2023 yılının başından itibaren bireysel kredi faizleri yüksek seyretmesine rağmen, tüketici kredilerinde önemli bir artış yaşanıyor. Özellikle taksitsiz bireysel kredi kartlarının kullanımı hızla yükselerek, Ağustos 2024 itibarıyla hacmi 1 trilyon TL'yi geçti. Bu artış, taksitsiz kartların hacminin yaklaşık 5 kat büyümesine işaret ediyor. Aynı dönemde, taksitli bireysel kredi kartlarının hacmi ise yaklaşık iki kat artarak 528,6 milyar TL'ye ulaştı.

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberinde yer alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tüketici kredilerinin büyümesini sürdürmesinin başlıca nedeni taksitsiz bireysel kredi kartlarının yaygınlaşması. 2023'ün Ocak ayında 224,5 milyar TL olan taksitli bireysel kredi kartı hacmi, 2024’te 528,6 milyar TL'ye yükseldi. Taksitsiz bireysel kredi kartlarının hacmi ise aynı dönemde 226,6 milyar TL'den 1 trilyon TL'ye çıktı.

Yüksek kredi faizleri nedeniyle vatandaş, ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartından nakit çekimi ve diğer bankacılık ürünlerine yöneldi. İhtiyaç kredileri bu süreçte iki kat büyüyerek 1,2 trilyon TL’ye çıkarken, konut kredileri 452,9 milyar TL’ye, taşıt kredileri ise 85 milyar TL’ye yükseldi. Ancak, taşıt kredilerinde bir azalma gözlemleniyor.

Bireysel kredi kartı faiz oranları, ihtiyaç kredilerinden daha düşük seviyelerde kalsa da, yüksek ihtiyaç kredisi faizleri nedeniyle vatandaş kredi kartı kullanımını tercih ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredi faizleri Ocak 2024'te yüzde 61 iken, yıl ortasında yüzde 75'e yükseldi.

Bankacılık sektöründe, kredi büyümesini sınırlamak için alınan soğutma önlemleri nispeten başarılı oldu. Ancak, yüksek faizler ve sıkı kredi verme kriterleri nedeniyle, reel anlamda kredi hacminde daralma gözlemleniyor. Taksitli kredi kartı hacminde yüzde 3,5 artış yaşanırken, taksitsiz kredi kartı hacminde yüzde 51 artış meydana geldi.

FinansGündem