* E-Defter Ve Berat Dosyalarının Belirlenen Tarihlere Kadar Oluşturulması , NES Veya Mali Mühürle Zaman Damgalı İmzalanması/Onaylanması Ve Bu Defter Ve Berat Dosyalarının E-Defter Uygulamasına Yüklenmesi Suretiyle Berat Dosyalarının Başkanlıkça Onaylı Halinin Alınması Zorunludur.

* Açılış Onayı: Hesap Döneminin İlk Ayına İlişkin Olarak Alınan Elektronik Defter Beratını, Kapanış Onayı: Hesap Döneminin Son Ayına İlişkin Olarak Alınan Elektronik Defter Beratını İfade Eder.

* E-Defter Uygulamasına Dâhil Olmak Zorunda Olmasına Rağmen Uygulamaya Dâhil Olmayan Mükelleflerin E-Defter Hesapları, Zorunluluğun Başladığı Tarih İtibarıyla Başkanlık Tarafından Re’sen Açılır Ve Durum Mükellefe Bildirilir. Bu Bildirimin Yapılmamış Olması Mükellefin E-Defter Uygulamasına Dâhil Olma Zorunluluğunu Ortadan Kaldırmaz. Bu Mükellefler, E-Defter Uygulamasına Dâhil Olmaları Gereken Tarihten İtibaren Kağıt Ortamında Defter Tutamazlar, Kağıt Ortamında Tuttukları Defterler Hiç Tutulmamış Sayılır.

* Hukuk Muhakemeleri Kanunu 222. Maddeye Göre Ticari Defterlerin, Ticari Davalarda Delil Olarak Kabul Edilebilmesi İçin, Kanuna Göre Eksiksiz Ve Usulüne Uygun Olarak Tutulmuş, Açılış Ve Kapanış Onayları Yaptırılmış Ve Defter Kayıtlarının Birbirini Doğrulamış Olması Şarttır.

* Yasal Defterler Tutulmamış Veya Tasdik Ettirilmemiş Olursa Vergi Usul Kanunu 30. Maddeye Göre Re’sen Takdir Nedenidir.

* Vergi Usul Kanunu 352. Maddeye Göre Tasdiki Mecburi Olan Defterlerden Herhangi Birinin Tasdik Muamelesinin Yaptırılmamış Olması (Kanuni Sürenin Sonundan Başlayarak 1 Ay Geçtikten Sonra Tasdik Ettirilenler, Tasdik Ettirilmemiş Sayılır.  1. Derece Usulsüzlük Cezası Gerektirir. Re’sen Takdir Nedeni Var Olduğu İçin Cezalar İki Kat Olarak Kesilir. Tasdiki Mecburi Olan Defterlerden Herhangi Birinin Tasdik Muamelesinin, Süresinin Sonundan Başlayarak Bir Ay İçinde Yaptırılmış Olması 2. Derece Usulsüzlük Cezası Gerektirir.

*Vergi Usul Kanununa Göre Belirlenen Muhasebe Standartlarına, Tek Düzen Hesap Planına Ve Mali Tablolara İlişkin Usul Ve Esaslar İle Muhasebeye Yönelik Bilgisayar Programlarının Üretilmesine Ve Kullanılmasına İlişkin Kural Ve Standartlara Uymayanlara 65.000 Türk Lirası Özel Usulsüzlük Cezası Kesilir.

* KDV Kanunu 34. Maddeye Göre Yurt İçinden Sağlanan Veya İthal Olunan Mal Ve Hizmetlere Ait Katma Değer Vergisi, Alış Faturası Veya Benzeri Vesikalar Ve Gümrük Makbuzu Üzerinden Ayrıca Gösterilmek Ve Bu Vesikalar Kanuni Defterlere Kaydedilmek Şartıyla İndirilebilir. Bu Durumda KDV İndirimleri Hatta KDV İadeleri Risk Altında Olacaktır.

Ersan KARACA
Yeminli Mali Müşavir