BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN TÜM MÜKELLEFLERE

1 OCAK 2025 TARİHİNDEN İTİBAREN

E-DEFTER UYGULAMASINA GEÇME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

ÖZET

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’de aşağıdaki değişiklikler yapıldı.

1-    Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Defter uygulamasına dahil olmak zorundadırlar.

2-    Elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-defter uygulamasına yüklenmesi için öngörülen sürelere gelir vergisi mükellefleri hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri ile diğer mükelleflere ilave olarak 4 günlük süre tanınmıştır.

Elektronik defter ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun, tebliğ ve yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslar ile Başkanlık veya Genel Müdürlükçe belirlenen hususlara aykırı davrandığı tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına Vergi Usul Kanununun ilgili ceza hükümleri tatbik olunacaktır.

8.11.2024 tarihli ve 32716 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’N DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO:5)  İLE aşağıdaki konularda değişiklikler yapılmıştır.

 

I.Bilanço esasında defter tutan mükelleflerin elektronik defter tutma zorunluluklarına ilişkin değişiklik

Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükelleflere 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Defter uygulamasına dahil olmak zorunluluğu getirilmiştir.

Ayrıca 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) yeni işe başlayan, yeniden işe başlayan, sınıf değiştiren, yeni bir mükellefiyete giren ve vergi muafiyeti kalkan mükelleflerden ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacakların, işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren defterlerini e-Defter olarak tutmaları gerekmektedir.
 

Bu mükellefler için aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

1. Kâğıt ortamda defter tutmaları mümkün bulunmamaktadır ve kâğıt ortamda tutulan defterler geçersiz sayılacaktır.

2. 1.1.2025 tarihinden itibaren Yevmiye ve Büyük Defter (Kebir) defterlerinin Noter Onay zorunluluğu (açılış veya kapanışı onayları) tamamen ortadan kalkmıştır.

3. Yevmiye ve Kebir defterleri dışında kalan ve tasdike tabi olan defterlerin (Envanter Defteri, Pay Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri) ise Türk Ticaret Kanunu’na göre öngörülen açılış ve/veya kapanış onay zorunlulukları devam etmektedir.

II.Elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e- defter uygulamasına yükleme zamanlarına ilişkin değişiklik

Elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-defter uygulamasına yükleme zamanları için gelir vergisi mükellefleri dışındaki mükellefler için değişiklik yapılmıştır.

Bu değişiklik sonucunda kurumlar vergisi mükellefleri ile diğer mükelleflere gelir vergisi mükellefleri için öngörülen sürelere ilave olarak 4 günlük süre tanınmıştır.

Daha önce bu tarihler, 21.5.2024 tarih ve 32552 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4 Sıra  No.lu  Tebliğ  ile  ELEKTRONİK  DEFTER  GENEL  TEBLİĞİ  (SIRA  NO:  1)  ile değiştirilmişti.

Tebliğ değişikliği sonucunda elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-defter uygulamasına yükleme zamanları aşağıdaki gibi olmuştur.

 

Aylık Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

 

Dönem

Gelir Vergisi Mükellefleri

 

Diğer Mükellefler

 

Dönem

Gelir Vergisi Mükellefleri

Diğer Mükellefler

 

Ocak

Mayıs ayının 10 uncu gün sonu

Mayıs ayının 14 üncü gün sonu

 

 

 

Ocak- Şubat-Mart

 

 

 

Haziran ayının 10 uncu gün sonu

 

 

 

Haziran ayının 14 üncü gün sonu

 

Şubat

Haziran ayının 10 uncu gün sonu

Haziran ayının 14 üncü gün sonu

 

Mart

Temmuz ayının 10 uncu gün sonu

Temmuz ayının 14 üncü gün sonu

 

Nisan

Ağustos ayının 10 uncu gün sonu

Ağustos ayının 14 üncü gün sonu

 

 

 

Nisan- Mayıs- Haziran

 

 

 

Eylül ayının 10 uncu gün sonu

 

 

 

Eylül ayının 14 üncü gün sonu

 

Mayıs

Eylül ayının 10 uncu gün sonu

Eylül ayının 14 üncü gün sonu

 

Haziran

Ekim ayının 10 uncu

gün sonu

Ekim ayının 14 üncü gün

sonu

 

Temmuz

Kasım ayının 10 uncu gün sonu

Kasım ayının 14 üncü gün sonu

 

 

 

Temmuz- Ağustos- Eylül

 

 

 

Aralık ayının 10 uncu gün sonu

 

 

 

Aralık ayının 14 üncü gün sonu

 

Ağustos

Aralık ayının 10 uncu gün sonu

Aralık ayının 14 üncü gün sonu

 

Eylül

Ocak ayının 10 uncu gün sonu

Ocak ayının 14 üncü gün sonu

 

Ekim

Şubat ayının 10 uncu gün sonu

Şubat ayının 14 üncü gün sonu

 

Ekim- Kasım- Aralık

Gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın

 

Kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı

 

Kasım

Mart ayının 10 uncu gün sonu

Mart ayının 14 üncü gün

sonu

 

Aylık Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde

 

Dönem

Gelir Vergisi Mükellefleri

 

Diğer Mükellefler

 

Dönem

Gelir Vergisi Mükellefleri

Diğer Mükellefler

 

Aralık

Gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu gün sonu

 

Kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü gün sonu

 

10 uncu gün sonu

takip eden ayın 14 üncü gün sonu

Tebliğ değişikliği 8 Kasım 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğinden; Tebliğin yayım tarihi itibariyle henüz süresi dolmamış olan ay veya dönemlere (aylık tercihte TEMMUZ ayı, üç aylık tercihte TEMMUZ AĞUSTOS-EYLÜL dönemi) ilişkin olarak YENİ BELİRLENEN SÜRELER geçerli olacaktır.

Buna göre; aylık yükleme tercihinde bulunan mükelleflerin 2024 yılı Temmuz ayına ilişkin e-Defter dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-Defter uygulamasına yükleme süresi; Gelir Vergisi mükellefleri bakımından; 11 Kasım 2024 tarihi (10 Kasım 2024’ün Pazar günü olması nedeniyle) olarak, Kurumlar Vergisi mükellefleri ve diğer mükellefler için 14 Kasım Perşembe günü olarak dikkate alınacaktır.
 

I. Yazılım firmalarına ceza uygulanmasına ilişkin değişiklik

Elektronik defter ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun, tebliğ ve yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslar ile Başkanlık veya Genel Müdürlükçe belirlenen hususlara aykırı davrandığı tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına Vergi Usul Kanununun ilgili ceza hükümleri tatbik olunacaktır.

Tebliğ değişiklikleri aşağıda karşılaştırmalı tablo halinde verilmiştir.

 

 

Tebliğin Önceki Hali

 

 

Değişiklik Düzenlemesi

 

 

Tebliğin Son Hali

3.2.       e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu

3.2.1.             Aşağıda           sayılan mükelleflerin                       e-Defter uygulamasına dâhil olmaları zorunludur.

1- e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler. 2- Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin      dördüncü      fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler.

MADDE 1- 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nin 3.2.1 numaralı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“3- Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler.”

 

Yürürlük : 1/1/2025 tarihinde

3.2.               e-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğu

3.2.1. Aşağıda sayılan mükelleflerin e- Defter uygulamasına dâhil olmaları zorunludur.

1-     e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler.

2-   Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler. 3- Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler.

3.2.4. Bu Tebliğ ile belirlenen zorunluluk                      kapsamına girmeyenlerden 17/12/2017 tarihli ve 30273 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 486) ile usul ve esasları belirlenen Defter Beyan Sistemi kapsamı dışında kalan mükelleflerin de istemeleri halinde e-Defter uygulamasına dâhil olması mümkündür. e-Defter uygulamasına isteğe bağlı olarak dâhil olanlar, başvurularını izleyen ayın başından itibaren defterlerini e-Defter olarak tutabilirler.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 3.2.4 numaralı fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Yürürlük : 1/1/2025 tarihinde

Mülga fıkra.

 

MADDE 3- Aynı Tebliğin 3.2.6 numaralı fıkrasına (2) numaralı bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

“3- 1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile bu tarihten itibaren (bu tarih dâhil) ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler 1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren (Vergi Usul Kanununun

174 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında kendisine özel hesap dönemi tayin edilenler 2025 yılı içinde başlayan hesap dönemi başından itibaren), 1/1/2025 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) yeni işe başlayan, yeniden işe başlayan, sınıf değiştiren, yeni bir mükellefiyete giren ve vergi    muafiyeti    kalkan    mükelleflerden ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacaklar işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren,” Yürürlük : 1/1/2025 tarihinde

3- 1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile bu tarihten itibaren (bu tarih dâhil) ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler 1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren (Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında kendisine özel hesap dönemi tayin edilenler 2025 yılı içinde başlayan hesap dönemi başından itibaren), 1/1/2025 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) yeni işe başlayan, yeniden işe başlayan, sınıf değiştiren, yeni bir mükellefiyete giren ve vergi muafiyeti kalkan mükelleflerden ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacaklar işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren,

4.3.4. (Değişik:RG-8/11/2024-

32716) Uygulamadan yararlananlar     tarafından     aylık dönemler halinde oluşturulacak e- Defter ve berat dosyalarının;

1- Gelir vergisi mükelleflerinde ilgili

olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10 uncu günü sonuna  kadar,

MADDE 4- Aynı Tebliğin 4.3.4 numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “4.3.4. Uygulamadan               yararlananlar tarafından      aylık       dönemler      halinde oluşturulacak        e-Defter        ve        berat dosyalarının;

1- Gelir vergisi mükelleflerinde ilgili  olduğu

ayı takip eden dördüncü ayın 10 uncu günü

4.3.4. Uygulamadan yararlananlar tarafından aylık dönemler halinde oluşturulacak e-Defter ve berat dosyalarının;

1- Gelir vergisi mükelleflerinde ilgili olduğu  ayı  takip eden dördüncü ayın

10  uncu  günü  sonuna  kadar,  diğer

mükelleflerde  ilgili  olduğu  ayı   takip

diğer mükelleflerde ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 14 üncü günü sonuna kadar,

2- Hesap dönemlerinin son ayına ait olduğu durumlarda, e-Defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar,

oluşturulması, NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalanması/onaylanması ve bu defter ve berat dosyalarının e- Defter uygulamasına yüklenmesi suretiyle berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halinin alınması zorunludur.

Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e- Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e-Defter ve berat    dosyalarını    her    ay  için

ayrı ayrı olmak üzere, gelir vergisi

sonuna kadar, diğer mükelleflerde ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 14 üncü günü sonuna kadar,

2- Hesap dönemlerinin son ayına ait olduğu durumlarda, e-Defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde            kurumlar            vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar,

oluşturulması, NES veya Mali Mühürle                 zaman                 damgalı imzalanması/onaylanması ve bu defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulamasına yüklenmesi suretiyle berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halinin alınması zorunludur.

Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e- Defter ve berat dosyalarını her  ay  için  ayrı ayrı olmak üzere, gelir vergisi mükellefleri için ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin gelir geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükellefler     için     kurum     geçici   vergi

beyannamesinin  verileceği  ayı  takip eden

eden dördüncü ayın 14 üncü günü sonuna kadar,

2- Hesap dönemlerinin son ayına ait olduğu durumlarda, e-Defter ve berat dosyalarının             gelir             vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar,

oluşturulması, NES veya Mali Mühürle             zaman             damgalı imzalanması/onaylanması ve bu defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulamasına yüklenmesi suretiyle berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halinin alınması zorunludur.

Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e- Defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı ayrı olmak üzere, gelir vergisi mükellefleri için ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin gelir geçici vergi beyannamesinin  verileceği  ayı  takip

eden   ayın   10   uncu   günü sonuna

 

mükellefleri için ilgili olduğu geçici

 

vergi dönemine ilişkin gelir geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükellefler için        kurum        geçici        vergi beyannamesinin    verileceği    ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar (hesap döneminin üçüncü geçici vergi dönemini takip eden üç ayına ilişkin ayların defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde      gelir        vergisi beyannamesinin    verileceği    ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde ise              kurumlar              vergisi beyannamesinin    verileceği    ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar) oluşturma, NES veya               Mali               Mühürle imzalama/onaylama ve defter ve berat         dosyalarını        e-Defter uygulamasına yükleyerek berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halini     alma     imkânından     da yararlanabilirler. Tercihlerini belirtilen süre içinde bildirmeyen mükellefler hakkında bu fıkranın 1 ve 2 numaralı bentlerinde belirtilen tarihler esas alınır. Ayrıca yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde

ayın 14 üncü günü sonuna kadar (hesap döneminin üçüncü geçici vergi dönemini takip eden üç ayına ilişkin ayların defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde              gelir               vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde ise kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar) oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve defter ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleyerek berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halini alma imkânından da yararlanabilirler. Tercihlerini belirtilen süre içinde bildirmeyen mükellefler hakkında bu fıkranın 1 ve 2 numaralı bentlerinde belirtilen tarihler esas alınır. Ayrıca yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde yapılan değişiklikler hariç olmak üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerlidir. Tercihini geçici vergi dönemi bazında yapan mükelleflerden, defter ve berat dosyalarına ilişkin işlemlerini belirtilen sürede gerçekleştirmeyenler hakkında cezai müeyyidelerin tayininde her bir ay, ayrı ayrı dikkate alınır.

Bu fıkrada yer alan açıklamalar çerçevesinde defter ve berat dosyalarını oluşturma,    NES    veya    Mali    Mühürle

imzalama/onaylama   ve   Başkanlık onaylı

kadar, diğer mükellefler için kurum geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar (hesap döneminin üçüncü geçici vergi dönemini takip eden üç ayına ilişkin ayların defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde ise kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar) oluşturma, NES veya                  Mali                  Mühürle imzalama/onaylama ve defter ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleyerek berat dosyalarının Başkanlıkça onaylı halini alma imkânından                                         da

yararlanabilirler. Tercihlerini belirtilen süre içinde bildirmeyen mükellefler hakkında bu fıkranın 1 ve 2 numaralı bentlerinde belirtilen tarihler esas alınır. Ayrıca yapılan tercih, tercih bildirim süresi içinde yapılan değişiklikler hariç olmak üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerlidir. Tercihini geçici vergi dönemi bazında yapan mükelleflerden,     defter     ve    berat

dosyalarına ilişkin işlemlerini belirtilen

 

yapılan değişiklikler hariç olmak

 

üzere, müteakip hesap dönemlerine ait tüm aylar için geçerlidir. Tercihini geçici vergi dönemi bazında yapan mükelleflerden, defter ve berat dosyalarına ilişkin işlemlerini belirtilen                                 sürede

gerçekleştirmeyenler hakkında cezai müeyyidelerin tayininde her bir ay, ayrı ayrı dikkate alınır.

Bu fıkrada yer alan açıklamalar çerçevesinde defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Başkanlık onaylı berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Özel hesap dönemini kullanan mükellefler, tabloda yer alan bilgileri, hesap dönemlerinin başlangıç ve bitiş aylarına uygun olarak dikkate alacaklardır.

berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Özel hesap dönemini kullanan mükellefler, tabloda yer alan bilgileri, hesap dönemlerinin başlangıç ve bitiş aylarına uygun olarak dikkate alacaklardır.

sürede gerçekleştirmeyenler hakkında cezai müeyyidelerin tayininde her bir ay, ayrı ayrı dikkate alınır.

Bu fıkrada yer alan açıklamalar çerçevesinde defter ve berat dosyalarını oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve Başkanlık onaylı berat dosyalarını alma süreleri aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Özel hesap dönemini kullanan mükellefler, tabloda yer alan bilgileri, hesap dönemlerinin başlangıç ve bitiş aylarına uygun olarak dikkate alacaklardır.

6.4.  Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı gerek görmesi halinde, bu Tebliğde belirlenen esaslar ile sınırlı olmak üzere, uygulamadan yararlananların, e- Defter saklama hizmeti veren özel entegratörlerin ve uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının bilgi işlem sistemlerini ve/veya yazılım sistemlerini denetleme veya denetlettirme                     yetkisine

sahiptir.                                e-Defter

tutanlar, e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratörler ve uyumluluk onayı verilen yazılım firmaları bu denetimler sırasında, gerekli her türlü imkânı (uygun donanım ve yazılımlar, terminallere ulaşım izinleri ve uzman personel gibi) sağlamak zorundadır. Bu kapsamdaki denetim yetkisi mahallinde kullanılabileceği gibi, bu süreçte uzaktan erişim yöntemlerinin kullanılması da istenilebilir.

6.5.     Uyumluluk testini geçen yazılımların gerekli şartları sürekli olarak taşımaları için bu yazılımların üreticilerinin ve kullanıcılarının gerekli önlemleri almaları  zorunludur.  Başkanlıkça

yapılan     kontroller     sonrasında

 

olup, e-Defterlerin içeriğine yönelik bir onayı ifade etmemektedir.

6.4.          Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı gerek görmesi halinde, bu Tebliğde belirlenen esaslar ile sınırlı olmak üzere, uygulamadan yararlananların, e- Defter saklama hizmeti veren özel entegratörlerin ve uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının bilgi işlem sistemlerini ve/veya yazılım sistemlerini denetleme veya denetlettirme               yetkisine sahiptir.             e-Defter tutanlar, e- Defter saklama hizmeti veren özel entegratörler ve uyumluluk onayı verilen yazılım firmaları bu denetimler sırasında, gerekli her türlü imkânı (uygun donanım ve yazılımlar, terminallere ulaşım izinleri ve uzman personel gibi) sağlamak zorundadır. Bu kapsamdaki denetim yetkisi mahallinde kullanılabileceği gibi, bu süreçte uzaktan erişim yöntemlerinin kullanılması da istenilebilir.

6.5.          Uyumluluk testini geçen yazılımların gerekli şartları sürekli olarak taşımaları için bu yazılımların üreticilerinin ve kullanıcılarının gerekli önlemleri almaları zorunludur. (Mülga ikinci cümle:RG-8/11/2024-32716)

uyumlu yazılımlarda tespit edilen eksikliklerin ilgili yazılımcı tarafından giderilmesi amacıyla Başkanlık nezdinde yapılan testlerde belirtilen eksikliklerin belirlenen sürede giderilmemesi halinde; uyumlu yazılım yetkisi belirli süre askıya alınabilir veya uyumlu yazılım izni iptal edilebilir.

6.6.                Bu Tebliğ kapsamında e- Defter uygulamasına dâhil olanlar, e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratörler ve uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının, bilgi işlem sistemini oluşturan yazılım, donanım, dosya, dokümantasyon ve benzeri unsurları, hiçbir şekilde kısmen veya tamamen denetim elemanlarının veya Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca görevlendirilecek personelin           erişimini           ve denetlemesini engelleyecek bir sözleşme veya lisansa konu edemez.

6.7.             e-Defter uygulamasına dâhil olan mükelleflerin, Tebliğin (Değişik ibare:RG-21/5/2024- 32552) (4.3.4) numaralı fıkrasında belirtilen   sürelerde   e-Defter   ve

berat  dosyalarını, oluşturmaması,

 

6.6. (Ek:RG-8/11/2024-

32716)12 Elektronik defter ve kayıtların oluşturulması,                 kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun, tebliğ ve yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslar ile Başkanlık veya Genel Müdürlükçe belirlenen hususlara aykırı davrandığı tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına Vergi Usul Kanununun ilgili ceza hükümleri tatbik olunur. Ayrıca söz konusu uyumlu yazılım firmalarına münasip bir süre verilerek bahse konu eksikliklerin giderilmesi istenir. Verilen süre içerisinde söz konusu eksiklikleri gidermeyen uyumlu yazılım firmaları ile giderilmesi istenen eksikliği aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez tespit edilenlerin yazılım uyumluluk onayları Başkanlık tarafından iptal edilebilir. Onayları iptal edilen uyumlu yazılım firmalarının, tekrar yazılım uyumluluk onayı başvurusunda bulunması durumunda bu başvuruları, onaylarının iptal edildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden değerlendirmeye alınmaz.

6.7. Bu  Tebliğ  kapsamında  e-Defter

uygulamasına  dâhil  olanlar, e-Defter

imzalamaması/onaylamaması veya         oluşturulan        e-Defter dosyaları ve/veya bunlara ait berat dosyalarının Başkanlığın onayına sunulmak        üzere        Başkanlık sistemlerine (Değişik ibare:RG- 21/5/2024-32552) yüklenmemesi ya        da       süresinden       sonra yüklenmesi halinde, diğer vergisel yükümlülükler ile birlikte Vergi Usul Kanununda      öngörülen      cezai hükümler uygulanır

 

saklama hizmeti veren özel entegratörler ve uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının, bilgi işlem sistemini oluşturan yazılım, donanım, dosya, dokümantasyon ve benzeri unsurları, hiçbir şekilde kısmen veya tamamen denetim elemanlarının veya Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca              görevlendirilecek personelin erişimini ve denetlemesini engelleyecek bir sözleşme veya lisansa konu edemez.

6.8. e-Defter uygulamasına dâhil olan mükelleflerin,            Tebliğin (Değişik ibare:RG-21/5/2024-32552) (4.3.4) numaralı                 fıkrasında belirtilen sürelerde       e-Defter       ve       berat dosyalarını,                   oluşturmaması, imzalamaması/onaylamaması     veya oluşturulan e-Defter dosyaları ve/veya bunlara      ait      berat      dosyalarının Başkanlığın onayına sunulmak üzere Başkanlık            sistemlerine (Değişik ibare:RG-21/5/2024-

32552) yüklenmemesi ya                  da süresinden sonra yüklenmesi halinde, diğer vergisel yükümlülükler ile birlikte Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanır.

7. Diğer Hususlar

7.8. Elektronik ortamda oluşturulması,           kaydedilmesi, muhafazası ve ibrazına izin verilen defterler ile defterlerle ilişkili muhasebe fişlerinin ve berat dosyalarının elektronik ortamda oluşturulmasına ilişkin standartlar, teknik ve uygulama kılavuzları ile e-Defter uygulamasına ilişkin diğer kurallar edefter.gov.tr adresinde duyurulur.

MADDE 6- Aynı Tebliğin 7.8 numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

7.8. Elektronik                      ortamda oluşturulması,                           kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, muhafazası, saklanması ve ibrazına izin verilen defterler ile defterlerle ilişkili muhasebe fişlerinin ve berat dosyalarının elektronik ortamda oluşturulması,                           kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, muhafazası, saklanması ve ibrazına ilişkin standartlar, teknik ve uygulama kılavuzları ile e-Defter uygulamasına               ilişkin                diğer kurallar edefter.gov.tr adresinde duyurulur.”

7. Diğer Hususlar

7.8. (Değişik:RG-8/11/2024-

32716) Elektronik                     ortamda oluşturulması,                 kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, muhafazası, saklanması ve ibrazına izin verilen defterler ile defterlerle ilişkili muhasebe fişlerinin ve berat dosyalarının      elektronik      ortamda oluşturulması,                 kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, muhafazası, saklanması ve ibrazına ilişkin standartlar, teknik ve uygulama kılavuzları ile e-Defter uygulamasına ilişkin     diğer     kurallar edefter.gov.tr adresinde duyurulur.

 

MADDE 7- Bu Tebliğin;

a)        1   inci,   2 nci ve   3   üncü maddeleri 1/1/2025 tarihinde,

b)  Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

MADDE 8- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı ile Ticaret Bakanı birlikte yürütür.