2 milyon 250 bin EYT'li için 'önce yasa, sonra istifa' süreci yaşanacak. Şayet yasa ocak ayı içinde çıkarsa ilk maaş ödemeleri 17-24 Şubat aralığında yapılacak.
EYT düzenlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamayla yeni bir sürece girdi. 2 milyon 250 bin EYT'li şimdi yasanın çıkmasını bekleyecek. Yasa çıkınca da EYT'liler SGK'nın yolunu tutacak. Peki bu süreç nasıl işleyecek. İşte en çok sorulan sorular:
EYT kimleri kapsıyor, yaş sınırı var mı?
Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme, ilk kez 8.9.1999 ve öncesinde sigortalı olmuş kişileri kapsıyor. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olmuş kişiler için herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Diğer taraftan 8.9.1999 ve öncesinde ilk kez sigortalı olmuş kişiler yaş şartı olmadan emekli olabilecek.
Emekli maaşımı bağlatmak için hangi yolu izlemeliyim?
Kanun yürürlüğe girdikten sonra sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterli olan kişiler hali hazırda bir işte çalışıyorlarsa işlerinden istifa edip SGK'dan aylık talep edecekler. Dolayısıyla kanun yürürlüğe girmeden yapılması gereken herhangi bir şey yok.
Yasa 15 Ocak'ta çıkarsa ilk maaşımı ne zaman alabilirim?
15 Ocak'ta yasanın yürürlüğe girmesi söz konusu olursa 31 Ocak 2023 tarihine kadar SGK'ya yapılan başvurular için 1 Şubat 2023'ten itibaren aylık hesaplanması söz konusu olacak. Bu kişilere 1 Şubat 2023 tarihinde verilecek tahsis numarasının son hanesine göre şubat ayının 17'si ila 24'ü arasında aylığı ödenecektir.
8 Eylül 99 öncesinde işe girişi olan ve Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 'yıl' ve 'prim' şartını tamamlayarak 'yaş' şartını bekleyen 2 milyon 250 bin kişinin içinde yer almayan, prim yahut 25 yılını tamamlayamamış olanlar da prim ve yılını doldurduklarında yine yaş şartını beklemeden emekli olabilecek mi?
Yapılacak düzenleme geçici nitelikte olmayacak. Kaldırılan yaş şartı dışındaki sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartlarını tamamlayanlar o tarihte emekli aylığı talebinde bulunabilecekler.
Çalışmaya devam etmek isteyenler kıdem tazminatını alabilir mi?
EYT düzenlemesinden yararlanan kişiler işyerlerinden istifa edecekler ve kendilerine kıdem tazminatları ödenecek. Kıdem tazminatı işçi onay vermedikçe işveren tarafından peşin ödenmek zorunda. Diğer taraftan bu kapsamda işverenlere Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla kredi desteği sağlanacak. Kıdem tazminatını alan işçiler aynı işyerinde ya da farklı bir işyerinde emekli aylıklarını da almaya devam ederek çalışabilirler.
8 Eylül 1999 öncesi stajım var ama işe girişim bu tarihten sonra. Stajım işe giriş tarihi olarak kabul edilebilir mi?
Staj girişinde emeklilik için prim ödenmediği için staj girişi emeklilikte dikkate alınmaz. Bu konuda bir düzenleme taslakta yer almazsa ne yazık ki staj girişi olup sigorta girişleri 8.9.1999 sonrası olanlar düzenlemeden yararlanamayacaklar.
1261 GÜNE DİKKAT
1999 öncesi Bağ-Kur girişim var? Son 5 yıl ise SGK'lıyım. Emekli maaşım bağlanırken hangi kurum dikkate alınacak?
Emeklilik için gerekli statü belirlenirken son 7 yıl içerisinde hangi statünün daha fazla olduğuna bakılıyor. Dolayısıyla son 1.261 gün hangi statüde prim ödenmiş ise o statüden emekli olunması söz konusu olacak.
1999 yılı öncesi girişler için 15 yıl 3600 gün ile kısmi emeklilik mümkün olacak mı?
Benim kanaatim prim gününün kademeli tablodaki gibi uygulanacağı ve 15 yıl, 3.600 günle kısmi emeklilik için 60 yaş şartının söz konusu olacağıdır.
1999 ÖNCESİNİ BORÇLANABİLİRSİNİZ
8 Eylül 1999 öncesi askerlik yaptım.1 Kasım 1999'da ise SGK girişim var. Askerlik borçlanması ile emekli olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
1 Kasım 1999'daki sigorta girişi askerlik borçlanması ile askerlik süresi kadar geri gider ve düzenlemeden yararlanmak mümkün hale gelir. Diğer taraftan yapılacak düzenleme ile bunun dışında bir düzenleme olursa borçlanma ile kapsama girme söz konusu olmayabilir. Askerlik borçlanması için e-Devlet üzerinden ya da SGK İl Müdürlükleri ve hizmet merkezlerine başvurarak talepte bulunmak gerekiyor.
Askerlik dışında kimler borçlanabilir?
Erkek sigortalılar askerlik sürelerini, kadın sigortalılar ise doğumdan sonraki çalışmadıkları süreleri borçlanabilirler. Bunun dışında avukatlık stajı, fahri asistanlık süresi, yurtdışında çalışma ya da bulunma süreleri borçlanılabilir.
Akşam | Okan Güray Bülbül