Bu raporlar yazılırken , ne mükellefin matrah artışları dikkate alınıyor, ne izahları belgeleri itibar görüyor ne de VUK 306 nolu tebliğ dikkate alınıyor. (Alınanlar baş tacı)

Genel kanı, yine zannımca, siz derdinizi savcılığa anlatın.

Savcılık, siz derdinizi mahkemeye anlatın,

Mahkeme, ben vergi uzmanı değilim, bilirkişi ne derse o,

Bilirkişi, ( işini doğru yapanları tenzih ederim) dosya yoğun ücret az, müfettişin raporunu kopyala yapıştır.

Bizler vergici olarak , vergici olan müfettiş üstadlara derdimizi anlatamaz isek, vergici olmayan savcı veya mahkemeye nasıl anlatacağız ?

Sacvılıklarda 100 binlerce dosya oldu ve bu hem savcılığa hemde yargıya ağır yük ve hazine kaybı demektir.

Örneğin: mükellefin 123 adet alış faturasının 122’si eleştiri konusu yapılmaz iken 1 fatura sahte diye suç raporu yazılması ,

Örneğin: 2019 yılında 1.950.000,00 TL ödemesi çıkan firma , KDV si 15.000 TL olan faturayı sahte kullandı hadi suç raporu,

Sizce 1.950.000 TL ödeme yapan firma 15.000 TL ödememek için sahte fatura kullanır mı, velev ki bilmeyerek kullandı, suç raporu yazılır mı, nerede kaldı 306 nolu tebliğ

Örnekler çok fazla. Mali idarenin iş yükü de çok fazla, bu iş yükünü daha da artırmak için böylesi yüzlerce örnek için suç raporları yazmak, müteala hazırlamak kırtasiye, zaman, emek ve maddi kayıp değil mi?

Akabinde , savcılıktaki yüzbinlerce dosya iş yükü değil mi? (Suç unsuru olan dosyalar elbette gönderilecek)

Matrah artışı yaparak idare ile el sıkışan iş insanlarının mahkemelerde yıllarca sürecek davalar ile ( son Yargıtay kararlarına baktığımızda ceza davalarının bir çoğu zaman aşımı sürelerinde çözülemeyecek) uğraşmaları doğru mu? ( yine bilerek hazine kaybı yaratanlar elbette yargılanacak)

Hem mükelleflerin mağdur olmaması, hem mali idare ve yargının iş yükünün azaltılabilmesi için, vergi inceleme aşamalarında sektör gözetmeksizin 306 nolu tebliğ çalıştırılarak, gerçek mahiyetin inceleme esnasında ortaya konulması tüm paydaşların ve hazinenin yararına olacaktır.

Suç raporu yazarken iki sefer düşünmek gerekmez mi.

Zübeyir ÜLGER YMM
Linkedinden alıntı yapılmıştır.