Teklif uyarınca, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun (SSDF) gelirlerini artırmak için, tapu işlemlerinden, noter işlemlerinden, kredi kartı limiti 100 bin Türk Lirasını aşan kredi kartı sahiplerinden ve beyannamelerden alınan damga vergisinden katkı payı alınması öngörülmektedir.

DAMGA VERGİLERİNDE KATKI PAYI

Damga Vergisi Kanununa göre, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar damga vergisi katkı payı alınacaktır.

KREDİ KARTLARINDA KATKI PAYI

Limiti 100 bin Türk lirası ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık olarak 750 Türk Lirası pay alınacaktır. Kartın yıl içerisinde herhangi bir sebeple yenilenmesi halinde ilgili yıl için pay ödenmiş ise ayrıca pay alınmayacak, kartın herhangi bir sebeple iptal edilmesi halinde alınan pay iade edilmeyecektir. Fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmayacaktır. 

TAPU VE NOTER İŞLEMLERİNDE KATKI PAYI

Tapu ve kadastro işlemlerinden; taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL diğer işlemlerde ise 375 TL katkı payı alınacaktır. Ancak, bir taşınmaza ilişkin aynı anda aynı kişiler arasında birden fazla yapılan alış ve satışlarda alım satım sayısı ile ilişkilendirilmeksizin alıcı ve satıcının her birinden bir kez alınacaktır.

Noterlerde yapılan işlemlerden ise aşağıda belirtilen tutarlarda katkı payı alınacaktır.

- Taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde tapu ve kadastro işlemlerinde olduğu gibi 750 TL ve 375 TL,

- İlk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL,

- Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL,

- Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL,

katılma payı alınması öngörülmektedir.

Yukarıda yer alan maktu tutarlar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır ve düzenlemenin 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU KAPSAMINA YENİ MALLAR EKLENMEKTEDİR

Kanun Tasarısı Teklifi ile insansız hava araçları yani dronelar ile 5.000 TL ve üzerindeki kol saatleri ve eğlence amaçlı tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar %20 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına alınmaktadır.

Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanunu Kapsamına bu Tasarı Teklifi ile;

- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listeye insansız hava taşıtları (drone),

- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listeye özel tüketim vergisi matrahı 5.000 TL ve üzeri olan kol saatleri

- Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listeye yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklar (drone)

eklenmektedir.

“YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR” HESABINA İLİŞKİN ENFLASYON DÜZELTME FARKLARI DÖNEM KAZANCIYLA İLİŞKİLENDİRİLMEYECEKTİR

Halihazırdaki uygulamada, yatırımcılar yapılmakta olan yatırımlar hesabını enflasyon düzeltmesine tabi tuttuklarında, bu işlem sonucunda oluşan ve enflasyon düzeltmesi karı olarak değerlendirilmesi gereken farkları, yatırımlar henüz işletmeye alınmamış olmasına rağmen dönem kazancıyla ilişkilendirmektedirler. Bu da kanunun amaçlamadığı bir sonuca neden olmaktadır.

Teklif ile, yapılmakta olan yatırımlara ilişkin harcamalarını yapılmakta olan yatırımlar hesabında izleyen mükelleflerin, enflasyon düzeltmesine tabi tuttukları bu hesaba ilişkin düzeltme farklarını, dönem kazancıyla ilişkilendirmemeleri sağlanacaktır.

Mükellefler, enflasyon düzeltmesinin uygulandığı dönemlerde, parasal olmayan kıymetler sınıfında yer alan yapılmakta olan yatırımlar hesabını enflasyon düzeltmesine tabi tutacaklar ve düzeltme sonrası oluşan ve enflasyon düzeltmesi karı olarak dikkate alınması gereken düzeltme farklarını dönem kazancıyla ilişkilendirmeyip, bu tutarları özel bir fon hesabında izleyeceklerdir. Özel fon hesabına alınan bu tutarlar, yatırımın tamamlanarak ilgili iktisadi kıymetin aktifi eştirildiği dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem kazancının tespitinde dikkate alınacaktır. Ayrıca, özel fon hesabında izlenen tutarlar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınıncaya kadar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu Kanun uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacaktır.

Düzenlemenin 2024 yılında başlayan hesap döneminden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmektedir. Mükellefler, 2024 hesap dönemine ilişkin geçici vergi dönemlerinde yapılmakta olan yatırımlar hesabından kaynaklanan düzeltme farklarını vergi matrahının tespitinde dikkate almışlar ise, hesap döneminin başından itibaren kayıtlarını düzelterek, bu farkları dönem sonuna kadar özel fon hesabına aktaracaklardır.

TASFİYE VE İFLAS HALİNDE OLAN ŞİRKETLER İÇİN 2024 VE 2025 TE YAPILACAK OLAN ENFLASYON DÜZELTME FARKLARI GELİR YA DA GİDER OLARAK DİKKATE ALINMAYACAKTIR

Bu Kanun Tasarısı Teklifi ile, tasfiye ve iflas durumundaki şirketler ile kamu iktisadi teşebbüslerinin 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklı kar/zarar farklarını vergiye tabi dönem kazancının tespitinde dikkate almayacakları düzenlenmektedir.

100 CM3’ÜN ALTINDAKİ MOTOSİKLETLER VE 6 KW ALTINDA MOTOR GÜCÜNE SAHİP MOTOSİKLETLER İÇİN MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLMEKTEDİR

Söz konusu Kanun Tasarısı Teklifi ile motor silindir hacmi 100 cm3’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletlerin motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınmaktadır.

Düzenleme, kanunun yayımı tarihinden itibaren ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlara uygulanmak üzere yürürlüğe girecektir.

Söz konusu Tasarı Teklifi ile getirilmek istenen katkı paylarının yasal olup olmadığı yönünde tartışmalar bulunmakla birlikte, burada sadece bir hatırlatma yapmakta fayda var, ülkemizde özel tüketim vergisi üzerinden katma değer vergisi alıyoruz ve bunu Anayasa Mahkemesi yasal olarak değerlendirdi!

Kaynak: FinansGündem | Dr. Ekrem Öncü