Dolayısıyla işverenler, çalışanları işe başlamadan en geç 1 gün önce, işe giriş bildirgesi ile bildirmek zorundadır.
Örnekle açıklamak gerekirse, 29.08.2024 tarihinde işe başlayacak olan çalışanın işe giriş bildirgesi en geç 28.08.2024 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda verilmelidir.
Ancak 5510 sayılı Kanunun 8'inci maddesinde işe giriş bildirgesi ile ilgili bazı istisnalara yer verilmiştir.
Şöyle ki;
İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için, en geç çalışmaya başlatıldığı gün,
Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde; ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar,
Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde,
Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi halinde, sigortalılık başlangıcından önce bildirilmiş sayılır. Diğer bir anlatımla işe giriş bildirgesi yasal süresi içinde verilmiş olarak değerlendirilir.
Eğer sigortalının işe girişinin verilmesi gereken son gün hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil gününe denk geliyorsa tatilin sona erdiği günü takip eden ilk iş gününde verilirse de yasal süresinde verilmiş sayılacaktır.
Bu durum 2013/11 sayılı SGK Genelgesinde de açıkça belirtilmiştir.
Buna göre, "Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bildirge, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde Kuruma verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılacaktır."
Örneğin, 31.08.2024 tarihinde işe başlayacak olan bir sigortalının, işe giriş bildirgesi 02.09.2024 tarihinde, işe giriş tarihi 31.08.2024 olarak belirtilerek verilebilir.
İşe giriş bildirgesinin usulüne uygun verilmemesi halinde işverenler idari para cezası ile karşılaşacaklardır.
İşe giriş bildirgesi işveren tarafından geç verilirse, 20.002 TL, işe giriş bildirgesinin verilmediği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından veya mahkeme yoluyla tespit edilirse her bir sigortalı için aylık asgari ücretin iki katı tutarında 40.005 TL idari para cezası uygulanacaktır.
Star | Resul KURT