T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Defterdarlığı
Gelir Kanunları KDV- ÖTV Grup Müdürlüğü
Sayı:E-39044742-130[Özelge]-1600732
11.11.2024
Konu:Dini kitap basımında KDV uygulaması
İlgi : 15.03.2024 tarih ve 1289486 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin matbaacılık faaliyetinde bulunduğu, şirketinize ait tesislerde tamamen kitap basımı yapılarak yayıncı kuruluşlara teslim edildiği, bir müşterinizin talebi üzerinde Kuran-ı Kerim basımı yapılacağı, kağıt, baskı, basım, matbaa ve ciltleme işlerinin tamamının şirketiniz tarafından yerine getirileceği belirtilerek söz konusu basım işinin 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/n maddesi kapsamında istisnaya tabi olup olmadığı, istisna olmaması halinde hangi KDV oranının uygulanacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun;
-1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,
-2/1 inci maddesinde, teslimin, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya onun adına hareket edenlerce, alıcı veya adına hareket edenlere devredilmesi olduğu,
-4/1 inci maddesinde hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin; bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği,
-9 uncu maddesinde; mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,
-13/n maddesinde, 21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu hükümlerine göre poşetlenerek satılanlar hariç olmak üzere basılı kitap ve süreli yayınların tesliminin KDV'den istisna olduğu
hüküm altına alınmıştır.
Mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanan KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak maddede yer alan sınırlar dahilinde, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.
Bu kapsamda KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %10, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %20 olarak uygulanmaktadır.
Öte yandan, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünde; kısmi tevkifatın mahiyeti ve tevkifat uygulayacak alıcılar, söz konusu Tebliğin (I/C-2.1.3.2.) bölümünde ise kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler açıklanmıştır.
Anılan Tebliğin
-"I/C-2.1.3.2.12. Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri" başlıklı bölümünde;
"2.1.3.2.12.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı
Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetlerinde alıcılar tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.
2.1.3.2.12.2. Kapsam
Sorumlu tayin edilenlere verilen; kitap, ansiklopedi, risale, dergi, broşür, gazete, bülten, basılı kağıt, katalog, afiş, poster, dosya, klasör, matbu evrak, makbuz, kartvizit, antetli kağıt, zarf, bloknot, defter, ajanda, takvim, her çeşit belge ve sertifika, davetiye, mesaj ve tebrik kartı, etiket, ambalaj, test gibi süreli veya süresiz yayınlar ile diğer ürünlerin her türlü (cd, vcd, dvd gibi baskılar dâhil) baskı ve basımı hizmeti ile bunların veya sorumlu tayin edilenler tarafından kullanılan her çeşit evrakın ciltlenmesine ilişkin hizmetler bu bölüm kapsamında tevkifata tabidir.
Üretimde kullanılacak kâğıt, boya ve benzeri ham ve yardımcı maddelerin siparişi veren alıcı tarafından temin edilmesi veya edilmemesi tevkifat uygulamasına engel değildir.
Ayrıca, söz konusu işlemler hizmet niteliğinde olduğundan, baskısı yapılmış ve piyasada satışa sunulmuş hazır haldeki ürünlerin doğrudan alımında tevkifat uygulanmayacaktır. Bu kapsamda, hizmetin veya faaliyetin gerektirdiği kırtasiye, basılı kağıt, defter ve benzeri malların alımı bu bölüm kapsamında değerlendirilmeyecektir.
..."
-(II/B-17.1.) bölümünde ise;
"İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların (ikinci el olanlar dahil) yurt içindeki her safhada tesliminde ve ithalinde uygulanır.
...
Kanun maddesinde yer alan süreli yayın ifadesinden, belli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile basılı haber ajansları yayınlarının anlaşılması gerekmektedir.
Ders kitapları, dini kitaplar, ansiklopediler, almanaklar, hikaye ve romanlar (foto roman, çizgi roman dahil), yemek kitapları, kitap şeklindeki harita ve atlaslar, soru ve bilgi bankası kitapları, mevzuat seti kitapları, Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) bulunan boyama ve etkinlik kitapları da istisna kapsamındadır.
...
İstisna, basılı kitap ve süreli yayınların teslimine ilişkin olup, bunların basımına ilişkin alınan mal ve hizmetler KDV'ye tabidir.
..."
hükümleri yer almaktadır.
Ayrıca, 60 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.12. Her Türlü Baskı ve Basım Hizmetleri" başlıklı bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Buna göre, müşteriden alınan sipariş üzerine kitap basım hizmeti ifa eden şirketiniz tarafından baskı, basım, matbaa ve ciltleme vb. işlemler baskı ve basım hizmeti olarak değerlendirileceğinden söz konusu işlemin KDV Kanununun 13/n maddesi uyarınca istisna kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bununla birlikte basım hizmeti sunmuş olduğunuz müşterilerin KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılan alıcılar arasında yer alması halinde, bunlara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetleri, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.12) başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde (7/10) oranında KDV tevkifatına tabi olacaktır.
Ayrıca BKK eki (I) ve (II) sayılı listeler kapsamında yer almayan Kuran-ı Kerim basım hizmeti için genel oranda (% 20) KDV hesaplanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.