TÜRKİYE’DE 1923’ten 1929 yılına kadar tam liberal ekonomi politikası uygulanmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’ye başladığı yıllarda “Türkiye Milli İthalat ve İhracat Anonim Şirketi” unvanlı şirket kuruluyor. Bu şirketin Osmanlıca yazılışının kısa adı “TEMAVAŞ”. Dönemin bütün memurlarından kesilen parayla kurulan bu şirket zamanla büyük tutarlarda ithalat ve ihracat yapabilecek bir şirket haline geliyor. Ancak, yönetimle ilgili usuller geliştirilmediği ve denetlenmediği için büyük sermayeli halka açık bu ilk şirket 1938 yılında batıyor. Yönetim muhasebesi, denetim ve vergi ihtiyacının geliştirilmesi ise ancak bu tarihten sonra Türkiye’nin gündemine giriyor. Gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de iktisadi hayat globalleşmeye bağlı olarak hızlı bir gelişme yaşadı. Bu gelişmelere paralel olarak finans, muhasebe ve denetim sektörü de ciddi ilerlemeler kaydetti. Sermaye piyasası ve borsamız dünya standartlarıyla yarışır hale geldi. Bugüne gelindiğinde, Türkiye’de mali ve iktisadi alanda çok önemli değişimler yaşandı. 3568 sayılı Mali Müşavirlik Kanunu (SMMM/YMM) getirildi, vergi kanunları değişti, KDV uygulamasına geçildi. Tek düzen muhasebe sisteminin ardından e-devlet (e-beyanname, e-sgk, e-fatura, e-defter) sistemi uygulamaya konuldu. Ayrıca bankacılık sistemi gelişti, Türk Ticaret Kanunu (TTK) değişti, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları (KGK) kuruldu, bağımsız denetim getirildi.
ÇOK ZENGİN BİR PROGRAM
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Trakya Muhasebe Finans ve Denetim Sempozyumu, Edirne Balkan yerleşkesinde, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda 1-4 Ekim 2018 tarihleri arasında İşletme Bölümü Muhasebe ve Finans Anabilim Dalı Organizasyonu’nda gerçekleştirilecek. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler’in açılış konuşmaları ile başlayacak sempozyuma üç gün boyunca muhasebe, finans ve denetim alanında Kanada, Malezya, Bulgaristan ve Kosova’dan yaklaşık 40 konuşmacı, bunun yanında öğrenciler ve bağımsız denetçiler katılacak. Türkiye’nin muhasebe alanındaki önemli kurumları, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, İstanbul YMM Odası, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Muhasebe Tarihi Vakfı, İstanbul Bağımsız Denetçiler Derneği, Edirne Bağımsız Denetçiler Derneği’nin yanı sıra Trakya Üniversitesi ile bilimsel ortaklığı bulunan Bulgaristan’dan The University of National and World Economy, Amerika’dan Massachussetts University, Kosova’dan Ukshin Hoti Prizren University, Kanada’dan Mount Allison University, Malezya’dan Mara Teknoloqi University de sempozyuma konuşmacıları ile destek verecek. Benim de konuşmacı olduğum, dünyada ve Türkiye’ de, bağımsız denetimin ve uluslararası denetim standartlarının yaygın kullanımı yönünde mevzuat değişiklikleri sonrası, Balkanlar ve Türkiye’ de yaşanan sorunların tartışılması açısından bu sempozyum büyük önem taşıyor. (Sempozyum programına https://trakyasymposium2018.trakya.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.)
MUHASEBE VE DENETİMİN ÖNEMİ
Günümüz rekabet koşullarında bilginin ve mesleklerin önemi her geçen gün artıyor. Muhasebe, finans ve denetim alanında, bilgi ve becerilerle donatılmış bireyler yetiştirmek, ilgili sektörlerin gereksinim duyduğu iş gücünün sağlanması açısından önem arz ediyor. Bu paralelde, mali müşavirlik ve denetçilik mesleği önemli bir kariyer hedefi olarak görülüyor ve gelecekteki önemini koruyor. Ekonomik olaylar geliştikçe bu mesleklerin fonksiyonları da gelişmekte, değişmekte ve artmakta. Sempozyumun organizasyon komitesinin başkanlığını yapan İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kıymet Tunca Çalıyurt’a katkı ve çalışmaları için teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim…
TALHA APAK
Yeminli Mali Müşavir (YMM)