BİLİNDİĞİ üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesine göre yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekiyor. Bu hüküm uyarınca, 30 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğe göre, yeniden değerleme oranı 2018 yılı için yüzde 23.73 olarak tespit edilmiş bulunuyor. Bu oran, aynı zamanda 2018’e ait son geçici vergi dönemi için de uygulanması gerekiyor. Çeşitli mevzuatlarda yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan, para ile ödenecek ceza miktarları, 2018 yeniden değerleme oranı olan yüzde 23.73 oranında artmış oluyor. 
Buna göre 2019’da 
- Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 235 TL’den 291 TL’ye,
- 6 aylık pasaport harcı 137 TL’den 170 TL’ye,
- 1 yıllık pasaport harcı 201 TL’den 284 TL’ye,
- 3 yıllık pasaport harcı 465 TL’den 575 TL’ye,
- 4 yıldan fazla pasaport harcı 656 TL’den 812 TL’ye,
- B sınıfı sürücü belgesi harcı 496 TL’den 613 TL’ye,
- Emniyet kemeri takmayanlar ve park yasağını ihlal edenlerin cezası 109 TL’den 135 TL’ye çıkıyor. Bu listeyi uzatmak mümkün.Yukarıda sayılanlar dışında beyanname damga vergileri, ticaret sicil harçları, motorlu taşıt vergileri gibi önemli vergi ve harçlar da yeni yılda yüzde 23.73 oranında artarak ödenecek.

AĞIRLIK HARCAMA VERGİLERİNDE

Daha önce, 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program açıklanmıştı. Bu programın hayata geçirilmesi için birçok vergi/ harç ve cezanın da artacağı belliydi. Bundan hareketle, yüzde 23.73 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı sonucu 2019 başından uygulanmak üzere belirlenen yeni vergi/harç ve cezalar, son 15 yılın en yüksek artışını yakaladı. Burada dikkati çeken önemli husus, yıllardır uygulanan harcama üzerinden alınan gider vergilerine ağırlık verilmesidir. Bu da, tüm bireylerin tasarruf yerine harcama maliyetini artırıyor. Neredeyse, birçok harcama kaleminin yarısından fazlasını vergiler oluşturuyor. Asıl olan gelir üzerinden alınan vergileri artırmak olmalıdır. 

OLUMLU HABERLERİMİZ DE VAR

Vergicilikte, bu kadar olumsuzluğun yanı sıra siz değerleri okurlarımıza iyi haberlerimiz de olsun. Bilindiği gibi 2018’de özellikle KDV mevzuatında önemli düzenlemelere gidildi. Ancak, bunlardan bir kısmının uygulaması 2019’a kalmıştı. Bunlar sırasıyla şöyle… 
1- 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, yılı içerisinde indirilemeyen KDV’nin bir sonraki takvim yılının aşılmaması ve kayıtlara alınması koşulluyla indirimine imkan tanınıyor. 
2- Vergi Usul Kanunu’nun 322’nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV’nin alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilmesi imkanı tanınıyor. 
3- 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, iadesi gereken KDV’nin yüzde 50’si en geç 10 gün içerisinde YMM sözleşmesi ile, kalanı ise YMM raporunun sonuçlanmasıyla mükellefe ödenebilecek. Ancak, konu hakkındaki düzenleme henüz yapılmadığından 2018 sonuna kadar biriken KDV iade alacaklarının durumu henüz netleşmemiş durumda. 
4- KOBİ’lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası getiriliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası tarifesini belirledi. Buna göre, “KOBİ’lerin alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası 1 Ocak 2019 dan itibaren devreye alınıyor. Yeniden değerleme oranındaki artışın, 2019 yılında kişilerin ekonomik hayatını en az yüzde 23.73 oranında etkileyeceği görülüyor. Bu olumsuzluğa karşın, yukarıda sıraladığımız bazı olumlu düzenlemelere ilişkin gelişmeleri de gelecek yazılarımızda yer vermeye çalışacağız. Sağlıklı ve huzurlu bir yıl olması dileğiyle… 

TALHA APAK
Yeminli Mali Müşavir (YMM)
[email protected]