Bilindiği gibi, hükümet kayıt dışı ekonomi ile mücadele için, kolları sıvamış bulunmaktadır. Önce ki gün, Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 900 iş müfettişi ile sahaya indi.
19 sektördeki işyerlerinde teftiş başladı. Ulusal market, restoran, konaklama, tekstil, maden, çağrı merkezi, geri dönüşüm ve tarım sektörleri çalışma süreleri, fazla çalışma, genel ve hafta tatilinde yapılan çalışmalar, ücret ve izin gibi çalışma koşullarına yönelik inceleniyor. İş sağlığı ve güvenliği yönünden ise maden, inşaat, metal, gıda, tekstil, kauçuk, plastik, mineral, geri dönüşüm ve depolama sektörleri ile büyük endüstriyel kazaların olabileceği endüstriyel tesisler teftiş ediliyor.
Kayıt dışılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “ 2023 ‘te gerçekleştirilen teftişlerde, 315 milyon TL işçi alacağının ve 160 milyon TL kamu alacağının ödenmesi temin ederek, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 435 milyon TL idari para cezası uygulandı. 2024 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen teftişlerde ise 132 milyon TL işçi alacağının ve 37 milyon TL kamu alacağının ödenmesi sağlanarak, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerine 212 milyon TL idari para cezası uygulandı.” açıklaması yapıldı.
Sonuç olarak, ilgili denetimlerde, hazırlıklı olunması ve istenilen belge ve bilgileri denetime yetkili olanlara, sunmak gerekmektedir. Öte yandan, söz konusu denetimlerde, BES ile ilgili yükümlülükler de, denetim konusu edilmektedir. Denetimlerde, firmaların geçmiş dönem performansları ve hasılatları açısında da yapay zeka yardımıyla denetim teknikleri kullanılmaktadır.