Teşvik İstihdamın Güçlendirilmesi Amacını Taşıyor
Ülkemizde ekonomik dalgalanmalar ve sektörel belirsizlikler nedeniyle, KOBİ’ler istihdam seviyelerini ve işletme sürekliliklerini korumakta zorluklar yaşayabiliyor. KOSGEB’in İstihdamı Koruma Destek Programı, bu zorlukları aşarak işletmelerin mali yüklerini hafifletmeyi ve çalışanların işlerini koruyarak istihdamın sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Program sayesinde, sanayi ve imalat sektörlerinde iş gücü kaybının önlenmesi sağlanarak ekonomik büyümeye de katkı sunulması hedefi çerçevesinde yeni bir teşvik proğramı hazırladı.
Mevcut İstihdamını Koruyan Tekstil, Mobilya, Deri ve Giyim Gibi Sektörler Destekleniyor
Yeni teşvikle İmalat sanayinin kritik sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik sunulan İstihdamı Koruma Destek Programı, tekstil, mobilya, deri, giyim gibi sektörlerdeki işletmelere önemli finansal destek sunuyor. İmalat sanayinin emek yoğun sektörlerinde iş gücünün korunmasına katkı sağlamak amacıyla KOSGEB tarafından “İstihdamı Koruma Destek Programı” uygulanmaya başladı. Destek programı ile ilgili olarak İstihdamı Koruma Destek Programı Uygulama Esasları ilgili kurum tarafından yayınlandı.
Destek başvuruları 31 Ocak – 31 Mart 2025 tarihleri arasında alınacaktır.
Başvurular; https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/Index?ReturnUrl=%2f linkinden yapılabilecektir.
Desteğin Kapsamı
Destekten faydalanabilecek işletmeler, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren ve merkez ve/veya şubesi aşağıdaki NACE kodu; kısım C- İmalat’a uygun olan KOBİ’lerdir:
– Tekstil Ürünlerinin İmalatı
– Giyim Eşyalarının İmalatı
– Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı 31 – Mobilya İmalatı
KOBİ; Yıllık çalışan sayısı 250 kişiden az olan yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeleri ifade etmektedir.
Desteğin Şartları
2024 yılının son üç ayına ait ortalama prim gün sayısı 2025 yılında korunmuş olmalıdır.
İşletmenin destek alabilmesi için ilgili ödeme talep formundaki ödeme talep edilen aylara ilişkin prim gün sayısı ortalamasının 2024 yılının son üç ayına ait prim gün sayısı ortalamasına eşit veya büyük olması gerekir.
Destek ödemesi yapılacak işletmenin KOSGEB’e vadesi geçmiş borcu bulunmamalıdır.
İşletme; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanı güncel olmalıdır.
Desteğin Tutarı ve Süresi
Program kapsamında istihdamını koruyan işletmelere, geri ödemesiz olarak performans desteği verilir.
Program kapsamında aylık, 30 prim gün için 2.500 TL destek sağlanır.
Destek tutarı istihdamın korunmuş olduğu her ay için, (2024 yılı son üç ay ortalama prim gün sayısı / 30) x 2.500 TL şeklinde sistem tarafından hesaplanır.
Toplam destek üst limiti 249 çalışan üzerinden 360 prim gün çalışma karşılığı olarak
7.470.000 TL’dir.
Destek programının süresi 12 aydır. Programın başlangıç tarihi başvurunun uygulama birimi (KOSGEB Müdürlüğü) tarafından onaylandığı tarihtir.
Desteğin Ödenme Şekli
Başvurusu uygun bulunan ve istihdamını korumuş olan işletme, ödeme talep formunu sistem üzerinden doldurur ve varsa eki ödeme belgelerini yükleyerek ödeme talep eder. Destek ödemesi, işletmenin vergi dairesi ve SGK prim borçlarıyla mahsuplaşma yöntemiyle gerçekleştirilecektir.