Çalışanların bu hakkı kullanmasına işverenin ise 'hayır' deme şansı yok.

Hamile kadın çalışanların doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık raporlu oldukları ve SGK'dan rapor parası alabildikleri analık izinleri bulunur.

SAĞLIK HİZMETİ DEVAM EDİYOR

Kadın çalışanların büyük bölümü, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışarak doğumdan sonraki raporlu süreyi 13 haftaya çıkarıp bebekle geçirdikleri süreyi artırmayı istiyor. Toplumda genellikle 16 haftalık analık izninin sonunda kadın çalışan yarım çalışma hakkını tercih ediyor ya da doğrudan 6 aylık ücretsiz izin hakkını kullanabiliyor. Kadın çalışana bu süre içerisinde ücret ödenmiyor ve sigorta primi yatırılmıyor. Ancak kadın çalışanın son bir yıl içerisinde 30 gün Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi varsa, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sürüyor.

İlk doğumunu yapmış kadın 60, ikinci doğumunu yapmış 120 ve üçüncü doğumunu yapmış kadın da 180 gün süreyle yarım çalışma hakkını kullanabilir. Yarım çalışma hakkı yalnızca kadın çalışanlarca değil, 3 yaşından küçük bir çocuğu evlat edinen kadın ya da erkek çalışanlar tarafından da kullanılabilir.

YARIM ÇALIŞMA ÜCRETİ VE ÖDENEĞİ BULUNUYOR

Kadın, doğum izni sonrası yarım çalışma hakkını kullanırken işyerindeki haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süre çalışıyor, diğer yarısında ise ücretsiz izinli sayılıyor. Bu durumda da kadın işçi işverenden çalıştığı süre kadar ücret alıyor yani yalnızca yarım ücretine hak kazanıyor. Ayrıca doğum izni sonrası yarım çalışmaya geçen kadın çalışanlardan 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi bulunanlara İŞKUR tarafından yarım çalışma ödeneği (günlük brüt asgari ücret kadar) ödeniyor. İŞKUR'dan analık izni bittikten sonra 30 gün içerisinde talepte bulunmak gerekiyor.

Kaynak: Akşam | Okan Güray Bülbül