2025 yılında;
- Nihai tüketicilere KDV dahil 9.900 TL’ye kadar düzenlenecek e-arşiv faturalarda müşterinin detaylı bilgi vermek istememesi durumunda, müşterinin adı bölümüne “NİHAİ TÜKETİCİ” açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi ve vergi numarası yerine 11 tane (1) rakamından oluşan "11111111111" numaranın yazılması mümkündür.
- Ancak, nihai tüketicilere KDV dahil 9.900 TL’nin üzerinde düzenlenecek e-arşiv faturalarda müşterinin adı, soyadı ve vergi numarası / T.C. Kimlik numarası bilgilerinin eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
- Vergi mükellefi olanlara düzenlenecek faturalarda ise, tutarı ne olursa olsun adı, soyadı, ünvanı, adresi, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerine mutlaka yer verilmesi gerekmektedir.
Özellikle perakende satış yapan mükellefler tarafından düzenlenecek e-arşiv faturalarda; faturanın vergi mükellefine düzenlenmesi halinde tutara bakılmaksızın veya nihai tüketicilere düzenlenecek fatura düzenleme limitinin üzerindeki faturaların (9.900 TL üzeri) düzenlenmesi sırasında; alıcının adı, soyadı, ünvanı, vergi numarası / T.C. Kimlik numarası gibi zorunlu bilgilere mutlaka yer verilmesi gerekmekte olup, aksi halde yapılacak denetimler sonucunda her bir tespit ve belge için ayrı ayrı her iki taraf için de özel usulsüzlük cezası kesileceğinin bilinmesi faydalı olacaktır.
Aşağıda başlıklar halinde detaylı açıklama yapılmıştır.
  • 1- 2025 Yılında Fatura Düzenleme Limiti Ve Fatura Düzenleme Usulü:
2025 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 9.900 TL’dir. Bedeli 9.900 TL’den az olsa dahi istenmesi halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir.
Mal veya hizmet alanların vergi mükellefi olması durumunda, tutarı ne olursa olsun adlarına düzenlenecek fatura ve e-fatura / e-arşiv faturalarda müşteri bilgilerinin eksiksiz girilmesi zorunlu olup, “müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası” bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde “NİHAİ TÜKETİCİ” açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi ve vergi numarası yerine "11111111111" bilgisi yazılması mümkün değildir. Bu şekilde düzenlenecek faturalar, usulüne uygun düzenlenmediğinden bahisle, her bir fatura için özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir.
  • 2- Nihai Tüketicilere Düzenlenecek Faturalarda Kimlik Bilgilerine Yer Verilmesi Zorunluluğunun Kapsamı
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına kayıtlı bulunan ve 30/9/2017 tarihli ve 30196 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 483 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayarak ÖKC kullanımından muafiyeti bulunan mükellefler ile 1/6/2019 tarihli ve 30791 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 507 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sisteminden yararlanan mükelleflerce,
- Vergiler dahil toplam satış tutarı Kanunun 232 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen, işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutara kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarına ait düzenlenen e-Arşiv Faturanın “müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası” bilgileri yerine, müşterinin adı bölümünde “NİHAİ TÜKETİCİ” açıklamasına yer verilerek düzenlenmesi de mümkün olup bu şekilde düzenlenen e-Arşiv Faturalar perakende satış fişi veya ÖKC fişi olarak kabul edilecektir.
Dolayısı ile vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere 2025 yılı içinde fatura düzenleme limiti olan KDV dahil 9.900 TL’nin altında düzenlenecek e-arşiv faturalarda vergi dairesi ve vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmadığından, ilgide kayıtlı başvurunuzda belirtilen "Muhtelif Müşteriler" adına düzenlenecek e-Arşiv Faturaların alıcı T.C. kimlik numarası alanına 11 tane (1) rakamından oluşan "11111111111" bilgisi girilmesi yeterli olup, e-arşiv faturada yer alan "Not" alanına her türlü izahat eklenebilmektedir.
Ancak nihai tüketicilere düzenlenecek e-arşiv fatura tutarının KDV dahil 9.900 TL yi aşması halinde, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “IV.2.3. e-Arşiv Faturada Bulunması Gereken Bilgiler” ve/veya “V.2. Belgelerin Elektronik Ortamda Oluşturulması” başlıklı bölümlerinde belirtilen, e-Arşiv Faturada bulunması gereken asgari bilgilere yer verilmeden düzenlenmesi mümkün olmadığından, müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası / T.C. Kimlik numarası” yazılması zorunludur.
Buna göre; 1.1.2025 tarihinden itibaren düzenlenecek e-arşiv fatura tutarının KDV dahil 9.900 TL ‘yi aşması halinde T.C. Kimlik Numarası yerine 11 tane (1) rakamından oluşan "11111111111" bilgisi girilmesi mümkün olmadığından, e-fatura için zorunlu olan ve yukarıda belirtilen bilgilerin eksiksiz girilmesi gerekmekte olup, aksi halde usulüne uygun düzenlenmeyen her bir belge için özel usulsüzlük cezası kesilebileceğinin bilinmesi gerekmektedir.
  • 3- Vergi Mükellefi Olmayan Nihai Tüketicilerin Fatura Almaması Durumunda Kesilecek Özel Usulsüzlük Cezası Tutarı:
Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için 7.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Bu kişiler tarafından, idarenin bilgisine girmeden önce belgenin düzenlenmesi gereken tarihi takip eden beş iş günü içerisinde belgenin düzenlenmediğinin idareye bildirilmesi durumunda, bunlar adına özel usulsüzlük cezası kesilmemektedir.
  • 4- Vergi Mükellefi Olanların Fatura Düzenlememesi/Almaması Halinde Kesilecek Özel Usulsüzlük Cezası Tutarı:
Vergi mükellefi olup fatura vermeyen ve almayanlara ilk tespitte 14.000 TL Türk lirasından, sonraki tespitlerde Vergi Usul Kanununa bağlı 2 sayılı cetvelde yer alan tutarlardan aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Özel usulsüzlük cezasına tabi fiillerin, belgeleri almak zorunda olanlar tarafından, idarenin bilgisine girmeden önce belgenin düzenlenmesi gereken süreyi takip eden beş iş günü içerisinde idareye bildirilmesi durumunda, alıcı adına özel usulsüzlük cezası kesilmemekte, belgeleri düzenlemek zorunda olanlar adına özel usulsüzlük cezası üç kat olarak uygulanmaktadır. 
  • 5- 2025 Yılında e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Düzenlenecek Fatura Limiti:
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların 1/1/2025 ila 31/12/2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3 Bin TL’yi aşması halinde, 1/1/2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunludur. Bu tutar 2024 yılında 5 Bin TL (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından 6.900 TL) olarak uygulanıyordu.
  • 6- Kesilecek Özel Usulsüzlük Cezalarında İndirim Veya Uzlaşma Hakkı:
2025 yılında VUK Ek Madde 1 ve 11’e göre uzlaşma ve tarhiyat öncesi uzlaşmaya konu edilebilecek usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının 33.000 TL ve üzerinde olması gerekmektedir.
Uzlaşmaya konu edilebilecek usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tespitinde cezayı gerektiren fiil bazında kesilecek toplam ceza tutarı dikkate alınmakta ve 33.000 ve altı Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için Kanunun 376 ncı maddesindeki indirim oranı %50 artırımlı olarak uygulanmaktadır.
VUK 376’ıncı maddeye göre usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısı indirilmektedir.
Bu durumda 2025 yılında kesilecek 33.000 TL’nin altındaki özel usulsüzlük cezaları uzlaşmaya konu olmamakta, ancak VUK md. 376 ve EK madde 1 düzenlemelerinde belirtilen koşulların sağlanması halinde %75’i indirilmekte sadece %25’i ödenmektedir. Bu haklardan faydalanabilmek için tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurmak gerekmektedir. Kesilen cezaya karşı yine 30 gün içinde dava açılabilmektedir.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.