangi bir vergiye ilişkin beyanın gerçek durumu yansıtmadığının, indirimden yararlanıldıktan sonra tespiti üzerine, yapılan tarhiyatların kesinleşmesi halinde de yine
indirim nedeniyle alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın mükelleften istenilecek.
Vergiye Uyumlu Mükellef Olup Olmadığınızı İnteraktif Vergi Dairesinden Sorgulayarak Öğrenebilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda büyük bir hizmete imza attı, vergi mükellefleri vergiye uyumlu mükellef olup olmadıklarını beyannamelerini vermeden önce artık https://ivd.gib.gov.tr adresindeki İnteraktif Vergi Dairesinde yer alan sorgulama ekranından kolaylıkla öğrenebilecekler. Sorgulama ekranı şimdilik gelir vergisi mükellefleri için açıldı. Kurumlar vergisi mükellefleri için ise beyan dönemi başlamadan önce (1 Nisan) kullanıma açılacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Mükelleflerin işlerini ve beyanlarını kolaylaştıracak çok sayıda uygulamanın da yakında yürürlüğe girmesini bekliyoruz, temenni ediyoruz.
Son Olarak;
- Vergisini düzenli ödeyen uyumlu mükelleflere getirilen % 5 vergi indirimi uygulamasını, indirim oranını az bulmakla beraber olumlu olarak değerlendiriyoruz. Kişisel görüşümüze göre, bu oran en az % 10 olarak belirlenmeli ve yararlanılan vergi indirimi sayısına göre artırılmalı.
- Vergi indirimi uygulamasını sadece yıllık beyannameler üzerinden hesaplanan gelir ve kurumlar vergisi ile sınırlandırılmasını doğru bulmuyoruz. KDV, MTV, ÖTV, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi gibi vergilere de bu indirim uygulanmalı.
Beyannamenizi verirken yüzde 5 vergi indiriminden yararlanmayı unutmayın!..
Abdullah TOLU // YMM
Yorumlar
Trend Haberler
İş sağlığı ve güvenliği yeni döneme giriyor
Akaryakıt Satışlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kullanılması Hakkında Duyuru
Önemli bir sorun! Yasa dışı bahis ve kumar
Dijital Türk Lirası'nın detayları belli oldu!
2024-2025 E-ARŞİV FATURA KESME SINIRI KAÇ LİRA OLDU ?
E-Ticarete Kaynakta Vergi Kesintisi Geliyor