Yeni bir yıl ve yine geldi Emlak Vergisi dönemi…
Her yıl bu zamanlar da adettendir, konu ile ilgili bir yazı kaleme almak.
Kimler Emlak Vergisi öder? Hangi Orandan ödenir? Emlak Vergisi Rayici ne demek? Ne zaman nereye ödenir? Taksitle ödeme imkanı var mı? Vergiyi az ödeme veya ödememe imkânımız var mı? ……… Liste uzar gider. Lafı fazla uzatmadan konuya girelim.
Emlak Vergisi Nedir?
Üzerinize kayıtlı gayrimenkulünüz varsa belirli kriterlere göre ödenmesi gereken vergidir.
Kimler Emlak Vergisi Öder?
Emlak Vergisi Kanunu’na göre binanın ve/veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.
Bir Binaya ve/veya araziye paylı mülkiyet halinde sahip olanlar, hisseleri oranında Emlak Vergisi mükellefi olurlar. Elbirliği mülkiyette ise sahipler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.
Hangi Orandan Ödenir?
Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır.
Bu bilgiler ışığında tablo oluşturursak;
Büyükşehir Belediyesi Dışındaki Yerler (Binde) |
Büyükşehir Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki yerler (Binde) |
|
Mesken |
1 |
2 |
Diğer Binalar |
2 |
4 |
Arazi |
1 |
2 |
Arsa |
3 |
6 |
Cumhurbaşkanı, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. (700 Sayılı KHK'nın 59 uncu maddesiyle değişen ibare; Yürürlük:09.07.2018)
Emlak Vergisi Rayici Ne Demek?
Emlak Vergisi rayici; vergiye tabi gayrimenkulün minimum değeri olarak düşünmek gerekir. (Gayrimenkul alım satımlarında Tapu harcının bu değerin altında hesaplanmaması bu sözümüzü teyit etmektedir.)
Ne Zaman Nereye Ödenir? Taksitle Ödeme İmkanı Varmıdır?
Emlak Vergisinin birinci taksiti Mart, Nisan, Mayıs aylarında ikinci taksit Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediye ye ödenir.
Vergiyi Az Ödeme veya Ödememe İmkânımız Var mı?
Tabi ki Emlak vergisinde de çeşitli muafiyetler ve istisnalar mevcut daha detaylı bilgi için 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4-5-14-15-16 maddelerine bakılması yeterli ama bunların içinden geniş kitleye hitap etmesi nedeniyle iki konuya kısaca değinmek istiyorum.
- Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinde Emlak Vergi değerinin 1/4'ü, inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır. Bu konu ile ilgili bağlı bulunulan belediye ile irtibata geçmeniz gerekiyor. Şayet geçmiş dönemlerde fazla ödenmiş ise yine ilgili belediyeden yazı ile iade talep etmeniz gerekmektedir.
- Ev hanımları ve Emeklilerin Emlak Vergisi karşısındaki durumu nedir? Yine Emlak Vergisi kanununun 8. Maddesine göre “… Cumhurbaşkanı … hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m²'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, ev hanımları (aslına bakarsanız Ev hanımlarının Emlak Vergisinde indirimli orandan yararlanacağına dair bir ibare kanun maddesinde açıkça yazılı değil ancak Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu 22.03.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.18.01-006.01-185 sayılı özelge’de eşi çalışan ev hanımlarının da indirimli oranda emlak vergisi kapsamında olduğunu belirtmiş ve konuya açıklık getirmiştir.) ve Emekliler Brüt 200 m2 kadar olan ve tek meskenleri için Emlak Vergisi ödemeyeceklerdir. Geçmiş dönemde fazla yatırılan Emlak Vergisinin iadesini talep etme hakkımızda vardır. Böyle bir durum varsa vakit kaybetmeden iade talebinde bulunmak gerekir.
Brüt m2 Hesabı Nasıl Yapılır?
Nedir bu Brüt metre kare biz bunun hesabını nasıl yapacağız? dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin öyle karmaşık hesaplamalara girmenize gerek yok. Mali idaremiz karmaşık hesaplamalarla uğraşmak yerine 14 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile pratik bir hesaplamaya yer vermiş ve sorunu çözmüştür. Tebliğe göre “Binanın dıştan dışa yüzölçümü kesin olarak bilinemediği takdirde, faydalı yani net alanın % 25 fazlasının dıştan dışa yüzölçümü olarak bildirilmesi mümkün bulunmaktadır".” demiştir. Hesaplama bu kadar basit!
Ahmet AKÖN
SMMM
Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)