Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi Kapsamında Hibe Başvuruları 21/02/2022 Tarihinde Başlamıştır.

Kadın işverenlere istihdam edeceği yeni bir kadın işçi için 20 ay boyunca net asgari asgari ücret tutarına kadar destek sağlanacaktır.
 

Destek sağlanacak iller;

İstanbul, Ankara, Aydın, Denizli, Kahramanmaraş, Samsun ve Şanlıurfa olarak belirlenmiştir.

Proje kapsamında destek sağlanacak iller bölgesel farklılıklara göre kadın işverenlerin yoğunluğu dikkate alınarak seçilmiştir.

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında hibe başvuruları 21.02.2022 tarihinde saat 17:00 itibariyle e-devlet ekranından alınmaya başlanacaktır.

Söz konusu hibe başvuruları e-devlet ekranından Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi Platformundan yapılacaktır.

Hibe başvurusuna ilişkin şartlar ve bilgilendirme kılavuzu hem e-devlet ekranında hem de https://www.sgkkadinistihdaminindesteklenmesi.org sitesinde yer almaktadır.


Women-Up nedir?

Women-Up projesi, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında yürütülen İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Sektörel Operasyonel Programı kapsamında imzalanan sözleşme ile AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa desteklenen bir doğrudan hibe projesidir. 17 Mayıs 2021 tarihinde başlamıştır.

Girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve Türkiye’yi kayıtlı kadın istihdamı açısından daha iyi seviyelere çıkarmak için “Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi” (Women-Up) oluşturulmuştur.

Toplam 32 ay sürecek ve 7 ilde uygulanacak olan proje kapsamında kadın girişimcilere ait küçük ölçekli ve genç işletmelerde kadın istihdamının desteklenmesi amaçlanmaktadır. Böylece kadın istihdamının desteklenmesiyle birlikte kadınların istihdamda kalması sağlanacak ve deneyim kazanan kadınların projeden sonra da çalışmaya devam etmeleri beklenmektedir. Yine kadın girişimciliğinin desteklenmesinin yarattığı çarpan etkisi ile birlikte kadınların daha güçlü şekilde çalışmaya devam edecekleri ve yeni kadın girişimcilerin de çalışma hayatına dahil olmaları beklenmektedir.

Proje süresi 32 ay olup; sağlanacak finansal desteğin azami süresi 20 ay olarak planlanmıştır.


Projenin Amaçları Nedir ?

Projenin temel amacı, kayıtlı kadın istihdamını ve kadın girişimciliğini artırmaktır. Özelde ise uygulama illeri olan Ankara, Aydın, Denizli, İstanbul, Kahramanmaraş, Samsun ve Şanlıurfa’da kadın işverenlerin istihdam edeceği kadın çalışanlara sağlanacak finansal destek yoluyla kayıtlı kadın istihdamının artırılmasıdır.
 

Projenin Hedef Grubu Kimdir ?

05.03.2012 tarihinden sonra kurulmuş olan kadın girişimcilere ait işletmeler ve proje kapsamında bu işletmelerde yeni istihdam edilecek olan kadın çalışanlar operasyonun hedef grubunu oluşturmaktadır.


Projede Nasıl Destek Sağlanacaktır ?

Kadın girişimcilerin 05.03.2012 tarihinden sonra açtığı işletmelerden en fazla 9 işçi çalıştıran ve ilave olarak kadın sigortalı istihdam eden işverenler projenin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Bu kapsamdaki 4.000 kadın işveren ve bu işletmelerin işe aldığı 4.000 kadın işçi projeden fayda sağlayacaktır. Proje kapsamında; kadın işverenlere ilave istihdam edeceği kadın sigortalı için asgari ücretin net tutarına kadar hibe desteği sağlanacaktır.

Özetle; proje kapsamında 4000 yeni kadın işçi istihdam eden 4000 işveren kadına finansal destek sağlanacaktır.

Nevzat ERDAĞ