ABD’deki model portföyler borsa yatırım fonu (ETF) varlıklarının büyümesini hızlandırıyor. Zira Financial Times’ta yer alan bir rapora göre ETF’ler yatırım modelleri için “önemli bir yapı taşı” olarak yerini sağlamlaştırıyor.

Cerulli Associates tarafından hazırlanan bir raporda, varlık yöneticileri ve üçüncü taraf stratejist model sağlayıcıların, ETF'lere yaklaşık yüzde 54'lük bir pay ayırdığı belirtildi.

Rapor, ETF’ler gibi mali danışman ürünlerinin yaklaşık %12'sinin "portföy oluşturma süreçlerinde öncelikle model portföyleri kullanan uygulamalarda" tutulduğunu belirtiyor. Cerulli raporu uygulamada ise varlıkların %24'ünün "model portföy hedefleri" olarak kabul edildiğini tahmin ediyor.

Ceruli ETF kullanımlarının modellerle başladığına ancak daha sonra müşteri bazında değişiklikler veya özelleştirmelerle payının arttığına dikkat çekti. Zira rapora göre model portföyler içerisinde ETF varlıklarının payı nisan ayı itibariyle diğer yatırım fonlarını aştı.

Morningstar'ın şubat ayında yayınladığı bir rapora göre, üçüncü taraf model portföylerindeki varlıklar 2023'ün ortalarında iki yıl öncesine göre yüzde 48 artışla 424 milyar dolara ulaştı. BlackRock, 30 Haziran 2023 itibarıyla 84,3 milyar dolarlık model varlığıyla en büyük model sağlayıcısı olurken, Capital Group aynı tarih itibarıyla 75,4 milyar dolar ile en büyük ikinci sağlayıcısı konumuna yerleşti.

WisdomTree'nin Portföy Çözümleri Başkanı Thomas Skrobe, bir model sağlayıcı ve ETF ihraççısı olan WisdomTree'nin bir modeli yalnızca tescilli ETF'lerle doldurabileceğini, danışmanların ve müşterilerin tek bir ihraççının portföyüne karşı büyük ölçüde temkinli yaklaştığını söyledi. Firma, 2023'ün sonunda 3,2 milyar dolar olan model portföy varlıklarını 31 Mart itibarıyla 3,5 milyar dolara ulaştırdı.

Skrobe, WisdomTree'nin model portföy varlıklarında 4 milyar dolara "yaklaştığını", bunların yüzde 65'inin ETF'lerinde ve geri kalanının tescilli olmayan ürünlerde olduğunu söyledi.

Ceruli üst düzey yöneticisi Matt Apkarian, “Yeni ürünlerin değerlendirilmesi için gereken üç ve beş yıllık geçmiş kayıtlara ulaşmaya başlamasıyla ETF’lerin model portföy oluşturmada daha fazla yer almasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

AllianceBernstein, Capital Group ve T Rowe Price gibi firmaların ETF yatırımlarına yeni girdiğine dikkat çeken Skrobe ise firmaların başarılı bir yatırım siciline yaklaştığına işaret etti.

Model portföyler danışmanların bireysel yatırım kararları almak yerine portföylerinde ölçek oluşturmasına ve vakitlerini daha verimli kullanmasına imkan sağlıyor. Ancak tüm model sağlayıcıları, modellerine aktif ETF'ler eklemeye hevesli değildir.

Model sağlayıcı Globlalt'ın Başkanı William Roach, aktif ETF'lerin pasif muadillerine göre daha yüksek ücretler talep ettiğini yatırımcılar için bir engel olabileceğini belirtti. Roach yine de modeller aktif olsun ya da olmasın danışmanlara zaman ve emek tasarrufu sağladığını ve bu sayede “en hızlı büyüyen rezervuarlardan biri” haline gelmesini beklediğini söyledi.

Skrobe de modellerin özelleştirmeyi mümkün kıldığını ve bu alanda ortaya çıkan en büyük yatırım trendlerinden biri olduğunu belirtiyor.

FinansGündem