Pandemi süreci birçok alanda olduğu gibi iş yaşamı koşullarında da önemli değişikliklere neden oldu. Ofis hayatı, uzaktan çalışmayla rafa kalkarken hem şirketler hem çalışanlar, çalışma koşullarında oluşan esnekliğin artılarını ve eksilerini tüm bu süreç boyunca değerlendirme imkanı buldu. Ancak pandeminin etkisini yitirmesiyle birlikte, bazı şirketler çalışanlarını ofise çağırmaya başladı. Tesla ve Apple gibi dev teknoloji şirketleri başta olmak üzere birçok şirket, ofis koşullarının şirketler için daha verimli olduğu görüşünde.

Uzaktan çalışma çeşitliliğe zarar veriyor

Fortune’dan Nicholas Gordon’ın haberine göre, JPMorgan da ofise geri dönmenin gerekli olduğunu düşünen şirketlerden biri olarak öne çıkıyor. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, bankanın müşterileriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, uzaktan çalışmayı ve Zoom’u eski bir TV şovuna benzetti ve ofise geri dönmenin iş hayatındaki çeşitliliği ve verimliliği artırdığını söyledi.

Finansgundem’in derlediği bilgilere göre, Dimon, Salı günü yaptığı çağrıda, uzaktan çalışmanın daha az dürüst ve ertelemeye daha müsait bir çalışma ortamı yarattığını savundu. Dimon, “Uzaktan çalışan birçok insan birbirine mesajlar atıyor ve bazen o kişinin ne kadar işe yaramaz biri olduğunu söylüyor” diyerek uzaktan çalışmanın verimsizliğine dikkat çekti.

Kültür ve fikir üretme açısından faydasız

Dimon’un sözleri, ofise dönüş konusunda iş verenler ve çalışanlar arasındaki mücadelenin kızıştığı ve olası bir ekonomik yavaşlamanın çalışanların evde kalma lükslerini aşındırmakla tehdit ettiği bir döneme denk gelmesi açısından büyük önem taşıyor. Dimon, geçmişte de buna benzer bir açıklama yapmış ve uzaktan çalışmanın JPMorgan çalışanları için uygun olmadığını belirtmişti. Dimon, geçen yıl yaptığı açıklamada, uzaktan çalışmanın koşuşturmaca isteyenler için bir anlam ifade etmediğini, kültür açısından bir artısı olmadığını ve fikir üretme bakımından da negatif etkileri olduğunu söylemişti.

Çalışanların kart geçişleri ve Zoom’da geçirdikleri zaman takip ediliyor

Banka, bu yılın başında yayınladığı bir notta, çalışanlarının yarısının tam zamanlı olarak ofise dönmesini ve yüzde 40’ının da hibrit bir sistemde çalışmasını beklediğini aktarmıştı. JPMorgan’ın çalışma koşullarıyla ilgili yeni politikaya uyum sağlamak için kimlik kartı geçişlerini takip ettiği ve üretkenliği daha iyi ölçebilmek için çalışanların Zoom ve e-postada harcadıkları zamanı izlediği bildiriliyor.

CEO Jamie Dimon, uzaktan çalışmayla ilgili başka düşüncelere de sahip. Dİmon’a göre uzaktan çalışma ABD’de çeşitlilik dürtüsüne zarar veriyor. Dimon, ofisi ‘gökkuşağı odası’ olarak nitelendiriyor ve evde kalan çalışanların kendilerini diğer insanlarla tanışma fırsatından mahrum bırakmış olduklarını savunuyor. Dimon, “ABD’nin belirli bölgelerinde yaşıyor ve orada yemek yiyorsanız her şeyin beyaz olduğunu görürsünüz. Uzaktan çalışanlar için de bu böyle; ofise gelmek için seyahat etmeleri halinde yaşayacakları çeşitlilikten mahrum kalıyor ve kendilerini tek tip bir deneyime mahkum ediyorlar” şeklinde konuşuyor.

Siyahi ofis çalışanlarının yarısı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

Araştırmalar ABD’de siyahi ve Hispanik çalışanların beyaz çalışanlara kıyasla daha düşük oranda uzaktan çalıştıklarını ortaya koyuyor. Nisan ayında yapılan bir araştırma, beyaz çalışanların yüzde 24’ünün, Asyalı çalışanların yüzde 38’inin, siyahi çalışanların yüzde 19’unun ve Hispanik çalışanların yüzde 14’ünün uzaktan çalıştığını gösteriyor. Oluşan farkların nedenleri arasında ise üniversite eğitim oranlarındaki düşüklüğün yanı sıra siyahi ve Hispanik çalışanların ağırlıklı olarak uzaktan çalışmaya pek uygun olmayan işlerde çalışması gösteriliyor.

Virginia merkezli insan kaynakları derneği Society for Human Resources Management tarafından yapılan bir anket de, siyahi ofis çalışanlarının yarısının uzaktan çalışmak istediği, beyaz çalışanlarda bu oranın yüzde 39, Hispanik çalışanlarda ise yüzde 29 şeklinde gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Ofislerin doluluk oranı yüzde 43

CEO’lar, emlak komisyoncuları hatta belediye başkanları bile çalışanların ofise dönmesini tercih ediyor. Emlak komisyoncusu Stephen Ross, Haziran ayında, resesyonun insanların işlerini kaybetmekten ya da ofise dönmek zorunda kalmaktan korkmasına neden olduğunu belirtmişti. Ancak çalışanları evde kalmak ve uzaktan çalışmak istiyor. Yapılan araştırmalar, beş çalışandan yalnızca birinin ofise geri dönmeye sıcak baktığını gösteriyor. Bu oran, rekor düzeyde bir düşüklüğe karşılık geliyor. Güvenlik şirket Kastle Systems’e göre, ülke genelinde ofislerin doluluk oranı yüzde 43 civarında seyrediyor.

FinansGündem