Kanunun istisnalar başlıklı 5 inci maddesinde yapılan değişiklik. Türkiye’de kurulu fon ve ortaklıkların (emeklilik yatırım fonları hariç) kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmektedir.

Yapılan düzenleme ile; fon ve ortaklıkların sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların %50’sinin elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ay sonuna kadar ortaklarına kâr payı olarak dağıtılması koşulu getirilmektedir.

Bu şarta uyulmaması durumunda istisnadan yararlanılması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış kabul edilecektir.

Yürürlük tarihi: 01.01.2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 02.08.2024 tür.

 Kanunun vergi kesintisi başlıklı 15 inci maddesi ile dar mükellefiyette vergi kesintisi başlıklı 30 uncu maddesinde yapılan değişiklikler.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının Kanun hükümlerine göre faaliyette bulunduğu hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına, Türkiye’de işyeri veya daimi temsilcisi bulunan dar mükellef hizmet sağlayıcılarına ve elektronik hizmet sağlayıcılarına faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınmıştır.

Ayrıca Cumhurbaşkanınca belirlenen sektörler veya faaliyet konularına ilişkin mal ve hizmet alımlara ait ödemeler üzerinden vergi tevkifat oranını belirleme yetkisi verilmektedir.

Yürürlük tarihi: 01.01.2025 tir.

Kanunun kurumlar vergisi ve geçici vergi oranı başlıklı 32’nci maddesinde yapılan değişiklik.

3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilen projeler ile Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde yürütülen projelerde sözleşmenin tarafı olarak faaliyette bulunan şirketlerin kazançları üzerinden %30 oranında kurumlar vergisi hesaplanacaktır.

2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 02.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

 Kanuna Yurt içi asgari kurumlar vergisi başlıklı 32/C maddesi eklenmiştir. Kanunun 32 ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacaktır.
 

1-) Asgari kurumlar vergisi hesaplanırken aşağıda belirtilen istisna ve indirimler asgari kurumlar vergisi matrahından düşülecektir.

-Kurumlar Vergisi Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan;

·         İştirak kazançları,

·         Emisyon prim Kazancı,

·         Risturn istisnası,

·         Finansal kiralama şirketleri ve varlık kiralama şirketleri ile yapılan sat geri al kirala işlemlerinden elde edilen kazançlar,

·         Yatırım fon ve ortaklığı portföy işletmeciliği kazancı,

-Kurumlar Vergisi Kanunun 10’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan;

·         Girişim sermayesi fonu,

·         Korumalı işyeri indirimi,

-Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemilerin işletilmesi ve devrinden elde edilen istisna kazançlar,

-Serbest Bölgeler Kanunu kapsamında vergiden istisna edilen kazançlar,

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki istisna kazançlar,

-Kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabilen Ar-Ge ve tasarım indirimler,

2-) Asgari kurumlar vergisi geçici vergi dönemleri için de uygulanacaktır.

3-) İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi asgari kurumlar vergisi kapsamı dışında tutulmaktadır.

4-) İndirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço kârına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade etmektedir.

Asgari kurumlar vergisi oranının belirlenmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.

2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 02.08.2024 tarihinde yürürlüğe girmektedir.
 

Bilgilerinize sunarız.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.