Her ne kadar “git gel Konya altı saat” olduysa (!) da değmez. Bugünlerin tüm meslek camiasına önemi belli iken, zamanı dahi manidar bir forumun hikmetini sorgulamak ise sonraya kalsın..

Türkiye Muhasebe Forumunun Onuncusu Konya da yapılacak. 2006 yılından beri yapılan forumlar vesilesi ile gerçekten iç turizme kattığımız katma değer tartışılmaz bir vakadır.
Bu forumda farklı olabilecek ne var derseniz, açıkçası konusuna baktığımız zaman, ne kadar boş ve muhasebe mesleğini uygulayıcıları ile beraber zımni diğer pozisyonlara karşı daha bir avam göstermekte ve buna binaen bir çatı söylemi olması gerekirken, olağan konumunda ele alması inciticidir.
 “Muhasebenin diğer disiplinlerle ilişkisi: Mesleğe getirdiği yenilikler, fırsatlar ve zorluklar”
konusunun yerine “Muhasebenin diğer disiplinlere  ETKİSİ: Mesleğin getirdiği yenilikler, fırsatlar ve zorluklar” diye ele alınması daha doğru ve akılcı olurdu kanatindeyim.
Disiplinler ve kendi aralarındaki ilişkiler aslında genel bir ifade ile sosyaliteyi ilgilendiren bir terminilojidir.
Burada bu sosyalite bilimlerini yazacak değilim.
Lakin bu disiplinlere olan etkisi yüz de yüz kapsayacak şekilde, temellerini oluşturmaktadır.
Muhasebenin temelini hak ve adalet oluşturmadıkça, o başka bir haldir.  
O hal ise  zaten insanlık aleminin dışladığı bir menfaat, çıkarcılık ilişkisi olup disiplinlerin de temeline aykırı davranış biçemleridir.
Sokrates’in, “Sorgulanmamış yaşam yaşanmamış demektir” lafzında olduğu gibi muhasebeci en sert ve yalın şekilde mesleğini sorgulamalı. Pazarda satılan bir malın dahi menşei sorgulanırken, insanlık dediğimiz iyiler ile kötülerin ayrıldığı ve iyilerin el üstünde tutulduğu bu alemde bizlerde mensubu olduğumuz muhasebe ilminin 5N ve 1K ‘sına eğilerek, geleceğe yolculuk etmemiz şarttır.
Günümüzde dine dayanmayan bir hukuk sisteminin olduğunu söyleyebiliyor muyuz? Hayır…
Tüm hukuk sistemlerinin temeli dolayı ile toplumların inançları ile şekillenmiş ve hukuk alt yapılarını inançlarına göre hazırlamışlardır.
Burada aklımıza ilk gelen sorgulamayı yaparken 1K diye ifadelendirdiğimiz Kim sorgulaması dikkat çekiyor.  Yani bu organizasyonu yöneten ve değiştiren “Kim”.  Bu açıdan doğruya bakmak gerekirse ilahi adalet koyucusu Hz. Allah Kendi Kelamında bunu düzenlemiş ve insanlığa evveliyatından bu yana öğretegelmiştir. Disiplinler bu öğreti üzerinden kendi gerçekliklerine ulaşmıştır. Manevi tarafı bu yönden olmakla beraber muhasebe, akli ve somut bilgi ve belgelere dayanır. Tarihsel gelişimi içinde Muhasebe insanlığın varlığından bu yana varken, diğer disiplinler sonradan var olarak, bir anlam ve mana bulmaya çalışmışlardır. Disiplinler muhasebeyi bilmeden ve öğrenmeden işte kendilerini var edemezler.
Gerçeği arayarak güzele ve ahenge dem vurup insanların refahına katkı sağlayabilecek şekilde sınırlı imkanlar ile sınırsız ihtiyaçların karşılanabilmesine de tutarlılık oluşturmakta .
Dolayısı ile Muhasebenin diğer disiplinlere etkisi vardır ve bu etkiden bahsederken disiplinlerin muhasebeden almış bulunduğu fayda ve menfaatlere bakmak lazım.   
Muhasebeyi tabi ki sadece “giren borçlu, çıkan alacaklı” diye beynimize kazırsak, o zaman meslek ve meslektaş gelişiminden, bahse gerek olmayacağı kanaati taşıdığımı ifade etmek isterim. Onlar bu makaleyi okumayabilirler.
Bizi ayıran ve insan yapan özelliğimize dokunmadan bir işe sarılıyorsak, o iş düz mantıkla, sadece robotik bir sistemin kapitalist dünyada yok oluşlarına sahne hazırlarız.
Konya ‘daki 10. Türkiye Muhasebe Forumu konusu ile dikkat çekerken, konuşmacılara da ayrıca dikkat çekecek olursak, içlerinde disiplinler ile alakalı bir bilim insanı MEVCUT DEĞİLDİR.
Dikkatinizi çekmek istediğim bir başka yön ise forum konusu “Muhasebenin diğer disiplinlerle ilişkisi: Mesleğe getirdiği yenilikler, fırsatlar ve zorluklar” iken Sayın konuşmacıların konu başlıklarına bakın, konuşmaları bile alakasızlık üzerinedir.
Neyin mevzusunu yapacağız. Konu ile alakası olmayan bir forumda, konu ile alakası olmayan konuşmacılar ile hangi disiplinleri konuşarak dağarcığımızı zenginleştireceğiz.
O kadar masrafa ve o kadar külfete değer mi?
Her ne kadar “git gel Konya altı saat” olduysa (!) da değmez. Bugünlerin tüm meslek camiasına önemi belli iken, zamanı dahi manidar bir forumun hikmetini sorgulamak ise sonraya kalsın..
Hülasa, Meslek ve Meslektaş titri önemsenmeyerek hazırlanan bir organizasyon, sadece kendin çal ve kendin oyna gibi aynaya bakılarak konuşulmasına tezahürdür.  

Saygılarımla…