Katma Değer Vergisi Kanununun 30/a maddesinde, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi veya hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içerisinde yer alan katma değer vergisinin indirim konusu yapılamayacağı hükmüne yer verilmiştir.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.3.2.) ayrımında da hurda tanımına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

 Yukarıda bahsedilen Kanun hükmü ve Tebliğ açıklamalarına göre; makine ve teçhizatların aynen veya onarılmak suretiyle kullanılamayacak durumda olmaları halinde hurda olarak KDVden istisna tutularak teslimi mümkündür.

Hurda olarak teslim edilecek makine teçhizatlar hurda haline gelinceye kadar indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılmış olduğundan yüklenilen KDV’ nin tamamının değil hurda satış bedelinin genel vergi oranı ile çarpımı sonucu bulunacak bedelin satışın gerçekleştiği dönem KDV beyannamesinde “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler”, “İlave Edilecek KDV” satırında beyan edilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkartılması ve aynı tutarın gelir/kurumlar vergisi uygulamasında gider hesaplarına alınması gerekmektedir.

Bu şekilde hurda olarak satışı yapılacak makine ve teçhizatların işletme bünyesinde en az 3 kişilik idari ve teknik personel vasıtasıyla düzenlenecek tutanakla tespit edilmesi, kayıtlardan çıkartılması sırasında düzenlenecek tutanakta ve daha sonra düzenlenecek faturalarda adetleri ile cinslerinin tam ve doğru şekilde yazılmasına özen gösterilmesini tavsiye ederiz.

Bilgilerinize sunarız.

 
Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.