Okurlarımızdan Yeliz E.yazdığı E.Mail notunda otomotiv yan sanayi imalat işi ile iştigal ettiklerini, Mesleki Yeterlik Belgesi almaları durumunda ilave teşvik imkanları olduğu ile ilgili bir duyum aldıklarını, bu konuda ayrıntılı bilgi verip veremiyeceğimizi ,MYK Belgesi nedir, Bu belgeyi almak zorunda olup olmadıkları, almaları durumunda ne gibi bir teşvik imkanları olup olmadığını sormuş.
Genel Bilgi
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olarak kurulmuş önemli bir kurumdur.
Kurumun temel görevi; Avrupa Birliği ile uyumlu “ulusal mesleki yeterlilik sistemi”ni kurmak ve işletmektir.
Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulmasındaki temel amaç eğitim ile iş yaşamının nitelik talepleri arasında işlevsel bir bağ kurmaktır. Bu sistem Türkiye’nin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlayacaktır.
Ulusal Meslek Standardı
(UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.
Mesleklerin Belirlenmesi; Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenir. Meslek standartlarının şekli ve içeriği “Meslek Standardı Formatı “na uygun olmak zorundadır.
Standardı yayımlanan mesleğe ilişkin yeterlilik seviyesi, Avrupa Birliği tarafından benimsenen yeterlilik seviyelerine ve Avrupa Yeterlilik Çerçevesine (AYÇ) uygun olarak belirlenmektedir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?
MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetkilendirdiği Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucunda başarılı olan kişilere verilmektedir.
Belgelendirme kuruluşları tüm Türkiye’de sınav merkezi oluşturma ve sınav gerçekleştirme yetkisine sahiptir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini almak istediğiniz mesleği aşağıdan seçerek hangi illerde bu sınavların gerçekleştirildiğini harita üzerinden görebilirsiniz.
İlin üzerine tıklayarak o ilde sınav yapan veya yapmayı planlayan kuruluşların iletişim bilgilerine ulaşıp belgelendirme süreci hakkında bilgi alabilirsiniz.
MYK Belgesine Sahip Olmayan İşçilerin Çalıştırılmaları Yasaktır
Tehlikeli veya çok tehlikeli işlerden olup Mesleki Yeterlik Kurumu tarafından standardı yayımlanan meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılır. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için idari para cezası verilir. 2024 yılı için idari para cezası 4.972 TL olarak belirlenmiştir.
Mesleki yeterlilik belgesinin alınması işverenin sorumluluğunu üstlenmiş olduğunu göstermesi açısından önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Yaşanacak bir iş kazasında, işveren diğer sorumluluklarının yanı sıra gerekli eğitimlerin verilmiş olmasını ve belgenin alınmış olmasını da sağlamışsa, kusur durumu hafifleyebilecektir.
Kişi, mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemi süresinde gerçekleştirilmezse belgenin geçerliliği sona erer.
MYK Teşvik Belgesi Alanlar İçin 12 Ay İlave Teşvik İmkânı
İşverenler çalıştırmakta oldukları sigortalılar için Mesleki Yeterlilik Belgesi alırlarsa, ilave 12 ay daha teşvikten yararlanabiliyorlar.
Gerek meslek zorunluluğu getirilen 204 Meslek gerekse zorunluluk getirilmemekle beraber MYK tarafından Ulusal Meslek Standardı belirlenen toplam 895 meslek için belge alınması durumundan mevzuat açısından bu kapsamda olan çalışanların tamamı ilave 12 aylık teşviklerden yararlanma imkanına sahiptir.
Örneğin; mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmayan, İŞKUR’a kayıtlı bir işsizin istihdamı halinde 6111 SK teşvikinden 30 ay süreyle faydalanmak mümkünken; mesleki yeterlilik belgesi sahibi, İŞKUR’a kayıtlı bir işsizin istihdamı halinde 6111 SK teşvikinden 54 ay süreyle faydalanılmakta ve 2 yıllık bir avantaj elde edilmektedir.