İŞLETMELERDE KURUMSAL KÜLTÜR YANSIMALARI
Strateji, bir işletmenin bulunduğu yerden, varmak istediği hedefe, hangi yol ve yöntemle gideceğini tarif eder. Fakat her strateji her işletmeye uymaz. Stratejilerin başarılı olması için, ortama uygun olması gerekir. Eğer planlanan strateji, işletmenin ortamına, yani kurumsal kültürüne uygun değilse, dünyanın en iyi stratejilerini geliştirseniz dahi başarılı olamazsınız.
Küresel rekabet ortamında geliştirilen stratejilerin başarısı, işletmelerin kurumsal kültür kodlarında gizlidir.
Bu ayki yazımda, İşletmelerde Kurumsal Kültür Yansımalarına dair bilgi notlarımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Kurumsal Kültür Nedir?
Bir işletmenin tüm çalışanları tarafından paylaşılan inanç, anlayış ve kurallar bütünü o işletmenin kurum kültürünü oluşturur.
Kurumsal Kültür, bir işletmenin hiç söylenmemiş olan kuralları, görülmeyen, yazılı olmayan ama gerçekte o işletmenin iş yapma biçimini belirleyen örf ve adetleri, ortak değerleri, sembolleri olarak ifade edebiliriz.
Kurumsal Kültürün Önemi
Küresel rekabet ortamında işletmelerin, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde etmek, piyasanın gereklerini gerçekleştirmek ve devamlılığı sağlanmak için sağlam bir kurumsal kültüre sahip olması önemlidir.
İşletmelerde kurumsal kültür, zor zamanlarda dayanıklılık sağlar, rekabet avantajı yaratır ve bununla birlikte müthiş bir iç disiplin oluşturur.
Kurumsal kültür, işletmenin misyon ve stratejilerinin gerçekleştirilmesinde ve kurumsal etkinliğin değişiminde, yönetiminin performansının arttırılmasında, çalışanların daha iyi yönetilmelerinde veya iş çevresinde karşılaşacakları zorlukları aşmalarında önemli rol oynar.
Ayrıca çalışanlarda aidiyet hissi verir. Çalışanların üretken olmaları ve böylece daha güçlü iş sonuçları ortaya çıkarmalarına yardımcı olur. İşletme için neyin önemli olduğunu belirler. Tüm çalışanları aynı değer ve aynı çalışma anlayışı çerçevesinde buluşturur ve bağlayıcı rol üstlenerek çalışanları birbirlerine yakınlaştırarak işletmeye bütünlük kazandırır.
Sağlam Bir Kurumsal Kültür Nasıl Oluşturulmalıdır?
Bir işletmede, kurumsal kültürü yerleştirmenin belki de en önemli unsuru, o işletmenin değerlerinin belirlenmesi ve hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır. İşletmelerde kurumsal kültür, değerlerin yazılması ve çalışanlar tarafından ezberlenmesi ile değil, çalışanlar ve yöneticiler tarafından ortaya konulan davranışlarla kurulur.
Pozitif bir işletme kültürü oluşturmanın yollarından bir diğeri de doğru yeteneklerden ve takımlardan geçmektedir. Ayrıca işletme yönetimi ve çalışanları arasında uyumlu bir işbirliğinin sağlanması, iç iletişim kanallarının etkili çalıştırılması, işletmenin karar süreçlerinin en geniş katılımlarla oluşturulması ve çalışanların karar alma süreçlerine dâhil edilmesi, işletme yönetimi ve çalışanların alışkanlıklarının kırılması, yetki ve sorumlulukların merkeziyetçilikten kurtulması kurumsal kültür için önemli yapı taşları arasında sıralayabiliriz.
Her işletmenin kendine ait kurumsal kültür kodları vardır. Bu yüzden işletmelerin kurumsal kültürleri kopyalanmaz. Kurumsal kültür işletme ile büyür ve gelişir. İşletmeler kurumsal kültürlerinin oluşumunu kendi başına bırakarak değil, bilinçli bir biçimde oluşturarak, koruyarak ve geliştirerek büyütürler.
Sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamada gerekli olan unsurların elde edilmesi, bunların devamının sağlanması ve işletme içerisinde uygulanması kurum kültürüne bağlıdır.
Geleceklerini şimdiden planlayan işletmelerin, ticari hayatta devamlılığı sağlamaları ve üretim kapasitelerinde pozitif ivmeyi yakalamaları için öncelikleri arasında tüm çalışanlar tarafından benimsenmiş bir kurum kültürü oluşturulmak yer almalıdır.
İşletme kültürünüz ne kadar güçlüyse, çalışanlarınızın ortak değer üzerinde birleşmesi de o kadar güçlü olacaktır.
Saygılarımla,
İbrahim TOPUZ
Mali Müşavir | Denetçi
Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)